Skip to main content

Istanbul trip :: Haiga Sofya

Banyak ejaan aya sofya ni.dalam map ejaan dia haiga sophia..Masa mula masuk dalam ni...masyallah..terkesima kepala otak aku wei...betapa hebbatnya orang zaman2 pemerintah ottomant ni design bangunan.


Aya sofya ni asal mula-mula dulu adalah GEREJA. Bila dah asal gereja..memang akan banyak la lukisan-lukisan kepercayan kristian..Memang bila aku pandang dekat dinding n bahagian atas aya sofya ni..memang nampak la lambang salib...lukisan child of jesus...pastu lukisan ala2 illimunati...lukisan burung muka orang...macam2 lukisan..




Aya sofya ni dibina berperingkat sebenarnya..tu yang jadi makin besaq..memang besaq wei..pastu tinggi...xtau la nak cerita mcmna..kena p tengok sendiri....dia punya tinggi xbleh lawan tinggi masjid kita..
Lama juga aya sofya jadi gereja..sampai la jatuh pada kerajaan sultan mehmet..dia tukar aya sofya jadi masjid....aya sofya ni dijadikan masjid selama 500tahun ok...



Lukisan-lukisan yang ada dalam tu..memang boleh nampak la still elok even dah berapa ratus tahun dah...tapi dh banyak la yang xda..kalau nak snap gambar..xboleh buka flash..katanya boleh rosakkan mozek ittewwww...Ada banyak lukisan yang lepa framekan..sebab klau tak frame,kita tengok dekat dinding,xberapa jelas sebab dah banyak mozek yang rosak dan tertanggal.







Keadaan dalam aya sofya yang berubah cuma sultan mehmet ni buat mimbar,tempat untuk solat n tempat untuk baca al quran dalam tu..letak board besaq ALLAH & MUHAMMAD..




ni kubur Henricus Dandolo


Lukisan-lukisan dalam aya sofya ni semua dibuat dari kepingan kecik mozek..tau kan mozek tu apa...tapi dah banyak lukisan tu rosak..ada tinggal sikit2 ja dekat area dinding2...atas kepala kita,bila kita langut tengok nampak la..tapi jauh..kalau tengok dekat2 memang boleh nampak la betapa hebatnya lepa buat lukisan tu guna mozek ja...



Lagi satu,nak naik tingkat atas aya sofya ni..kena naik jalan batu2 tu..rasa macam naik bukit..aku ingat dua tingkat ja..tapi rupanya bwrtingkat2 tempat nak naik ke tingkat2 aya sofya..penat gak la..sebab banyak lapis..huhu..

gambar ni aku tengah naik baru separuh jalan..


dekat luar haiga sofia ni ,ada tempat untuk kita tengok video pasal sejarah dia.. dan dekat dinding ada depa gantung frame macam gambar ni..
setiap frame ada cerita tersendiri..


semua lukisan tu semua mozek..
tu yang nampak pecah2 nampak simen kosong tu..
banyak dah rosak..


Dekat atas mimbar tu kalau perasan ada lukisan perempuan dgn budak..psal anak tuhan tu..nama lukisan perempuan dengan budak tu 

Virgine Mary and Child Jesus.
lukisan no,11 dalam list yang depa buat .



setiap lukisan ada no dan nama.

kalau nak tengok lukisan tu,uoll google ja guna list nama yang dalam gambar tu..
ada dekat google.

cuma setiap hujung nama tu uoll kena tulis haiga sofya..
nanti keluar la lukisan-lukisan mozek tu..




lukisan sayap burung muka orang tu,itu lukisan atas kepala kita..langut ke atas memang nampak jelas..ada 4gmbr sayap gitu...
nama lukisan ni Seraphim..


luar haiga sofya,still ada salib,
katanya masa jadi masjid,depa tutup salib ni..
setiap dinding ada..





masa aku p tu,depa tengah renovate haiga sofya ni..



nampak lukisan Seraphim (sayap dengan muka perempuan) tu??





Mimbar..





Plan Haiga Sofya







Antara lukisan yang ada..















~~~~~~



ini dah dekat luar..
luar-luar ni banyaaaaaaakkkk orang jual roti letak nutella.
jagung rebus..
jagung bakar..


memang best!
wajib datang sini kalau sampai Istanbul.

Comments

Sheila Salim said…
Assalamualaikum.. bestnya. subhanallah. masih tersergam indah lagi :)

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim