Skip to main content

Istanbul trip : The Basilica Cistern.

assalamualaikum..





Tempat ni aku panggil museum madusa. Sebab ada kepala madusa. Tau x madusa tu sapa?.. sapa pernah tengok cerita omputih yang ada kala jengking besaq gabak  tu tau la madusa ni apa.. hahaha.. madusa ni mitos orang2 belah europe. madusa ni kalau dari cerita mitos, dia dulu gadis kampung yang cantik..rambut panjang n hitam..pastu di sumpah jdi madusa..wanita berambutkan ular. Madusa ni ada power..sapa tengok mata dia..orang tu akan bertukar jadi batu.. mitos pasal madusa ni ada macam2 versi..

Tempat ni bawah tanah... di bina time byzantine emperor jutinian.. dia dulu macam tempat takungan/tadahan air bawah tanah n sampai sekarang dalam tu ada air.. dulu air dalam tu yang disalurkan ke rumah2 area sultanahmet tu..n kita pun akan rasa air menitik2 dari atas..sebab dia bawah tanah kan..

Ada 55anak tangga b4 nak sampai dekat tempat ni.. scary juga..macam dalam filem aku rasa...pastu sambil dok tengok kawasan dalam tu sambil dok bayang..macamana kalau ada anakonda.. -.-"





Adelia masa masuk dalam ni diam ja..dia takut kot..tapi xnangis.dia jakun...tengok ja...

Panjang gak la kenq jalan..last sekali turun tangga untuk tengok kepala madusa...




Takut wei..gelap..jadi cerah sebab ada lampu warna oren tu ja..tiang dia besaq 4 5pemeluk..besaq..pastu ada la air yang bertakung2..ada ikan koi..besaq wei ikan2 dia...
dan banyak juga duit-duit syiling dalam ni..
aku xtau apa motif baling duit syiling ke ikan ni..



Tiang2 yang berdiri teguh tu macam2 bentuk..kalau baca sejarah dia..tiang tu bentuk macam2 sbb memang dibina macam tu..setiap style ada nama..
kira dekat sini macam -macam jenis tiang ada..
semua tiang ni besar-besar..



ni tempat untuk jalan..
kiri kanan depa palangkan..
sebab takut jatuh..





ni bila kita langut ke atas..
tinggi...
walaupun dah usia beratus tahun,tapi nampak kukuh..
besar tempat ni..
banyak lorong boleh masuk..
setiap lorong akan ada jalan mati..so kena patah balik..





kepala madusa..
besar oi..


ada 2kepala..
satu yang atas tu..
satu yang bawah  ni..


nak tunggu turn snap gambar jenuh gak..
sebab ramai gila orang..




Aku smp sekarang boleh bayang lagi.scaryyyy bla ingat2 balik tempat tu..


Oh nak masuk sini seorang kena 10tl lebih kurang RM17 seorang..adelia foc. Xboleh guna tiket vip museum tu...kena bayar asing..


Bye.



Comments

kikin said…
Nice! x tau pon pasal tempat ni..
~ NANA ~ said…
tengok gambar pon nampak takot..hehe
Dylla Fadzil said…
Serious mcm dlm filem!

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi