Skip to main content

Ketam masak lemak nenas & laksa kedah.

assalamualaikum..


Baru-baru ni beli barang basah,jumpa ketam yang besaq gabak..aku beli 3ekor. RM27.50. Puas hati walau mahal tapi isi memang padat gila weiii...suka gila aku masa makan..hahaha


Masak 2ekor ja dulu.
Sekoq lagi sayang. Hahaha





Siap!.
Masak lemak ketam dengan nanas.
Letak cabai melaka(cili padi) banyak-banyak..
Perhhh...sedaaaapppp.


Aku punya style masak lemak jenis cair..aku xpandai nak buat yang style likat..tapi aku suka masak lemak pekat likat tu.. SIL aku (kak ema) kalau masak lemak..perhhh!!sedapppppp... sampai sekarang ingat lagi masak lemak ayam dia..sedapppp laaaa..


Masak lemak ni senang ja buat..santan aku guna santan kotak 2kotak.
1kotak tambah air bagi cair2..1kotak xtambah air..


masak lemak versi aku :-
Blend cabai(cili padi),bawang merah,bawang putih sikit..serai 1batang..blend sekali..letak serbu kunyit nak bagi kuning..

Masuk dalam periuk..ketuk 1batang serai masuk sekali..pastu masuk ketam..buka api sederhana..tutup separuh periuk..agak ketam dah jadi warna oren.. masuk santan cair tu..kacau2..api kena slow n sentiasa kacau...agak nk mendidih sikit masuk nenas..masuk santan pekat..kacau ja..jangan biaq nanti santan pecah minyak..agak nenas dah lembut masuk gula garam...kacau lagi.sampai nenas memang dah confirm masak baru tutup api.. 

Ini cara aku..lain orang lain cara kan..google pun boleh jumpa macam2 versi..


Esok tu plak aku masak laksa kedah. 1st time weiiii..up status dekat fb,ramai yang bagi petua...

Ikut petua kak haslina,masukkan asam ko 1bji dalam kuah..sure sedap meletop2 dia kata..


Tapi aku masak dah siap baru baca petua dia..wuwuwuwuwuw..


Aku masak pun guna ikan 9ekoq ja..muahahahha..
Xterasa sangat la kan..pastu kuah terlebih pedas..
Tsssskk..


Nak kena buat berkali2 baru sedap.. ada kakak dekat fb tu cakap..nak buat kna gna atleast 2kilo ikan even makan berdua..baru kick!..
Ada yang pm bagi resepi dalam inbox..
Tq semua orang..
Hehe

Tengok kuah merah ja kan...haha
Pedas kuah aku..xyah pakai cabai melaka dah..
Tapi tu la kureng kick..
Eli pun konpiden ja bawa p tempat keja...
Hahahaha



Ni wasap aku dengan eli..biasa la kan bila suruh suami p beli barang. 
Ramai yang komen cerita pasal suami masing2.hahahaa
Lawak tau..
Ada yang nak daun kesum kot p ambl daun pokok ceri..
Nak sawi p beli kangkung..
Kahkahkahkahkah..
Lawak2..

Eli ritu aku suruh beli suhun..dia beli fucuk..
Redhhhoooo i tau..
Miahahaha..


Eli kalau aku suruh p pasar malam bukan dia mau sorang2..xpandai pilih ikan ayam dia kata..

Aku pun tau la sikit2 sbb tok ajaq dulu2..basuh ayam..rebus daging..besiang ikan ketam udang suma tok ajar dari sek rendah lagi...aku darjah 4 dah belajaq masak nasi goreng..bihun goreng..belajaq goreng keropok..Mak tiri ajaq bab goreng2 ni...kalau bab sup2 sambal2 or mee rebus ka apa mak kandung ajar.

Tok aku dlu garang gak kalau ajar pasal dapur2 ni.. mcmna nk pilih bendi..pilih kobis..pilih timun..


Gituuu... tapi still kena banyak belajar lagi..macam buat karipap kak apa mmg xpandai..kek pun xpandai...nak kena belajar..


Tapi tu la..aku suka masak..malas sikit kemas umah..tapi dah kawen..dua2 kena suka..wuwuwuwuwu.. 


nanti i share lagi masak2..hehehe..
Bye.



Comments

Unknown said…
sama la kak ton pun,suka masak tp malas gila nak kemas umh....seb baik abg umaq ringan tulang selalu tlg sapu n mop umah....

tingat dulu masa mula2 kawin,suh abg umaq p kedai beli daun bwg nak buat sup...sekali dia bwk blk daun kucai!!!haha
SUHAIDA said…
su pulak tak suka masak.suka kemas rumah umahhhh jaaaa..hihi
Anonymous said…
salam..

baca ni tinggat mula2 kahwin dulu....
suruh beli agar2 dibelikan cincau...
acaner tu?

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi