Skip to main content

Couscous ganti nestum baby. FREE dari segala bahan perasa.

assalamualaikum..


Hoyeeeaaaahhhhhoyeeeeaaaahhh.. alhamdulillah,  aku berjaya tak bagi adelia makan nestum.


Sebab apa? Sebab aku ganti nestum dengan couscous. Couscous ni dalam kumpulan kabo..sama macam pasta cuma dia haluih2 ja. Just rendam dalam air panas mendidih pun dah masak.


So itu lah penganti nasi dan nestum kalau aku xsempat masak.


Couscous ni biasanya aku akan campur dengan virgin olive oil. Susu fm dia kadang2 campur juga..tapi aku xmasuk dalam botol la..aku suap. Masuk dalam botol,bodoh namanya. Tak boleh hadam aku kalau ada lagi orang zaman sekarang campur nestum dalam botol bagi anak mnum sambil baring n suka tgk anak tidoq nyenyak lepas mnum nestum dalam susu sambil baring. Meh sini..aku nk buat sebjik macam hg buat dkt budak tu. Apa rasa mnum moi nasi sambil bring?..lullllzzzz



Kalau travel mana2 pun aku suka bawa couscous ni..susah basi dan mengenyangkan.



Couscous ni boleh beli di giant(bahagian pasta) @ beli dkt tesco(bahagian makanan organik).


Couscous ni halal dimakan. Jangan risau ok. Ada cop halal yang diitiraf.


Kalau google boleh tengok macamana rupa couscous. Orang belah2 eropah gitu makan macam makan nasi.


Aku kadang goreng dekat adelia juga..tapi b4 goreng kna renda air panas dulu. Kecuali kalau masak sekali susu or sup. Tak yah dah rendam.


Ni contoh kotak couscous yang ada dekat giant n tesco.





Ini rupa couscous punya kotak.


Balik kampung aku bawa ni ja. Travel pun angkut 1kotak bawa. Mudah.


Harap membantu.

Bye.



Comments

Chekgu Azrine said…
Ok.nti blh cuba.tq for sharing
Siti Nursyamimi said…
dik, cous2 ni utk baby umur bpe bleh start mkn ek?..menarik gak ni..
sy pun tgh mncari mknn baby sampingan selain bubur n nestum..
mOoN said…
tak penah try...rasa cam nak try jugak... sesuai untuk bekal ke taska jugak rasanya kan sis?
With Julia said…
Good idea...sharing is caring :)
nurul said…
untuk org tua pun ada. kuskus jenama babas saja. =)
Siti Sakinah said…
piya, umo budak brape bln boleh bg hat makan ni..?

maaf..sy budak baru belajar..hehe
Rinah said…
sgt membantu..thanks :)
safiyyah osman said…
Kak sya start bg adelia 7m gitu...
safiyyah osman said…
Umur 7m gitu sya bg pda adelia. Dia kak nk blend bleh xblend pun bleh sbb dia mmg dh halus..kalau kacau2 mmg jd mcm bubur
Anonymous said…
kak piya dkt kotak tu dia da tulis kena masak kan? kalau rendam jer pun boleh yerk???
mRs mysarah said…
Nk cmpur ngan apa ek piya couscous ni? Selain susu la. Akak dh lama beli tp tak tau nk masak hahaha
safiyyah osman said…
Akak bleh msak mcm2..goreng buat mcm nasi goreng bleh..hehehe.. buh dlm sup boleh...buat mcm pasta bleh.. :)

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi