Skip to main content

Baru tau, kenapa sembelit di kalangan kanak-kanak terjadi.

assalamualaikum..


Aku bawa adelia jumpa pakar kanak2 untuk sekian kalinya..even makan ubat homeopati... still aku bawa jumpa juga doktor pakar..semua ni ilmu...so aku yang xberapa berilmu ni kena la jumpa dengan orang yang banyak ilmu untuk ambl ilmu.


Jangan la dah obses 1benda..ilmu lain sampai langsung xmau ambil tau...

Macam ayat ni "dh xvaksin anak..nnt anak sakit xyah la p hospital kerajaan.."

LOL... pemikiran kalah orang asli. Muahahahha.


Hidup ni kita kena ikhtiar..  allah buka banyak jalan pada kita..ilmu kena cari sendiri..bukan dok ikut pungkok orang ja..gittewwwww...


Aku bukan nak sembang pasal vaksin ka apa.. pasai vaksin xvaksin ni..sampai ke kiamat xhabis...sama mcm isu susu formula dgn susu badan...

Adelia tengah dalam fasa "makan ikut mood"..

Ada hari dia makan nasi..ada hari dia xmau nasi...xmau buah..xmau sayuq...ada hari dia telan semua...


So dia sembelit. Aku tukar susu..sebab ingat punca dari susu. Masa bagi novalac it tu..ok sat..pastu jadi balik...


Banyak jenis aku tukar susu. Now adelia minum susu nestle NAN grow 3. Aku baca ada kata dulu susu nan ni ada melamin. So aku pun contact orang nestle.

Now dah selamat sebab susu nestle NAN ni bukan datang dari china. Selamat dimnum.


Adelia pun suka susu NAN ni. Alhamdulillah.


Kalini aku diskus dengan doktor pakar kanak2 sungai petani, xingat nama klinik..tapi direct dengan ambank kot.. dekat center square.


Aku cerita la kata adelia sembelit on off dah dekat 3m..now aku tukar susu...

Doktor tu kata..bukan pasai susu..tapi pasai pemakanan adelia... even minum air masak tapi xda kandungan serat...tiada guna doktor tu kata..

So dia explain panjang lebar dekat aku bila aku kata..xmakan serat tapi air masak dia minum banyak...

Doktor tu explain : air yang dimnum..bila xda serat dalam badan...usus akan sedut air tu...n kalau air dalam badan berlebihan..dia akan jdi air kencing...so najis still keras...

Bila makan makanan berserat, serat2 tu akan terkumpul pada najis..so bila minum banyak air..makan banyak serat..nanti serat yang ada dekat najis, akan serap air yang dimnum...

So najis yang ada serat akan jdi kembang dan basah..so senang anak nak membuang.... gittewwww..


So aku tanya..ada x idea yang boleh doktor tu bagi untuk paksa sayur(serat) masuk dalam badan anak aku...so doktor tu bagi cadangan...


Dia cakap, kena buat macam zaman adelia baby... semua jeneh sayur buah kena blender....


Dengan cara tu ja dia akan dapat serat yang cukup..


Lama tau sembang dengan doktor tu...bagus sungguh2...


Now aku dah nampak jalan mcmna nak bagi adelia dapat serat... terpaksa kembali ke masa2 dia umur 6m dulu...



Tuff gak menjadi seorang ibu ni kan..
Hope adelia akan cepat ok.


Total 20min jumpa doktor sekali ubat...Rm56 saja. Murah uoll..


So hrap sapa anak dia sembelit mcm adelia..entry ni mbantu ye.. marilah kita kembali menjadi mak2 y excited buat anak puree buah ,sayur n kanji..hehehe..


Bye uoll.

Comments

Suria said…
aku pernah bwk dhafea p klinik tu, doc cina kan? mcm apek sikit tp serius best tnya dia mcm²..aku pn p sbb dhafea x berak masa dlm pantang 4hari klu x silap..dia charge rm22 ja utk 15min kami masuk..so nanti klu ada prob boleh p lagi..hewww
Suria said…
aku pernah bwk dhafea p klinik tu, doc cina kan? mcm apek sikit tp serius best tnya dia mcm²..aku pn p sbb dhafea x berak masa dlm pantang 4hari klu x silap..dia charge rm22 ja utk 15min kami masuk..so nanti klu ada prob boleh p lagi..hewww
Anonymous said…
My daughter oso sembelit... since dia 4m old. Well, I do blame myself coz stop BF tp kerja, susu x ckup bnyk.. bla bla bla.. (ayat defend dri sndri). tiap kali ngadu dgn nurse, advice yg sama. "Mama sila bg air yang ckup, bg mkn sayur & buah (serat) dgn anak ye.. " So, kena paksa anak mkn syur,buah & mnum air. Susu pn da bnyk kali tukar. Tp sekarang pakai dugro perisa vegie & fruits.. so far ok. I won't say because of the susu tp maybe sebab apa yg dia mkn kot. Alamak, sori komen panjang lebar..
Mar Mansor said…
cik aisyah saya x sembelit tp dia x byk mkn dah..klu x nk dah pandai ckp "nanak"...sy stick dgn dumex mamex..tp br je tukar dumex mamil all in 1..sbb ada sayur & buah2 dlm kandungan susu tu..tp cik aisyah asik mintak susu je la pulak skrg nih..
Umi Qi said…
Berusaha untuk anak tersayang...insyaAllah, allah akan bg caranya....suka tgk anak beranak cun2
Mimy Hamid said…
mood budak sekarang susah nak makan sayur...iklan budak tak nak makan adalah realiti hehe
ciksuen said…
mungkin leh try bg roti kot ek..roti bnyk serat kan? baby i pon kekadang sembelit jugak..
Aty_Fared said…
Yer ar..anak akak pon kemainn susah mkn sayur..tp ok sbb die pecinta buah...kurang sikit sembelit..cume khasiat sayur tu tak ade la kan...
safiyyah osman said…
Roti xtau byk serat ka apa..xsalah roti dia mcm nasi kot..hehee
safiyyah osman said…
Dia mcm apek juai beskat muahahahhaa...
safiyyah osman said…
Tu la kak...buntu kepala nk bg depa suka mkn...adelia dh la aktif...mkn kurang...xsabaq nk tggu selera dia mai blik..
safiyyah osman said…
Tq umi qi :)..bru tau kata jdi mak ni susah..huhu
safiyyah osman said…
Sama la kak..adelia mkn ada 3 4sudu..now susu jala kerap...
safiyyah osman said…
Adelia buah pun ikut mood.. T__T
ina khairina said…
klinik C.P.Oii piya,mmg best sgt2 doc tu...ank2 kak ton dr kecik mmg p klinik tu ja
Cik Puan Rara said…
princess so far berak ok.sbb rara selalu bg dye mkn brokoli n carrot.tu termasuk dlm kumpulan serat ke piya eh? hehehe
safiyyah osman said…
Rara..suma sayuq serat heheh..tmbh btg2 sayuq..
IbuNoey said…
wah,best entri akak nih..anak Noey nih pn jenis yg bermood nak makan..nmpaknya kena blender la sayur n buah nih.sbb dulu dia makn jer carrot yg dblender tuh..
Nurul Aziz said…
La yeke..... adeh! hari tu masa piya ada up entry pasal susu novalac tu sy ada komen. sebab anak pun sembelit time tu. pastu sembelit dia okay.. tak jadi la nak beli novalac... sekarang...... sembelit balik! baru petang tadi beli susu novalac tu.. wuwuwwu...


pernah try Nan, pun takboleh, keras jugak.


eh nak tanya, Adelia sembelit tu macam mana? dia berak hari-hari or 3 4 hari? macam anak sy tu, berak nya hari-hari, tapi tula keras.. mungkin serat jugak la kurang..


pernah jugak bagi susu dugro yang apa ntah, yang ada serat tu.. pun sama.. keras jugak, yang tu lagi la horror.. keras sangat.


tapi najis anak sy tu kan, dia cuma keras masa mula-mula nak keluar tu je.. pas dah keluar kepala taik (HAHAHA ada ke istilah ni??).. pastu terus berak macam biasa.. kira nya nak keluar yang memula tu je.. urgh.. stresssss!!


Jadi mak memang susah...... tapi best :))


safiyyah osman said…
Hehe..doktor ckp klu xda serat kita tukaq p la 100 susu pun..still keras..kna bg depa mkn byk serat la..rini dh nk start bg dia mkn mcm zmn dia kecik2...hehehe

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi