Skip to main content

resepi baby to toddler :: homemade nasi goreng cina untuk adelia.

baby?..toddler?...mana-mana ja boleh..aku saja nak tukar menu adelia.selama ni dok makan makanan basic ja.

so jom try menu baru,mudah, simple.


nasi goreng cina ni aku xmasukkan garam gula..sebab aku dah masukkan ikan bilis puny serbuk yang aku buat sendiri.


bahan yang perlu ada :
nasi putih
telur
serbuk ikan bilis
sayur(sawi,brokoli,carrot)
bawang putih
minyak pure olive oil


panas minyak(api mesti maxsimum kecik),masuk bawang putih cincang..bau wangi,masuk telur..kacau-kacau agak telur dah masak sikit,buh nasi..gaul-gaul rata,masuk sayur..gaul sampai la nampak cun..masuk serbuk ikan bilis dalam 1-2cubit..


lagi lama masak..lagi sedap nasi goreng..tapi jangan la masak sampai sejam hahahaa..


siap!

adelia makan banyak gak..adelia apa yang xmakan..semua makan..xada istilah xlalu makan..hahahaa sebijik macam aku..aku bab makan memang laju...hehehe..


masa pregnant ke dia pun,memang xada istilah xlalu makan..dari mula pregnant sampai la dah nk beranak..makan saja..huhu..kenan ke dia la kot.


selamat mncuba!!


p/s : kalau ada isi ayam,boleh masukkan sekali ye.tapi masuk ayam dulu baru telur.


bye.

Comments

Sheila Salim said…
Assalamualaikum awak, hee bestnya! adelia makin berselera lah mak dia rajin dok masak sedap2 :)
D Yatie said…
ngehehe. leh la msk utk arissa mgu ni. tp kn dik. sayur sawi tu cincang ke eh? arissa sllu syur x dpt kunyah last2 dia buang. sedih.
Cik Puan Rara said…
Platting xmenahan.heee nt princess bsr leh mamam.heee
safiyyah osman said…
kak yatie: aaa cincang..saya sayur adelia mmg cincang sbb nk bg dia telan juga2 hahahha...
safiyyah osman said…
sheila: heheh dok umah ja xtau nak buat apa..keja msak ja la hehehe
tgk pon dah selera...siap ada bentuk lagie...;)

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi