Skip to main content

Hidup & impian seorang suri rumahtangga.

assalamualaikum..



Xsangka sebenarnya aku akan jadi surirumah sepenuh masa. Xpernah ada dalam fikiran aku pun sebenarnya.

B4 kawen pun xpernah bincang pasal hal ni. Tapi tu la,allah dah atur macamni..so terima dan cari jalan macamana nak ada income sendiri.

Aku study sampai diploma ja. Itu pun diploma poli. Ambil kos meki time dekat poli kulim dulu. Masa study aku xkenai lagi pun eli..kenai masa final sem 2 dah pun..ke final sem3...lupa dah hahaha..

Aku pun dulu plan nak kawen umur 28 uoll..xsangka umur 22 dah kawen..hewhewhewhew..yala sebab pernqh frust teruk kan..memang aku bayang akan kawen lambat la..broken heart gitu..

Tapi tu la jodoh..xsangka2..kenal gitu2 ja..xtau plak eli serius time tu...dia kata dia memang dok cari awek2 belah kedah nak buat isteri...huhuhu..

Kami xpernah bincang detail pun sebenarnya pasal nak kawen-kawen ni..start 1st time dia bawa aku jumpa mak ayah dia ja..siang tu terus kami plan nak tunang time raya..wahahhaha..time tu baru la hati bunga2 sebab ada orang ajak kawen..hahahaha

Eli ni lemah lembut. Xmacam aku..kahaq..kasar..lembut dalam iman ja...maybe sebab sepanjang aku membesar..aku ni banyak simpan dendam dekat orang2 tertentu. Aku memang bukan pemaaf punya kaki. Tapi aku mudah nak minta maaf if sungguh salah aku.

Bila kawen..habis study masa perut masuk 6m..terus jadi surirumah...terus akan ada soalan2 bertanya bila aku nak kerja...bila aku nk kerja..bila aku nak kerja...atau soalan ini ..xmau sambung study ka..xmau sambung study ka..... zZZzzzzzzZzZzz..

Dah ada anak ni sumpah aku xrasa nak kerja dengan mana2 badan kerajaan or swasta. Aku nak besarkan anak aku sendiri n aku ada plan sendiri untuk kukuhkan diri aku.

Tak tau nak explain macamana dekat manusia-manusia yang bertanya... stress.

Now aku bisnes kecik-kecik macam gini,alhamdulillah untung tu ada even xbanyak mana..boleh la nak shopping sikit2 dgn nak tolong laki i..

Maybe ada yang pandang lekeh..xkerja..dok rumah mengangkang... aku xmarah pun.. aku tau hidup aku macamana..

Dulu aku pernah story yang aku ni macam xtau apa matlamat aku. Aku blur... aku pun nak kerja macam kawan2 bujang aku..sambung study..tapi masa xmengizinkan...rezeki aku cuma baru setakat ini..

Eli memang banyak support. Dia la bagi jalan n semangat. Dia xpernah paksa aku suruh kerja..tapi ada la dua tiga kali dia minta aku isi SPA.. tapi xda la paksa2 pun.. dia sokong ja apa yang aku buat sekarang ni.

Aku sekarang bila eli dok cerita n bagi idea untuk aku..baru la aku ada impian.. baru aku berani nak letak target depan mata aku.

Aku pun sampai bila nak berniaga online macamni ye dak.. aku xsabar nak tunggu lesen niaga aku matang sebab nak buat loan untuk buka kedai... heheh..harap ada la terselit sikit rezeki aku untuk buka kedai baby..

Itu la impian paling besar aku pun buat masa sekarang. Dulu xpernah terlintas pun nak ada impian besaq macam sekarang ni..

Semoga semuanya dipermudah. Sapa kata surirumah xboleh ada impian?..

Harap impian aku tu dapat la jadi kenyataan. Sometime aku rasa takut nak tunggu masa depan... rasa mcmna ntah...

Seronok tengok orang yang berjaya dengan titk peluh sendiri. Harap aku pun boleh jadi salah sorang mcm lepa. Berjaya dengan titik peluh sendiri. N ofkos la atas support suami n family.

Dulu selalu dok cakap.. pasepa family aku xmacam orang lain...pasepa mak ayah jdi mcmni.. kenapa aku kena semua sendiri2... sekarang baru rasa hikmah yang terpendam.

Allah bagi aku jodoh yang baik, yang sentiasa support aku... yang sentiasa sabar dengan aku.. aku agak kalau orang lain memang dah xtahan beristerikan aku... eli memang tuff la..tahan n terima buruk n cacat aku.

Walau kami salu gaduh baik gaduh baik... eli still ada dekat aku. Harap jodoh kami panjang..kuat sampai tua.

Aku mampu doa jala...harap allah dengar doa aku.

Bye.


Comments

~faRahaNis~ said…
jd surirumah pun dh ok dh piah, tmbah2 ang ada bisnes.. as long ada duet poket sikit2, and besaqkan anak depan mata.. nikmat besaqkan anak dgn tgn sndiri itu adalah heaven, tak sama macam org jaga... walaupun aku bukan surirumah, tapi aku bercinta2 nak jd surirumah
Mimy Hamid said…
bila redha dengan perjalanan Allah tentukan pasti ada bahagia...jgn down be a suri rumah pun..itu lg bahagia dpt pahala...
FUZY said…
piah poli kulim gak ka....sama dgn kak la...tp kak batch no.2 nu....budak mech juga.....hahaha dan suri rumah juga, memang org akan selalu tya dan tak hnti2 tya dah keja duk minta keja dak...huhuhu
Anonymous said…
hai piya..

psl nak sambung belajar tu kendian kendian pun boleh. belajar tinggi pun belum tentu boleh dapat kerja yg diidam-idamkan. tau2 jelah zaman sekarang ni mmg susah dpt kerja. yg penting kita belajar bukan untuk dapat kerja tapi untuk dapat ilmu.

imagine piya umur 40-an, anak pun maybe dah sekolah menengah or dh nak masuk kolej, piya pun dah ada bisnez sendiri, pastu masa lapang2 tu sambung belajar. masa tu lg seronok. sbb boleh jadi contoh & role model pd anak-anak. masa tu kejayaan lebih manis. trust me..

kuatkan hati ok. kami ibu-ibu berkerjaya ni bohong la kalau ada yg kata xteringin jadi surirumah sepenuh masa. i pun teringin tau. dapat tgk anak membesar depan mata ni bukan lama. dalam 12 tahun je. pastu anak dh masuk asrama, masuk sekolah menengah dh lain dah. xsama dgn tgk anak membesar.

ok la. panjang sangat. tlg peluk cium kat Adelia ye.. comel je dia goyang bontot dalam keek tu.

xoxo.
seize100percent.wordpress.com
linda

YanaHime said…
Piya, bukan setakat surirumah tapi WHAM; Working At Home Mother. jgn sedih2. Jadi WHAM pun still boleh capai cita2, masih boleh melancong, berbelanja,reward diri sendiri. be positive ok! ^_^
IdAmAn said…
kak sy pon surirumah lepas bersalin sbb husben nk jg anak sndri... tpkse ikot walopon sbnrnye xnk sbb thu kewangan xmengizinkn... tp da 6bln ni allhamdulillah la ckp je mkn semue. tp ati ni msh nk kje jgk...kdg jg xtenang sbb tlalu byk pk... lg2 org asik soh kje kje kje... boring jgk kdg 2... haha
Sheila Salim said…
Assalamualaikum awak. insyallah dipermudahkan segala impian awak tu. saya suka wifey yang dok rumah tapi bekerja online. bagus menolong suami. zaman skrg ni memang segala benda mahal... buat baik, pahala besar :)
orangbiasa said…
life kite lebih kurang sama piya cuma de lain sikit2 je..cam akak ms bercinta suami de ckp suka bini duk umah, padahal belajar sesama ni 5 thn kat u . memula juz sembang gitu je la sbb time bujang mmg keje, pas kawin, sangkut cepat plak, dah peknen mmg xde le org nak amik keje kan, elok bersalin terus rs xleh tinggai anak la dan suami mmg xnak org jaga ank, kira impian die nak akak jd surirumah tu cam ak tercapai je...so akak redha la...tp suami kata kalo boring cari la apa yg akak suka utk kepuasan hati..bab duit die tak kesah sbb die hargai akak sanggup duk rumah jaga makan die dan anak2..tp rezeki tu bukan kt tgn manusia kan. Allah yang bagi...hampir 3 thn jadi suri rumah tangga ALlhamdulillah rs mudah je hidup tu...tak de masalah yg bukan2, seronok je rasa...mungkin tu la bahagain akak kan tp syukur sbb Allah bagi rezeki kot lain pula...rezeki suami murah, perjalanan hidup mudah...semua tu rezeki juga :) semoga lebih murah rezeki kite semua ye piya :) In shaa allah
Dylla Fadzil said…
Rezeki org lain lain. Allah dah atur. Alhamdulillah dylla tgk business piya pun dh semakin maju. Insyaallah nnt mst rezeki lg bertambah business semakin maju :)
Azwin Nalisa said…
smga tcapai impian ad bisnes jual brg baby ni piya. gud luck k :)
fiqkbe said…
wee kita serupa ;D fiq pun full time housewife - pekerjaan paling mulia di sisi Allah ;)
Yong Baiaah said…
aamiin kak piya, hope rumah tgga yg dibina tu akan kekal hingga ke syurga, so impressed dengan life akk dr dulu smpai skrg, based on your previous entry . saya pun kalau ada rezeki nak keja dulu smbil buat bisnes kecik2 . tp tulah, masih dalam plan, belajaq pun x abeh g . apa apa pun saya doakan akk berjaya capai impian akk tuh :)
Anonymous said…
Cmne nk bg tak bosan duk rmh? Bru 2 minggu dah tepu kepala lutut. Sy baru stop keje sbb kandungan dh msuk 7 bulan. Suami xbg keje risau katenye.

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim