Skip to main content

Kuah kacang segera yang masyallah,sedap sungguh.

Sticky post.




assalamualaikum..


Aku jarang beli kuah kacang..sejak kawen baru 2kali makan kuah kacang..1 eli beli mana xtau.. xberapa best sangat... 1lagi jiran taman lama bagii..ha itu sedap gila.. pastu dah xpernah makan kecuali makan masa lepak2 dekat luar ja. Tapi tau saja la lepak makan,kuah kacang tu rasa macamana kan..xseda langsung!


Sampai la ada kakak ni minta aku review kuah kacang segera yang mak ayah dia buat..dah dekat 8thun buat untuk orang beli..kakak tu hantar 500g punya..

500g
Rm16
1kg rm30

Tak termasuk kos postage.



Sebelum di bancuh dengan air panas.


Ni dah bancuh..
Aku guna air panas dari heater ja..
Air kena masuk sikit2..
Aku masuk sikit air..kacau2 biaq sat 3 4minit gitu..
Tunggu kacang kembang..pastu baru adjust balik air..depend pada kita nak cair ka..likat ka..



Ni untuk dinner hari jumaat malam sabtu..
Ada gado2..tauhu sumbat dengan nasi impit.

Minggu ni xp mana2 pun..tengah dok layan tv,eli tanya.."ada apa2 x nk masak..i lapar.."
Terus teringat kuah kacang..
Aku cakap "ada2..kuah kacang..u p kedai beli tauhu,kangkung tauge.."

Eli pun laju ja p.. maka siaplah menu2 dibawah.. nasi impit memang dah ada dekat rumah..rebus jala..


Gado2..
Kuah kacang ni dah xyah tambah gula ka garam..memang dah secukup rasa..yala orang yang buat pun dah tahap veteran..memang dah pakarkan bab perisakan makanan.
Sedappp wei..sumpah xtipu!



Pas gado2 makan plak nasi impit..muahahaha..camno xgemuk kan..
Sedap wei..



Tauhu sumbat untuk eli..
Eli makan bertambah2..licin kuah kacang..
Dia pun puji memang sedap..




Ni menu malam isnin..goreng cucuq udang ja..aku nak kena belajar lagi buat cucuq udang..xberapa nak auuwwwmm sangat..

Tapi bila cicah,jdi auwwwm la sebab kuah kacang tu nikmat. Aku ratah gitu ja kuah bagi habis.. sedap. Xtau nak explain..kalau boleh rasa kot blog..aku suap dah hahahaha


Memang sedap. Dah habis sebungkus..guna 2hari ja..xda langsung yang terbuang..500g licin masuk perut eli dgn aku tau..


Maka sebab puas hati..aku order lagi 3bungkus!!!!
Xsabar nak tunggu sampai.
Hehe..


Pada yang teringin juga nak merasa kuah kacang boleh terus contact

whatsapp/sms no ni..0192609886

Memang puas hati. Sampai dekat aku,aku cium dulu kacang tu..memang xda bau hapak atau apa bau yang xsedap. Memang tau kata kacang kisar tu baru buat n packing..

Alhamdullilah puas hati n sedap. Rasa seronok dapat share/review dekat blog..rasa xsabaq2 tau..hehe..


Sapa nak order untuk raya, pls makesure order before 2mggu bulan ramadhan,selepas dua minggu order ditutup.

Dan kak miza sendiri gerenti yang kuah kacang mak ayah dia buat tahan lama.
:)


Aku memang cukup percaya dan kagum dengan kerja tangan orang2 tua ni sebab lepa kalau berniaga bukan sebab nak untung semata2..tapi sebab nak orang rasa puas hati n dapat rasa air tangan lepa yang sedap tu.


Pada mak ayah kak miza,
Pakcik makcik,kuah kacang pakcik n makcik memang marveles!!!saya suka sgt!



Last but not least,
Kak miza pun buat bengkung untuk baby..
Kain kualiti..jahitan kemas. So pada yang nak bengkung baby juga boleh direct contact kak miza ok :)




Selamat mencuba kuah kacang yang marveles dan selamat membeli bengkung :).

Bye.


Comments

With Julia said…
Sgt tertawan dgn kuah kacang segera tuhhhhh wauuuuuuuuu :)
cikpingu said…
terliur woooo
Ros Anis Rusli said…
ohoi...piya..siyes terlioq tgk gado2..lama xmkn..kuah kacang nmpk likat...sdpnya...
Anonymous said…
Tgok pn mcm sedap..nk beli..bila kak piya ckp boleh cod kt kuantan mmg excited nk beli..kuantan kt mana ye?sy dkt im1
Anonymous said…
Slm sis, sy nk order kuah kcg ni..sy dh cntc no yg sis letak n yg sy tgk kat bungkusan die tu tp xdpt..huhu tgah ngidam ni..blh sis tlg sy x? Sis whsup wechat or sms sy ye. Nak no.sis blh x
Anonymous said…
Sis..sy Izzah, sy dh bg no sy smlm..blh sis sms kan no sis x? Thankss :)
safiyyah osman said…
Anon: dlm entry ada no fon utk order kuah kacang :)..

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim