Skip to main content

Istanbul trip : Penginapan sepanjang di Istanbul dan pertukaran wang disana.

assalamualaikum..


Aku kalau bab buat title entry panjang2 bagi ke ku la.. hahahaha..

Aku stay dekat apartment under hotel hali( hali hotel).. apartment di dok dekat tengah2 antara sultanahmet dengan chimpelas.

Dekat gila kot nak p aya sofia,blue mosque,topkapi palace,musuem mozek,islam museum,grand bazaar... memang dekat..jalan kaki dalam 5min gitu ja untuk ke jalan besaq.. memang dekat lah!

Area apartment tu memang banyak hotel2 lain.apartment kami duduk ni ada 2bilik,1toilet,1dapur..dekat dapur dia ada sofa yang boleh buat tilam tu.. harga dalam RM2000 untuk 6hari 5malam...aku p dua family.. so tong2 sorang 1k.

Selesa gila. Ada peti ais,mesin,free wifi( password : istanbul),pinggan mangkuk,sudu garpu,periuk belanga,kettle...

Dekat juga dengan kedai runcit. Murah pula tu..sapa yang p kedai runcit yang macam 7e tu jgn lupa minta kad diakuan dekat cashier tu..cakap kata tourist..tapi beli lq barang banyak2 sikit.. hahaha.. eli memang hari2 beli roti dekat situ..air mineral..murah ok. Bila dapat kad diskaun tu lagi murah.

Before nak checkin masuk apartment ni kena p dekat lobby hali hotel tu dulu...nanti dia akan bawa kita p apartment dia.. kami xbook pun..sampai ja terus p..

Bagi yang p ramai2 berbaloi la kan duduk apartment.

Aku banyak duk apartment dari berjalan2..maybe sebab badan xtune dengan cuaca dekat sana n waktu dekat sana beza 6jam kot. Malaysia pukul 9mlm..sana baru pukul3 tghari.. zzzzZzzZZZZZzzzz..

Aku xberapa nak excited pasal travel ke istanbul ni maybe sebab aku banyak mis musuem yang sepatutnya aku nak p.. sedih. Tapi nak buat macamana..next time ler repeat.

Pastu bab pertukaran duit. Aku tukar ke euro dulu... rasanya xda pertukaran wang terus ke lira(TL).. kena tukar euro dulu.

Based dari pengalaman kawan2 eli yang pernah p istanbul.. lepa cakap tukar dekat malaysia dulu dalam 1k gitu.. aku tukar 2k ke euro..

Pastu dekat sana cari rhb bank kot xsilap kalau nak bawa keluar duit. Lagi untung katanya... kena cas Rm12 ringgit setiap kali bawa keluar cash dari atm.. dekat sana ada rhb bank punya mesin.. pandai2 la cari ye.. n lagi satu atm hsbc kot.. semua kot2.. nanti aku double confirm dengan eli.. (if aku xedit apa2 kira betul la rhb n hsbc)..

Dekat sana pun lepa xakan terima duit malaysia.. tempat money changr lepa pun xkan ambk duit malaysia.. lepa hanya terima euro sahaja untuk tukar ke lira(TL).

So aku dekat sana cucuk duit dekat atm rhb ,sekali harung ja.kira sekali cucuk terus bawa keluar 1800 gitu.. rm1800 x 1.70sen time tu.. lebih kurang dalam 600tl gitu la.. fyi duit lepa ringgi dari kita.

Lebih2 duit euro tu aku tukar juga ke lira...depan stesyen tram  chempelas nak menghala ke grand bazaar ada money change.. aku tukar situ..

Tepuk dada tanya selera ye. Rasa mana mudah..jgn lupa aktifkan kad bank. Makesure cip kad bank xda problem...

Harap membantu sikit2..aku xpandai nak tulis formal2 sangat.apa2 nak tny email pun ok.. boleh tlg aku tlg..sbb apa2 aku refer eli..hehe

Tq. Bye.



P/s : maaf bilik tidur xdapat nak share sbb sepah gila ..hahaha.. blik tidur dia standard bilik biasa mcm dkt malaysia..queen saix..ada heater/aircond..meja solek..almari untuk gantung baju..

Comments

Sheila Salim said…
Assalamualaikum. nanti bagi total semuanya. mana tau iternary awak leh digunakan :)
shuhadah Zainol said…
bestnye pia... teringin ok nak kesana...

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim