Skip to main content

Salmon with peas puree untuk Nur Adelia.


assalamualaikum..


Lama dah xmasak yang sedap2 dekat adelia... so kemarin saja la masak best-best sikit untuk dia...


Aku biasanya selalu beli ikan salmon dengan ikan tenggiri ja.. itu ja ikan fresh yang senang dapat. Lagi pun ikan salmon kaya dengan omega..


Nak buat senang ja.. xqenyah pun.. cuma perlu ada bahan-bahan seperti dibawah.

-salmon (potong kiub n buang tulang,buang kulit)
-bawang holland (cincang)
-bawang putih(cincang)
-serbuk oregano
-kacang peas(rendam dan buang kulit)
-pure olive oil.


Nak buat dia senang ja..ikut suka nak gorng atas pan atau nak masuk dalam oven. Aku masukkan dalam oven.



Cuci bersih ikan tu,jgn la cuci lama sgt smp pucat ikan.. masukkan dalam bekas pastu masuk pure olive oil, INGAT! jgn guna virgin olive oil ok if nak goreng or bakar.. kena guna PURE OLIVE OIL.



Satukan ikan dengan pure olive oil,masukkan bawang holland,bawang putih yang kita dah cincang tu ..masuk sekali serbuk oregano..sukatan tu agak la..jgn sikit sgt,jgn byk sgt.. just nice ok..



Pastu oven suhu 180..bakar la dalam 10min gitu atau 6-8min.. agak ikan masak..jgn masak lama sgt..nnt ikan jdi kering.. settle bab ikan.


Peas puree pula lagi senang.


Kacang peas ikut suka nak banyak mana.. sedap oi.. rendam kacang peas, buang kulit.. pastu stim..nak rebuspun boleh..tapi rugi la rebus. Habis nutrien kan.. aku stim.. kacang peas ni aku beli frozen punya..pernah beli yang fresh..tp biji kacang kecik2 sgt...huhuhu


Stim sampai dia masa bebetul ok.. pastu blend halus. Kalau ada unsalted butter,masa nak blend tu cepat2 buh..mcm aku xletak sbb adelia xberapa suka butter.





Dah siap boleh la hias comey2..letak tomato ka brokoli ka..atau makan dengan pasta atau mashed potato.. adelia xda kabo..sebab dia sembelit..makan la protien dgn serat2 saja.


Menu ni boleh bagi dekat baby yang dah lulus makan ikan.


Tomato tu bukan aku hias saja2..adelia memang makan sayurn tomato segala.licin dia sapu tomato..


Hope sampai besar la dia suka makan sayur.
Benda ni aku intro pada dia since dia start makan..
Xpernah mis letak sayur.
N jadi habit bila kluar makan memana,b4 ada gigi lagi tomato,salad memang aku dok bagi pada dia.
Now dah ada gigi keluar mkn mana2 bagi fries or nasi putih atau ratah la salad.. hahhaha


Cuma adelia kurang makan buah.. itu aku punya kelemahan. Kurang bagi dia mkn buah. So far buah kiwi jala dia suka.


Ok la.
Bye.








Comments

Chekgu Azrine said…
tq for sharing..mmg nmpk sedao..sat g umminya yg mkn klu bt utk aish ni..hehe
Qiela said…
ya allah, comelnya adeliaaaaaaaaaaa.....
LisaLisut said…
nice recipe :) thanks for sharing.tp i nk tye sbb confuse, knp extra virgin xboleh ye? sbb i terbli yg extra virgin oil aritu huhu
faizura razak said…
awat adelia tgn hitam2 tu....hehhe
safiyyah osman said…
Lisa : virgin olive oil awk gna untk dressing mknan saja...xboleh guna utk mengoreng or tumis sbb nnt jdi toksik dlm bdan.. nk tumis or nk gna utk goreng ke bakar ke gna pure olive oil...
safiyyah osman said…
Hehehe dia men ink rubber stamp
Riana said…
comelnyer adelia..geram..
Cik Puan Rara said…
kalo mak nya pulak xsuka tomato cane nk bg anak tomato eh.hmmm
Anonymous said…
Bestnye tgk adelia mkn...nyum nyum nyum....bagus la bg tomato good for her eyes...teringt kecik2 dlu i suke mkn tomato sapu dgn garam..hehe...tp better u buang biji tomato tu tau sbb biji tu x blh hadam...
safiyyah osman said…
Anon : yeke.ok2 lpas ni i makesure bji suma xda... tq!!!

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim