Skip to main content

Ramadhan 2013 :: Juadah berbuka puasa hari ketiga.

assalamualaikum..





 Aku masak soto ayam.
E88
Memula memang olan nak buat mee kari..tapi eli xmau.. dia nak makan soto siap bergedil uoll.. dengan mithalinya..aku pun masak soto n buat bergedil.

Tapi bergedil aku kurang garam..bulan puasa xbleh nak rasa..

Aku jenis kalau masak menu yang macam ni..aku nak lengkap bahan2 dia..

Kena ada tauge,tauhu,daun bawang,kacang goreng,suhun goreng,ayam carik,cabai kicap..mee or bihun xkisah..janji rencah2 nak taruk atas tu lengkap.

Sup aku kalini not bad..kalau banyak2 kali lagi buat..mesti akan makin ok. 

Lagipun aku xletak ajinamoto..kalau letak lagi rasa meletop2 kot..


Bergedil.

Kalau ikut resepi betul2..kena ada udang,hati ayam..baru best.. tapi aku xda..

Aku cuma masukkan cabai merah besaq tu,udang kering,bawang kecik n bawang putih 1ulas.

Before tumbuk cabai,bawang,udang kering suma tu..aku goreng dulu bagi lembut..

Ubi kentang aku lebih suka goreng dari rebus. So far kalau buat bergedil,memang aku goreng ubi kentang. Kalau rebus aku xpandai nak agak masak dia..kalau terlalu masak,takut bergedil uoll jadi lembut sangat..susah la time nak goreng salut telur nanti..

Telur time nak goreng tu,aku biasanya pukul bagi ada buih2 skit pastu campur air panas dalam 2sudu besar..pukul..pastu baru masuk bergedil n goreng.

Bergedil lepas kita buat bulat2 kecil,kena simpan dalam petiais atleast 1jam or 30minit gitu.

Oh lagi 1,masa gaul2 semua bahan masuk tepung gandum dalam setengah sudu besar.

Time nak goreng baru penyek2 n masuk dlm telur. Api kena betul2 panas,seeloknya api sederhana..jangan api kecik..nanti makan minyak..giittteeew..



Nampak rencah dia ja..mee dok bawah. Hahhaa..

Now aku cabai kicap tu xyah kalut2 dah..aku beli kicap pedas ready made. Sedap uoll. Orang islam yang buat. 

Nanti aku buat special entry. Dan la order b4 raya. Heheh..


ESok baru berkesempatan nak berbuka dengan eli. Dia p keja sempat aku siapkan bekal dia bawa p tempat keja.

Sama2 makan soto..cuma lain tempat ja. 


Take care uoll.
Selamat berpuasa :)

Bye.

Comments

Mek Onie said…
soto dengan bergedil feberet kita kot !
Chekgu Azrine said…
Sedapnya sis..blm penah cuba buat begedil..nati nak try la..
D Yatie said…
Bila.tah nak masak hebat3 gini. Masak laksa sarawak pun husb x brp bg sbb renyah katany. Tak kuar dr dapo la sy nt. Hahaha.

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi