Skip to main content

Istanbul trip : Grand bazaar & spice bazaar yang osem!

Osem ke?..boleh la..aku niat ke sana bukan nak shopping pun..lebih kepada nak tengok museum2 dekat sana.


Hari kedua kami jejak grand bazaar dulu.masuk ada la 30-40minit gitu..grand bazaar ni macam mall dekat nalaysis ja..ada butik2..banyak butik juai baramg kemas...silau mata aku.ahahaa
Dekat sini ada banyak juga kedai pakaian,jeans,beg...harga pun mahal.. peniaga dekat sini xfriendly sangat..


Grand bazaar dekat area sultanahmed..aku dari apartment jalan kaki ja p grand bazaar..dia dekat kawasan chimbalitas..chimbalitas(maaf ejaan betui aku lupa),grand bazaar ni dekat la dgn stesen tram chimbalitas ni..ikut map ja..tapi memang dekat .


Area luar grand bazaar pun banyak kedai-kedai..n murah sikit..macam FM dalam grand bazaar 4-5tl..susah gak nak bargain..
Tapi dekat kawasan luaq dia,ok..penjual pun ramah tamah gitu...tapi aku xbeli apa pun dekat grand bazaar ni.


Lepas grand bazaar,kami naik tram ke emanunu..sebab spice bazaar depan stesyen tram emanunu saja...bosporus cruise pun area emanunu..


Spice bazaar best!!!murah!!!bargain pun boleh..pastu penjual dia peramah gila...
Dekat sini aku beli juga..replika bangunan haiga sofia,grata tower,blue mosque..lagi satu replika bangunan apa ntah..bargain ok..bargain!!hahahaha..Dapat la 58tl free FM sebijik..
Penjual dekat sini,barang yang kitq beli dia akan packing elok2 sebab tau kita tourist.. pack dalam kotak eelok2 takut pecah...rasa selamat weiii nak bwa balik...kalau pecah,menangis aku..wuwuwuwuwwu..



Dekat sini aku beli t shirt.. i love istanbul dekat orang yang pesan dengan duit...yang pesan xbagi duit pun aku beli if jumpa saiz..cutting tshirt lepa kecik wei...so kena ambik 1saiz -2saiz besaq...
Thirt 15tl..bargain juga..dpt la murah sikit..tp best la sebab penjual dia baik2...rasa mesra tu ada..
Macam penjual grand bazaar serius2 sgt..hahaha..nak tanya harga pun aku takut...huhuhu..
Spice bazaar ni kecik ja..jauh beza dengan grand bazaar...area sekitar spice bazaar ni cantik juga..
Mengadap laut...angin dia best...banyak burung merpati...boleh beli dedak untuk bagi burung..2 ka 5tl ntah 1piring makanan burung.


Orang pun ramai...tapi xsesak mana la..boleh la..just nice gitu...
Lepas lepak spice bazaar kami pun gerak balik semula ke sultahamed....
So pada yang nak ke istanbul if nak shopping fm,barang hiasan..memang boleh beli...harga memang ok...tapi tshirt, yang mana ampa nampak dalam spice bazaar,if duduk istanbul hari jumaat,sabtu,ahad..better beli tepi kaki lima sepanjang chembalitas..berbaloi2..only 5tl ok...




Gambar dekat bawah ni,gambar kami ke grand bazaar dan spice bazaar..if jumpa monumen yang tpacak eli dgn adelia tu..itu tandanya dh dkt dgn grand bazaar...






















Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim