Skip to main content

Ayah datang juga.

assalamualaikum..


Dekat 2thun juga aku ajak ayah turun sepang mai rumah aku...dok bwezikir la dekat telinga ayah tiap kali tefon dia hahahaha..

Last ayah datamg juga. Bawa adik2 dengan mak sarimah. Syokkkkkkkk!!!


Tapi ayah mai xplan awal..eli pun xdapat la nak ambil cuti. Lepak ja dekat rumah..


Ayah drive naik kereta kancil ja datang..12jam baru sampai rumah. Kesian plak aku.. nak naik train,tiket semua xda..tu yang ayah mai naik kereta juga..


Ayah duduk 2hari 1malam ja.. xpuas weiiii... sedihhhh...semalam masa salam ayah nak balik huiii sedih..air mata aku tahan2 ja...


Hari 1st ayah sampai..aku buat nasi ayam untuk tengahari tu..

Nasi ayam untuk lunch..
Ayah tengah diet kurangkan nasi..tapi dia makan juga  sebab ayah xpernah lagi rasa nasi ayam aku..

Untuk malam plak nasi ayam ada lagi..tapi ayam suma habis dah..
Aku buat daging goreng serbuk kari kicap..
Eli kan xboleh makan pedas2..
Pastu goreng ayam sikit.
Sayur xmasak pun..makan dengan timun ja..


Daging goreng serbuk kari kicap ni senang ja nak masak..

Serbuk kari daging gaul dengan daging letak air..gaul..buh garam sesiap..
Panas minyak..minyak kena banyak tau..macam nak buat sambal tu..minyak banyak..
Blend bawang kecik,bawang putih n halia sikit..
Tumis dulu bahan yang diblend tu..masuk sekali bunga lawang 1bji,bunga cengkih 2bji..1batang kayu manis..
Pastu masuk daging ..api slow ja..
Masuk air lebih kalau guna daging biasa..kalau gna daging batang pinang..xyah masuk air pun xpa..sebab air daging tu ada..
Tunggu sampai rempah daging tu pecah minyak..api kena slow tau..
Dah pecah minyak..daging dah masak..masuk cabai merah yamg ptong serong..bawang besar..pastu masuk kicap manis..kacau sampai agak bawang cabai lembut..tutup api. Kalau rasa garam xckup tambah garam..kalau guna kicap masin..time gaul daging dgn serbuk daging xyah buh garam..gitu...adjust la rasa sesedap lidah sendiri.


Pastu malam sudah makan,bawa mak sarimah dgn ayah p rumah pakteh dekat balakong.

Pakteh ni kira bapak menakan tiri..adik mak sarimah..aku dulu masa sekolah..rapat dengan pakteh..tpi masa aku kecik2..dia suka mengusik aku sampai nangis2..hahaaha..
Aku cukup xsuka dia ..kahkahkah..
Tapi bila sek rendah dgn menengah..aku rapat gak la..tlg goreng nasi goreng la untuk pakteh..buat megi...gitu..


P umah pakteh..pakteh masak nasi..goreng ikan tamban masin. Masyallahhh..aku dgn eli makan lagi nasi..muahahaha..
1ekor ikan tamban share dgn eli..makan dgn nasi putih panas2..pastu pakteh bagi ikan tamban dia ke aku plak..makan..nak tambah nasi sekali nasi dah habis..ikan tu makan sikit terus bagi pakteh balik..
Hahahaha..
Sedap oi..
Nanti nak kena beli buat stock dekat rumah la ikan tamban tu..


Lepak2 sat..terus balik...plan esok tu nak p rumah pakteh lagi..sebab mak nak tidur sana plak..

Ayah dengan adelia..
Time ni tengah tunggu pakteh..xtau nak p umah pakteh..




Dengan adik no.5
Sama ayah tapi lain mak..
Muka dia sama mcm muka aku sebenarnya..
Tapi muka dia cutting kecik..
Eli dulu masa 1st time jumpa ayah lepas majlis kawen..tengok adik aku yang ni..terkejut!wuwuwuwu..
Sebab memang muka macam aku..
Lain dekat kedudukan tahi lalat ja..
Adik ada tahi lalat atas mulut.
Nama dia : nur najwa mashitah.

Dulu mak sarimah nak buh nur najwa ja..pastu masa p daftar..ayah p tambah nama mashitah..ayah suka guna nama zaman2 nabi ..nama2 y ada sejarah..
Huhuhu..
Jadi la nama nur najwa mashitah..punya panjang..hahaha


Ada lagi adik 2org..tapi lupa nak snap gambar..
Sorang lagi umur 13..
Last yang bongsu umur 10thun..

Adik2 ni mengaji pandai..
Yang najwa mashitah tu..pmr tahun lepas dpt 8a 1b
Yang umur 13 tu..thun lepas upsr 5a..
Wuwuwuwu..


Depa ayah memang bagi homeopati ja..jajan2 memang ayah n mak sarimah xbagi makan langsung..
Air gas langsungg xbagi minum..
Tapi kalau lepa teringin lepa makan gak..tpi xkerap la sebab dah terbiasa..

Sama macam aku..aku pun ayah marah makan jajan makan air gas..bila teringin ja makan..so terbiasa..pernah dulu zaman sekolah berapa thun xmnum air gas..
Keropok semua mmg kurang..

Aku memang angan2 nk ajar adelia macam tu juga..xmau ajar jajan semua..


Aku rapat dengan adik2...exam bagus..aku beli la something..tapi kalau beli kena semua dapat..xmau la beli dekat kwan ni..kawan nu xdapat..nanti terasa plak. 

Ni pun aku ada hutang lepa 1gift..xbagi2 lagi..


Aku xbawa adik jalan2 pun..ayah malas drive..eli plak keja..dok la dalam rumah layan tv..umah ayah xda tv..so adik2 balas dendam lerrr tgk tv 24jam..
Hahaha..

Ayah xbeli tv..cuma dekat rumah ayah buh tenet n ada pc sebab along bagi..
Adik2 dok tenet jala....

Aku dulu..tenet pun xda..pc xda..tv xdak..masa sek rendah..dalam kelas dok dapat no.2 no.3 no.1 ja..sbb xmelangut tv..
Pastu ayah hantar p kelas komputer bayar sebulan rm10 kot..hahahaa


Ayah xgarang...xpernah pukui..jerkah ada la 2 3kali seumur aku hidup..
So boleh jadi bff..

Ni gambar semalam..b4 hantar ayah p tidoq umah pakteh..
Banyak kali snap gambar..
Eli la tukang tolong snap..

Tudung yang aku pakai tu tudung 4segi yang tutorial tu..
Rm25 ja inc pos..
Kalau nak p tgk dkt fb butik echa k..


Sampai rumah pakteh..tengok pakteh dgn makteh goreng mee..
Laju jala aku dengan eli makan..
Hahahaa
Padahal..b4 gerak dah makan nasi..
*pengsan*



Camwhore sudah sebati dalam diri hahahaha



Itu jala nak share cerita..
Nanti i cerita lagi..


Terima kasih,ayah.
Saya sayang ayah.


Bye.



Comments

Sheila Salim said…
Assalamualaikum awak. woaaahhh sedapnya nasi ayam. terliur sheila. alhamdullilah. selamat sampai ayah kat rumah awak tu.. hehehehe.
e.t.t.y said…
sedih pulak bila piya cakap ayah piya drive naik kancil 12 jam baru sampai. tp untunglah piya ada ayah lagi. kita dah 17 tahun abah pergi. kadang kadang rindu jugak. dan jeles tengok keakraban anak perempuan dengan bapak masing masing. sempat bermanja dengan abah sampai umur 11tahun je.
cplud miera said…
assalam. wallaaa nasi ayam... kecur liur tengok!
Chekgu Azrine said…
Seronok bila baca adiks sis pandai2 belajaq..syukur..
Aty_Fared said…
12 jam...!!! Kancil pulak tu... kaseh ayah...:-)

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi