Skip to main content

Bali :: hari kedua ( tanah lot, ubud, uluwattu, ayam tulang lunak malioboro)

assalamualaikum..



Pagi hari kedua lepas breakfast,tterus saja2 jalan ke pantai kuta. Dekat ja dengan hotel,7min gitu ja jalan kaki..sampai..



Masuk adelia dalam ergo carrier..jalan ler kaki ke pantai kuta..



Dah sampai.
Dekat ja.



Ini ler pantai kuta..
Kami p jam 7.30 gitu..dah ramai mat saleh surfing..
Ombak macam dalam tv uoll hahahaha


Jakun la aku dekat situ..
Pantai ni bersih juga..sebab ada makcik dok sapu..tapi yang xbest..taik anjing ada merata alam..
Anjing pun ada..

So spoil sikit la nak bagi adelia jalan dekat pasir..


Dok lepak situ dalam 10min gitu. Jalan balik hotel semula..sebab supir nak datang jam 8.30.


Terus ke ubud.


Supir bawa kami ke tempat jual lukisan. Mahal oi..tapi aku dengan eli tawaq gila2. Kahkahkah..

Kami ada berkenan 1lukisan ni.. lukisan ni just di jual disini ja.. xda dekat lain ye uoll..

Harga biarlah rahsia..wuwuwuwu..

Dekat sini dia tunjuk sekali macamana dia buat satu2 lukisan..cantik2 lukisan dia weiiii... pelukis pun yang ada nama..so painting memang lawa2..


Nama kedai lukisan tu Wayan arnaya lukisan batuan bali.

Maybe supir aku bawa sini sebab dia dapat komisyen. Dan lagi 1,lukisan dekat sini memang cantik2.. dan berkualiti..

Bila tengok lukisan yang ada dekat sini dengan dekat tanah lot,ubud n legian street suma..memang boleh beza kualiti canvas yang lepa guna..gitu..


Lukisan aku beli ni tinggi dari kaki ke pinggang aku ja..lukisan ni nak letak dalam masterbed room.

Lepas dah shopping painting ,terus p makan dekat area ubud plak..supir aku ni bawa p restoran mana ntah..xsedap!muahahaa..tapi portion memang tahap pecah perut. Harga biasa2 ja..


Dah settle makan terus ke tanah lot. 


Masuk tanah lot kena sorang 30,000rp. Adelia foc. Masuk tanah lot benda pertama aku cari adalah topi untuk adelia..panas oi..

Dalam kawasan tanah lot ni ada banyak deret kedai.
Ada kedai painting..kedai baju..kedai ole2..

Topi ni mula orang tu letak 40,000rp.. bargain punya bargain..dapat la 30,000rp.
Topi kait..pakai memang xpanas ler kan..


Belakang tu lepa panggil pura kot.
Ramai manusia..
Kagum aku tau..
Hebat ciptaan allah.


Dekat situ,ada juga kawasan ular suci. Ada 2orang pakcik tua..dia jaga 1kubu yang ada ular..

Aku teringin nak tengok.. nak tengok kena bayar seikhlas hati.. maka bagi la 4000rp..hahaha

Dalam kubah tanah liat tu la ada ular..



Ini la ulat dia..
Hahhaaha..
Aku dok bayang ular besar gitu..
Xtau ulat tu hidup ka dak..
2ekor..katanya penjaga pura..gitu..


Nampak ramai2 tu?..itu lepa tgh ambil berkat kot..ada mcm kena salam2 gitu..pastu nanti dapat bunga cop dkt dahi gitu..akutengok dari jauh ja..

Tengah relax2 sementara nak jalan keluar dari tanah lot.


Dari tanah lot kami ke uluwatu...jauh ye..kira mcm dari selatan ke utara..wuwuwuwu..

Sampai uluwattu dalam pukul6 gitu kot..ka pukul5 ntah..

Masuk uluwattu kena sorang 20,000rp. Adelia foc.


Laluan masuk ke uluwatu lepas dah bayar tiket.
Kiri kanan ada monyet.
Bila dekat sini dinasihatkan jangan pakai rayban,topi or hf kena sembunyi2..
Makanan lagi ler kena elak.
Sebab dia style ragut gitu ja..



Adelia n apaknya..


Dulu..tengok gambar mcmni depan pc ja.. mcm xcaya kata sampai sini n bleh tgk depan mata. Alhamdulillah.

Sumpah cantik sangat.
Allah s.w.t memang maha hebat.


Masa sampai tiket untuk kecak dance dah sold out. Katanya haritu dekat 10000 orang yang datang.. 

Bayangkan kain purple yang sepatutnya kena pakai xsemua dapat pakai sebab habis ok..kain tu ada 5000ribu helai katanya..


Aku n eli xdapat pakai pun kain tue..sebab habis.


Keluar dari kawasan tu,terus singgah minum air kelapa...

Air kelapa besaq gabak.. 15,000rp sajo. Isi nipis ja.sedap ler..


Dari uluwattu terus terjah ke jalan kuta untuk makan..

Kali ni aku dah pesan dekat supir,bawa kdai makan yang murah n sedap..muahahaha..


Dia pun bawa ke :- 

Ayam tulang lunak malioboro.





Air cincau
Air teh o ais



Kangkung rebus sambal belacan.
Sambal dia tahap berapi telinga..
Pedas weiiii..tapi lagi pedas lagi aku suka makan..sampai tketaq2 tangan aku makan tau hahahhaa..



Ayam bakar.
Ambil sebelah ja..share 2orang.. aku makan sikit ja..dok pulun makan kangkung tu..

Ayam banyak choice.ikan pun ada...
Aku siap minta nasi tambah ok..
Sedap la sambai dia..ayam aku kurang sebab manis..kalau ayam goreng..mau sat ja habis..huhuhu

Tulang lunak sebab tulang dia boleh makan gitu ja..empuk ok..kulit ayam tu crispy ja..kalau xmanis sangat mesti lagi best..

Manis3 pun still sedap. Cuma aku ni lidah xsuka manis..

Makan dekat sini kena 147000rp ja..kenyang makan uoll..nasi 2pinggan aku belasah hahaha..


Settle makan.singgah hardrock cafe..nak beli baju untuk hazana.. xbanyak choice n saiz.. saiz lelaki semua tinggal saiz besaq..saiz m n s nan ado..

Pilih untuk zana, round2 sat dekat situ..adelia time tu tidoq so tinggal dia dekat supir untuk jaga. 

Adelia xkisah. Janji laki muda n lemah lembut masa 1st time tegur dia..kalau jeneh suara kuat..cakap intonasi tinggi..tobat dia xmau..

Tapi kalau laki tua..janggut...mai teguq dia lembut2 pun dia xmau...dia takut..dia cuma nak y muda only..muahahahaha..


Pas dh settle semua,Terus cau balik zzzzzzzZzzzZzz..














Comments

Julia Johari said…
Best yer pi bali...wehuuuu nk jugakkkk...u amik travel mana ye?
safiyyah osman said…
Saya p sdri2..xambl travel agent pun...
DYatie ABakar said…
Ok. Semakin teruja nak pegi. Hahaha. Kalau ada rezeki kmi p, nak mintak no supir la. Hihihi.

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi