Skip to main content

resepi baby to toddler :: mashed potato with butter corn sauce

assalamualaikum..

wah gitu..title entry omputih terus hahahahahaa...belasah saja!resepi kali ni,boleh try untuk anak yang umur 7bulan keatas..sauce tue boleh ganti ikut kesesuaian anak la ye..ganti dengan kurma boleh..dengan buah epal merah boleh..terpulang..

nak buat mashed potato nie kena pandai cari ubi..mak aku ada ajar cara nak cari ubi yang betul untuk buat mashed potato nie..tapi dah lupa la..try google tengok..ubi russet sedap kalau buat apa ntah..lupa sungguh..

ni aku guna ubi russet..

bahan yang kena ada
jagung(aku ambik yang organic)
ubi kentang russet
brokoli(stim/rebus pastu cincang)
butter
isi ayam(stim/goreng/rebus lepastu cincang)


cara nak masak,mula jagung tue hiris ambil dia punya biji-biji tue..pastu stim..aku stim..nak rebus pun boleh..ikut suka..aku stim guna avent punya steamer n blender tue(sapa cakap avent tu boleh pakai sat ja?ternyata anda SALAH)

stim lebih kurang 30minit gitu..ikut tahap konpiden masing-masing k..aku rasa konpiden jagung tue masak elok dalam masa 30minit..so aku masak 30minit..kalau ada yang nak masak lagi lama..lagi bagus..tak ada masalah ..ikut gerak hati ok ^__^

jagung masak,terus potong butter letak dalam blender,terus kisar sampai lumat.ambik.biar sejuk sat.pastu ambik penapis nak tapis hampas jagung tue..ambil jus dia saja..hampas buang.

stim/rebus brokoli..rebus/stim juga ubi kentang..ubi kentang potong memangjang or bulat-bulat sesiap,so cepat masak.

dah masak ubi,lenyek sampai lumat la kan..pastu isi ayam tue,nak stim boleh nak goreng pun boleh..macam aku semua aku stim..pas masak aku cincang.sapa nak goreng,masukkan sikit pure olive oil,goreng..siap.


siap semua.

boleh la hias dalam pingan,brokoli tue cincang-cincang tabur atas mashed potato ittewww...tabus sekali isi ayam...


sos jagung tue,tuang atas ubi..sedapppppppppppp...haahha..

adelia licin makan..resepi ni nampak macam qenyah..tapi xda la qenyah mana pun sebenarnya...huhu

pulau-pulau cinta..
ahahhaaa
ni adelia xdapatkan habis semua pun..dapat makan bentuk love besaq tue dengan rabbit tue ja..
yang lain mak dia makan..
hehehe



weeeeeeeeeeee...
yang ni licin dia makan.
aku sesaja buat bentuk-bentuk ni..
semangat sikit nak suap anak..

yala aku mana mampu nak bagi adelia makan megi sedap..
hahahahahhaha
eh!


selamat mencuba! 
^_^




Comments

Unknown said…
mmg sedapppppp...boleh try nie..hehehe
e.t.t.y said…
sapo yg kasi anak makan megy tu???
wakakakakakkakaakk
Nory Zoulkefle said…
sedapp ni...

nory suka mashed potato...

Heyy jgn sesekali ajar anak mkn mee sedap sambil bertopless dik piyah ooi.eh?haha.
fiqkbe said…
amboi sedap nyer! ;D
Mimy Hamid said…
rasa dia manis manis lemak ke?? akan di cuba..tq dik
saraQesya said…
Bestnya..nnti baby bsar skit nk buat la..now baby sy bru masuk 4bln..hehe

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..