Skip to main content

Bali :: hari pertama (Dinner di jimbaran & shopping ole-ole murah)

assalamualaikum..




Sampai airport Ngurah Rai jam 11.55a.m . Tunggu supir sampai.. dalam pukul 1 gitu gerak ke hotel.


SUpir ajak makan..tapi sebab adelia xcukup tidur..so kami plan biar balik hotel dulu..rest2..petang nanti baru keluar.

Supir pun ok. Dia hantar kami ke hotel n janji pukul 5.30ptg nak datang jemput.


Naik bilik mandi adelia semua..bagi dia tidur..senang.

Jam4.30ptg kami dah terpacak tunggu supir..hahaha..padahal tersilap tengok jam. Aku pun xfaham jam sana denga malaysia beza bapa jam.. ke xda beza..sampai ke sudah aku xtau hahaha..


Sebelum keluar snap gambar syok sendiri dlu.
Hahaha

Shawl aku dari :: Intagram @Faerashawl
:: fb @faera shawl
Harga xmahal pun, rm30 inc pos.
Bidang besar dan labuh.
Nipis tak panas.
Lilit2 so xjarang.

Sambung cerita..


Supir plan nak bawa ke uluwatu dengan dinner di jimbaran.. tapi terpaksa cancel uluwatu sebab kami belum makan..terus dia bawa ke jimbaran untuk dinner.


Aku masa sampai jimbaran,dok doa jgn la supir mai makan sekali wakakakkak.. tempat lain makan sekali ok..tp jgn jimbaran..i nk romantik2..hahaha


Tapi supir aku ni bagus,dia cuma teman sampai ke meja ja..dia cakap nak lepak sampai jam berapa pun xpa..dia tunggu dekat kereta..gitu..


Supir bawa ke JBS bumbu bali.
Ramai gak orang..penuh meja bahagian luar..



Set-set yang ada..
Ada set special sebab ada lobster.



Service tax dekat sini pun mahal. 21%..

Aku pilih set special. Set wayan kot nama dia.
850,000rp

+service tax 21%(180,000)

Jadi semuanya :-
1040,000
(RM300+-)

Memang berbaloi.
Sedap.
Seafood xovercook.
Memang berbaloi ler dengan harga..


1. Sotong goreng tepung(y panjang2 tu),sotong goreng tepung dia pun sedap oi..memang rasa makan sotong..bukan makan tepung semata2..hahahaa..

2.lobster. Sedap gila!!..besar gak lobster dia..aku makan sebelah,eli makan sebelah. Isi memang padat kaw2..dan rasa manis n fresh...

3.kepah kot y besar tu..ada 6ekor. Dalam cengkerang dia ada kuah sambal asing. Xpedas sambal tu..manis. sedap juga.makan gitu ja..xmakan dengan nasi.

4. Udang 4ekor. Udang ni rasa manis gila..fresh..cicah dengan sambal dia bagi tu..adoi..sedap weiii..

5.ikan bakar saiz sederhana..xbesar xkecik..ikan xtau ikan apa..isi manis juga..


Dia punya bahan perapan dengan bahan bakar tu memang sedap laaaaa..lain dari negara kita.. memang sangat berbaloi.

Makan sampai nak pecah perut tau..

Dapat juga menu percuma macam kangkung goreng dengan sup ikan sorang 1mangkuk.

Kangkung goreng belacan kot.
Sedap.banyak.
Sambal ada 5jenis. Semua sedap.
Tambah2 dalam bekas putih tu.
Macam air asam..tapi sedap lgi y ni..

Semua makanan fresh.
Isi manis.. xrsa macam isi busuk ka apa..memang berbaloi la dam modai sampai Rm300..

Aku xberani nak order guna timbang..sebab takut terebih baget..muahahha..so better makan ambil set.

Dari dekat rumah lagi aku dah budget RM250-RM300 untuk dinner di jimbaran sahaja.


Adelia jakun tengok pantai..
Suka kemain dia..



Ni air free..n kacang free..sementara tunggu makanan sampai.



:)


Adelia pun dapat 1mangkuk sup ikan..
Tapi aku xbagi pun dia makan..sebab sup tu berminyak sangat..



♥♥♥♥..



Kena buang kasut.
Habis berpasir kasut aku..
Time ni belum beli selipar lagi..
Belasah ja pakai ..

Adelia gambar dia banyak sambil dok isap jari.. -.-"



Jimbaran..
Banyak kedai2 makan..
Orang memang ramai..

Nampak dak orang pegang gitar tu?..ha depa tengah basking depan orang..

Suara uncle tu,masyallah...sedap gila!!!!
Terpukau i tau..

Perut kenyang.
Snap gambar sepam dua..

Gerak p tempat ole2 murah plak..


Kalau ke bali jangan lupa singgah tempat ole2 murah ni..
Aku p yang 24jam punya..xsempat nak p yang mall paling besar sebab jam 10 dah tutup.

Krisna nama kedai yang jual ole2 murah.
Memang murah.
Dan cantik2..

Ini ole2 y aku beli utk family y aku rapat.
Beli utk mak sarimah n adik2..
Dekat pikah n mak fuziah..

Yang paling panjang tu sendiri punya..hahha..
Nak buat pakai time raya nanti..

Semua beli dekat krisna..
Wajib p ok dekat sini..

Habis shopping..terus gerak balik hotel.
Zzzzzzz..

Habis hari pertama.










Comments

DYatie ABakar said…
Fuiiyyoooo. Makan 300+?
Chekgu Azrine said…
Betul2 makan tu sis..sampai 300..mesti sedap sgt tuh
~faRahaNis~ said…
awat jelita sgt ni! jelessssss

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim