Skip to main content

Ramadhan 2013 :: Juadah hari pertama & kedua.

assalamualaikum..


Puasa hari pertama, masak jam 6.00ptg uoll.balik dari ambil barang baby terus masak. Tapi sayang la..eli xdan nak bawa bekal utk berbuka.


Sahur pagi tu aku masak sardin dengan rebus telur masin. Papadom goreng malam before tidoq..

Ini jala menu berbuka aku hari pertama puasa.


Sambal belacan. Tiba2 teringin nak makan sambal belacan macam mak buat. Buat sendiri xsama sangat macam air tgn mak..

Sambal belacan tu, tumbuk cabai dgn garam..dah lumat sikit,masuk belacan..nak sedap masuk belacan banyak sikit..pastu tumbuk lgi sampai lumat.masuk gula sikit..perah air asam sikit..air asam kena pekat2..wuwuwu

Kobis masak lemak lagi la senang.. masak pukul6 kan..kena masak benda mudah jala..

Dalam masak lemak tu aku masuk suhun dgn fucuk sekali.. fucuk rendam masa jejak dapur..so sempat la kembang..

Kobis basuh n potong.. masuk dalam periuk..cabai merah besar tu potong serong masuk sekali dgn kobis..santan aku guna santan kotak.. aku akan tambah air dalam santan tu utk bagi cair sikit..

Masuk sekali santan dalam periuk juga..tumbuk ikan bilis kasar2.masuk sekali.. baru buka api paling slow.

Santan kalau masak api paling slow,insyallah dia akan masak elok..kena rajin kacau sbb kalau xkacau takut dia pecah minyak..

Agak mendidih,masuk garam dgn gula. Kacau2..siap. :)


Ayam goreng kicap tu simple ja. Macam aku memang suka makan kicap minyak2 gitu..

Hari pertama berjaya makan cuma 1pinggan nasi..nasi pun portion xla banyak.

Bawah ni menu hari kedua kita puasa.
Lidah still teringin nak buat sambal belacan mak juga..



Hari kedua mula plan nak buat mee kari..tapi eli nak makan nasi.. so buat la gulai ayam.

Gulai ayam aku buat ikut hati ja haha..belasah sudah. Ingat2 lupa sebenarnya..kol mak xangkat..

Gulai ayam aku buat xpedas. Masuk ubi 2biji.. santan 1kotak..masuk air asam jawa..masuk air sikit utk xbagi likat..

Tapi likat juga sebab qalit ..selamat xhangit hahaha..

Ulam just sayur kobis fresh..kacang panjang celur dengan timun.

Kicap jangan lupa hehehe..

Berjaya makan sepinggan juga. Tapi portion harini macam banyak juga ..mati la xkurus hahah

Hari kedua ada kuih.. eli beli dekat pasar malam...karipap sedap..tapi xbleh lawan karipap kak haslina hassan a.k.a kak ton.

Roti john pun eli beli..ingat nak tong2 bagi dia bawa p keja..tapi dia xmau..gila apa aku nak perabis.panjang gila kot roti john..

Sahur pagi kedua makan teluq dadar dengan ayam goreng kicap balance buka puasa ja..papadom pun ada. 

Tunggu hari ketiga plak..dalam kepala dah ada menu yang nak dimasak..hehe..


uoll makan apa hari pertama n kedua??
Share2 ler..

Bye.

Comments

Mimy Hamid said…
dap dap nya piya masak handal ni main campak je sekejap..masterchef
safiyyah osman said…
Masak kg2 ja kak hahaha... sdri mkn msak campak2 ja..hehe
Wawa said…
Hari pertama pergi bazar...kuciwa sbb tak sedap!
Hari ke2 tomyam...pestime wat..mkn dgn sayur kobis...
Hari ni, asam pedas ikan pari...aummmm! Pestime buat jugak^^
Unknown said…
aikkk nama kak ton disebut2 di sini,hehe...lemak kobis tu mmg sedap,boh suun byk2 pastu pecah teloq dlm tu....perghh sedap gila babas!!

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi