Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2013

Istanbul trip : aku dah selamat sampai istanbul.

selepas hampir 10-12jam kot xsalah aku sampai istanbul.gerak dalam pukul1.30pagi waktu malaysia,sampai pukul12.tghari waktu malaysia.time tu istanbul pukul6.00pagi uoll.. suhu masa kami sampai 7c..cakap keluar asap weii hahahaha..jakun aku. orang istanbul ni peramah gila.dari airport kami naik tram.sorang 3tl,kalau duit malaysia RM5-6 gitu..dari airport kami terus ke apartment kami book..12stesyen baru sampai apartment kami tu. apartment kami dekat sultanamete(eja betui xtau)..jalan dlaam 5-10mint sampai.apartment kami duduk under hotel hali.sangat dekat dengan blue mosque n haiga sofiya..jalan kaki xsamapi 10mint pun. duduk sat dekat apartment terus keluar jalan-jalan area haiya sofiya..beli pass masuk untuk museum sekali. 72tl untuk seorang,duit malaysia dalam RM150++.. aku xtau nak cakap macamana masa tengok blue mosque,haiya sofiya..so amazing!!!!xtergambar dengan kata-kata.betapa hebatnya orang turki dulu.. aku belum masuk blue mosque semua,usha kot luar ja dlu..blue mosque FOC i

Istanbul trip : aku dah selamat sampai istanbul.

selepas hampir 10-12jam kot xsalah aku sampai istanbul.gerak dalam pukul1.30pagi waktu malaysia,sampai pukul12.tghari waktu malaysia.time tu istanbul pukul6.00pagi uoll.. suhu masa kami sampai 7c..cakap keluar asap weii hahahaha..jakun aku. orang istanbul ni peramah gila.dari airport kami naik tram.sorang 3tl,kalau duit malaysia RM5-6 gitu..dari airport kami terus ke apartment kami book..12stesyen baru sampai apartment kami tu. apartment kami dekat sultanamete(eja betui xtau)..jalan dlaam 5-10mint sampai.apartment kami duduk under hotel hali.sangat dekat dengan blue mosque n haiga sofiya..jalan kaki xsamapi 10mint pun. duduk sat dekat apartment terus keluar jalan-jalan area haiya sofiya..beli pass masuk untuk museum sekali. 72tl untuk seorang,duit malaysia dalam RM150++.. aku xtau nak cakap macamana masa tengok blue mosque,haiya sofiya..so amazing!!!!xtergambar dengan kata-kata.betapa hebatnya orang turki dulu.. aku belum masuk blue mosque semua,usha kot luar ja dlu..bl

ISTANBUL aku datang bersama suami terchenta & anak tersayang.

wahhhh gitu...hhahahaa.. malam ni insyallah aku akan fly ke istanbul selama 6hari.xtercapai dibenak otak aku ni yang aku akan sampai ke istanbul.semoga allah mudahkan segalanya... kami plan benda ni awal tahun itu hari,walaupun allah duga dengan accident hari tu..syukur plan kami still berjalan dengan baik.pelan-pelan kumpoi duit.nak tercirit gak la kumpoi hahaha.. semua dah siap sedia,nama pun alhamdulillah xblacklist.adelia punya persiapan paling gempak..gabra juga nak bawa dia p..semoga kesihatan dia baik-baik saja sepanjang kami dekat sana. aku balik 1.april ni..sat ja p..huhu..nanti i story morry ye..doakan aku selamat pergi dan kembali. p/s:: pada customer yang nak order barang baby voleh order macam biasa..email aku atau PM dekat FB k..untuk yang nak order handbag boleh order macam biasa n buat payment full or half selewatnya 27.3.2013 ni.. bye.

ISTANBUL aku datang bersama suami terchenta & anak tersayang.

wahhhh gitu...hhahahaa.. malam ni insyallah aku akan fly ke istanbul selama 6hari.xtercapai dibenak otak aku ni yang aku akan sampai ke istanbul.semoga allah mudahkan segalanya... kami plan benda ni awal tahun itu hari,walaupun allah duga dengan accident hari tu..syukur plan kami still berjalan dengan baik.pelan-pelan kumpoi duit.nak tercirit gak la kumpoi hahaha.. semua dah siap sedia,nama pun alhamdulillah xblacklist.adelia punya persiapan paling gempak..gabra juga nak bawa dia p..semoga kesihatan dia baik-baik saja sepanjang kami dekat sana. aku balik 1.april ni..sat ja p..huhu..nanti i story morry ye..doakan aku selamat pergi dan kembali. p/s:: pada customer yang nak order barang baby voleh order macam biasa..email aku atau PM dekat FB k..untuk yang nak order handbag boleh order macam biasa n buat payment full or half selewatnya 27.3.2013 ni.. bye.

Adelia dah pandai.

adelia dah setahun sebulan..berat dia just 7.7kg only..tinggi 79cm..aku risau mula tu masa nurse timbang...tapi bila tengok graf dia,graf naik cantik..still dalam kawasan putih..dok dkt tengah2..kira balance kata nurse..so aku lega. adelia ni aktif..makan banyak..tapi tu la berat xke mana..maybe ikut gen apak dia kot..family mentua aku semua stock kirus2 gitu..mak mentua aku selim melim..padahal anak 5kot..tapi badan maintain selim.. adelia now dah pandai hisap straw,pandai minum susu dalam kotak..semua dia terer..buat pala pun terer haha.. ada yang tanya macamana nak bagi anak suka makan sayur,aku adelia memang suka sayur..maybe sebab aku jeneh xajaq dia makan benda manis..aku dalam setiap masakan memang akan letak sayur berlambak-lambak..aku pun jeneh suka sayur n xsuka benda manis..apak dia pun sama.. adelia aku suap la sayua apa pun,buat masa sekarang memang dia makan..kadang petang-petang aku goreng brokoli celup tepung..bayam celup tepung...carrot celop tepung..dia makan habis..

Adelia dah pandai.

adelia dah setahun sebulan..berat dia just 7.7kg only..tinggi 79cm..aku risau mula tu masa nurse timbang...tapi bila tengok graf dia,graf naik cantik..still dalam kawasan putih..dok dkt tengah2..kira balance kata nurse..so aku lega. adelia ni aktif..makan banyak..tapi tu la berat xke mana..maybe ikut gen apak dia kot..family mentua aku semua stock kirus2 gitu..mak mentua aku selim melim..padahal anak 5kot..tapi badan maintain selim.. adelia now dah pandai hisap straw,pandai minum susu dalam kotak..semua dia terer..buat pala pun terer haha.. ada yang tanya macamana nak bagi anak suka makan sayur,aku adelia memang suka sayur..maybe sebab aku jeneh xajaq dia makan benda manis..aku dalam setiap masakan memang akan letak sayur berlambak-lambak..aku pun jeneh suka sayur n xsuka benda manis..apak dia pun sama.. adelia aku suap la sayua apa pun,buat masa sekarang memang dia makan..kadang petang-petang aku goreng brokoli celup tepung..bayam celup tepung...carrot celop tepung..dia maka

resepi baby to toddler :: homemade salsa tomato versi baby .

assalamualaikum.. salsa ni macam air asam..macam jeruk la kalau ikut kefahaman aku.senang ja.pejam mata boleh buat.so far adelia xpernah reject sayur -sayur hijau lagi..setiap masakan dia aku letak sayur..n paling penting dari dia start makan,memang aku xajar dia makan hanya makanan manis..so maybe sebab tu lidah dia boleh terima rasa sayur hijau. bahan yang kena ada: timun* tomato* brokoli*(stim/rebus) carrot*(stim/rebus) *(semua bahan nie cincang atau potong kecil) olive oil (untuk dressing) satukan semua bahan,renjis olive oil dalam 1-2sudu kecil,gaul rata.SIAP!! betoikan??pejam mata boleh buat..ahahahaha..punya kacang. kalau nak buat untuk orang dewasa,tambah perahan lemon sikit..yummmmm!sedappp.. salsa ni boleh dimakan dengan nasi beriani,nasi daging,nasi tomato..haritu aku buat untuk adelia makan dengan nasi tomato daging... selamat mencuba!

resepi baby to toddler :: homemade salsa tomato versi baby .

assalamualaikum.. salsa ni macam air asam..macam jeruk la kalau ikut kefahaman aku.senang ja.pejam mata boleh buat.so far adelia xpernah reject sayur -sayur hijau lagi..setiap masakan dia aku letak sayur..n paling penting dari dia start makan,memang aku xajar dia makan hanya makanan manis..so maybe sebab tu lidah dia boleh terima rasa sayur hijau. bahan yang kena ada: timun* tomato* brokoli*(stim/rebus) carrot*(stim/rebus) *(semua bahan nie cincang atau potong kecil) olive oil (untuk dressing) satukan semua bahan,renjis olive oil dalam 1-2sudu kecil,gaul rata.SIAP!! betoikan??pejam mata boleh buat..ahahahaha..punya kacang. kalau nak buat untuk orang dewasa,tambah perahan lemon sikit..yummmmm!sedappp.. salsa ni boleh dimakan dengan nasi beriani,nasi daging,nasi tomato..haritu aku buat untuk adelia makan dengan nasi tomato daging... selamat mencuba!

resepi baby to toddler :: mashed potato with butter corn sauce

assalamualaikum.. wah gitu..title entry omputih terus hahahahahaa...belasah saja!resepi kali ni,boleh try untuk anak yang umur 7bulan keatas..sauce tue boleh ganti ikut kesesuaian anak la ye..ganti dengan kurma boleh..dengan buah epal merah boleh..terpulang.. nak buat mashed potato nie kena pandai cari ubi..mak aku ada ajar cara nak cari ubi yang betul untuk buat mashed potato nie..tapi dah lupa la..try google tengok..ubi russet sedap kalau buat apa ntah..lupa sungguh.. ni aku guna ubi russet.. bahan yang kena ada jagung(aku ambik yang organic) ubi kentang russet brokoli(stim/rebus pastu cincang) butter isi ayam(stim/goreng/rebus lepastu cincang) cara nak masak,mula jagung tue hiris ambil dia punya biji-biji tue..pastu stim..aku stim..nak rebus pun boleh..ikut suka..aku stim guna avent punya steamer n blender tue(sapa cakap avent tu boleh pakai sat ja?ternyata anda SALAH) stim lebih kurang 30minit gitu..ikut tahap konpiden masing-masing k..aku rasa konpiden jagung tue masak elok dalam

resepi baby to toddler :: mashed potato with butter corn sauce

assalamualaikum.. wah gitu..title entry omputih terus hahahahahaa...belasah saja!resepi kali ni,boleh try untuk anak yang umur 7bulan keatas..sauce tue boleh ganti ikut kesesuaian anak la ye..ganti dengan kurma boleh..dengan buah epal merah boleh..terpulang.. nak buat mashed potato nie kena pandai cari ubi..mak aku ada ajar cara nak cari ubi yang betul untuk buat mashed potato nie..tapi dah lupa la..try google tengok..ubi russet sedap kalau buat apa ntah..lupa sungguh.. ni aku guna ubi russet.. bahan yang kena ada jagung(aku ambik yang organic) ubi kentang russet brokoli(stim/rebus pastu cincang) butter isi ayam(stim/goreng/rebus lepastu cincang) cara nak masak,mula jagung tue hiris ambil dia punya biji-biji tue..pastu stim..aku stim..nak rebus pun boleh..ikut suka..aku stim guna avent punya steamer n blender tue(sapa cakap avent tu boleh pakai sat ja?ternyata anda SALAH) stim lebih kurang 30minit gitu..ikut tahap konpiden masing-masing k..aku rasa konpiden jagung tue

resepi baby to toddler :: homemade spaghetti bolognese versi baby to toddler.

menu ni untuk baby 11bulab ke atas. atau pun tengok anak dah pandai menelan dengan baik kira ok la. adelia aku bagi start umur 11-12bulan gitu.kira lambat la juga. ni aku mainbelasah ja buat.hehehe..warna pun xberapa nak cun sebab aku guna tomato fresh tu bukan guna pes tomato. bahan yang kena ada :- pasta tomato(cincang pastu blend/tumbuk) brokoli,saderi,carrot(cincang) bawang holand,bawang putih(cincang) isi ayam(cincang) susu segar minyak pure olive oil/butter unsalted nak masak dia senang ja.panas minyak(api maxsimum kecil),tumis bawang sampai naik bau..masuk isi ayam.kacau sampai ayam masak,masuk pes tomato yang diblend..tak payah tambah ayaq dah sebab tomato dia akan keluar air sendiri. agak kering sikit air tomato,masuk sayur yang dah dicincang tu.pastu masuk freeh milk.agak macam berkuah..tunggu mendidih.tutup api. siap!! macam adelia,dia suka makan makanan yang lemak2 susu..so kalau xmau buh susu pun boleh..nak buh pun xpa..ikut selera anak kita.. sayur pula,aku memang alan ci

resepi baby to toddler :: homemade spaghetti bolognese versi baby to toddler.

menu ni untuk baby 11bulab ke atas. atau pun tengok anak dah pandai menelan dengan baik kira ok la. adelia aku bagi start umur 11-12bulan gitu.kira lambat la juga. ni aku mainbelasah ja buat.hehehe..warna pun xberapa nak cun sebab aku guna tomato fresh tu bukan guna pes tomato. bahan yang kena ada :- pasta tomato(cincang pastu blend/tumbuk) brokoli,saderi,carrot(cincang) bawang holand,bawang putih(cincang) isi ayam(cincang) susu segar minyak pure olive oil/butter unsalted nak masak dia senang ja.panas minyak(api maxsimum kecil),tumis bawang sampai naik bau..masuk isi ayam.kacau sampai ayam masak,masuk pes tomato yang diblend..tak payah tambah ayaq dah sebab tomato dia akan keluar air sendiri. agak kering sikit air tomato,masuk sayur yang dah dicincang tu.pastu masuk freeh milk.agak macam berkuah..tunggu mendidih.tutup api. siap!! macam adelia,dia suka makan makanan yang lemak2 susu..so kalau xmau buh susu pun boleh..nak buh pun xpa..ikut selera anak kita.. s

resepi baby to toddler :: homemade nasi goreng cina untuk adelia.

baby?..toddler?...mana-mana ja boleh..aku saja nak tukar menu adelia.selama ni dok makan makanan basic ja. so jom try menu baru,mudah, simple. nasi goreng cina ni aku xmasukkan garam gula..sebab aku dah masukkan ikan bilis puny serbuk yang aku buat sendiri. bahan yang perlu ada : nasi putih telur serbuk ikan bilis sayur(sawi,brokoli,carrot) bawang putih minyak pure olive oil panas minyak(api mesti maxsimum kecik),masuk bawang putih cincang..bau wangi,masuk telur..kacau-kacau agak telur dah masak sikit,buh nasi..gaul-gaul rata,masuk sayur..gaul sampai la nampak cun..masuk serbuk ikan bilis dalam 1-2cubit.. lagi lama masak..lagi sedap nasi goreng..tapi jangan la masak sampai sejam hahahaa.. siap! adelia makan banyak gak..adelia apa yang xmakan..semua makan..xada istilah xlalu makan..hahahaa sebijik macam aku..aku bab makan memang laju...hehehe.. masa pregnant ke dia pun,memang xada istilah xlalu makan..dari mula pregnant sampai la dah nk beranak..makan saja..huhu..kenan ke dia la kot. s

resepi baby to toddler :: homemade nasi goreng cina untuk adelia.

baby?..toddler?...mana-mana ja boleh..aku saja nak tukar menu adelia.selama ni dok makan makanan basic ja. so jom try menu baru,mudah, simple. nasi goreng cina ni aku xmasukkan garam gula..sebab aku dah masukkan ikan bilis puny serbuk yang aku buat sendiri. bahan yang perlu ada : nasi putih telur serbuk ikan bilis sayur(sawi,brokoli,carrot) bawang putih minyak pure olive oil panas minyak(api mesti maxsimum kecik),masuk bawang putih cincang..bau wangi,masuk telur..kacau-kacau agak telur dah masak sikit,buh nasi..gaul-gaul rata,masuk sayur..gaul sampai la nampak cun..masuk serbuk ikan bilis dalam 1-2cubit.. lagi lama masak..lagi sedap nasi goreng..tapi jangan la masak sampai sejam hahahaa.. siap! adelia makan banyak gak..adelia apa yang xmakan..semua makan..xada istilah xlalu makan..hahahaa sebijik macam aku..aku bab makan memang laju...hehehe.. masa pregnant ke dia pun,memang xada istilah xlalu makan..dari mula pregnant sampai la dah nk beranak..makan saja..

IKEA rocking moose. i like!!!!!!!!!

aku masa p ikea last month memang berkenan habis la dengan rocking ni... tapi tengok harga,aku terpaksa simpan dulu..sebab time tengok tu aku dah xda baget untuk beli barang shopping.baget untuk shopping dah kaw liaw..hahaa..maka tengok jala sambil telan ayaq liuq. semalam aku saja google barang preloved...saja syok-syok..niat nak tengok play yard secondhand sekali...termasuk dekat blog totthetoys... sekali tengok ada ikea rocking moose ni!!!!!!!tau dak apa yang aku lagi bertambah seronok????dekat ikea rocking ni harga RM159....tapi dekat toythetot ni harga RM79 only!!!!! xda cacat cela calaq balaq apa weiiiiiiiii... OMG....ahahahhahaha.. terus ketaq pala..terus roger owner blog tue...lati pun baget untuk shopping ada xguna lagi.so beli....la2 tu gak transfer duit hahaha..takut nak hold kot2 sakgi orang lain dapat. seronok wei...aku kalau nak apa-apa benda memang gedik-gedik nak...rasa puas hati gila ni.. now tengah tunggu barang sampai. aku xkisah pun barang secondhand ka,barang baru

IKEA rocking moose. i like!!!!!!!!!

aku masa p ikea last month memang berkenan habis la dengan rocking ni... tapi tengok harga,aku terpaksa simpan dulu..sebab time tengok tu aku dah xda baget untuk beli barang shopping.baget untuk shopping dah kaw liaw..hahaa..maka tengok jala sambil telan ayaq liuq. semalam aku saja google barang preloved...saja syok-syok..niat nak tengok play yard secondhand sekali...termasuk dekat blog totthetoys... sekali tengok ada ikea rocking moose ni!!!!!!!tau dak apa yang aku lagi bertambah seronok????dekat ikea rocking ni harga RM159....tapi dekat toythetot ni harga RM79 only!!!!! xda cacat cela calaq balaq apa weiiiiiiiii... OMG....ahahahhahaha.. terus ketaq pala..terus roger owner blog tue...lati pun baget untuk shopping ada xguna lagi.so beli....la2 tu gak transfer duit hahaha..takut nak hold kot2 sakgi orang lain dapat. seronok wei...aku kalau nak apa-apa benda memang gedik-gedik nak...rasa puas hati gila ni.. now tengah tunggu barang sampai. aku xkisah pun barang secondh

alhamdulillah,aku dah masuk rumah baru.

syukur la aku dah masuk rumah baru..omg best gilaaaaaaaaaaa..setelah sekian lama duduk dekat rumah lot banglo tepi sawah...eh?!hahahahahahahaa aku dah pindah masuk rumah baru kemarin.proses pindah semua settle jam 1pagi. seksa gila weiii..pindah rumah part paling malas packing n unpack barang jala kan..penat nak mampus. selamat la adelia ok.mood ok.adelia mood steady...map apak dia cuci rumah baru..dia hentam lena dekat tangga relax ja hhaha.. start basuh rumah dalam pukul2.30 ptg kemarin..settle dalam pukul5 ptg.tu baru bahagian bawah.tingkat atas harini baru nak settle mop semua. syukur alhamdulillah condition rumah sangat baik.owner rumah yang baik.tapi still ada part-part yang tuan rumah nak kena repair. tapi memang better banyak la dari rumah lama kami duduk tu.teres setingkat.condition rumah macam taik..sewa RM650.dekat dua tahun gak la aku duduk.tiap2 bulan aku berzikir dekat eli ajak pindah. tapi area sepang/salak ni susah nak dapat rumah..dah tu rate sewa mahal.yang boleh dapa

alhamdulillah,aku dah masuk rumah baru.

syukur la aku dah masuk rumah baru..omg best gilaaaaaaaaaaa..setelah sekian lama duduk dekat rumah lot banglo tepi sawah...eh?!hahahahahahahaa aku dah pindah masuk rumah baru kemarin.proses pindah semua settle jam 1pagi. seksa gila weiii..pindah rumah part paling malas packing n unpack barang jala kan..penat nak mampus. selamat la adelia ok.mood ok.adelia mood steady...map apak dia cuci rumah baru..dia hentam lena dekat tangga relax ja hhaha.. start basuh rumah dalam pukul2.30 ptg kemarin..settle dalam pukul5 ptg.tu baru bahagian bawah.tingkat atas harini baru nak settle mop semua. syukur alhamdulillah condition rumah sangat baik.owner rumah yang baik.tapi still ada part-part yang tuan rumah nak kena repair. tapi memang better banyak la dari rumah lama kami duduk tu.teres setingkat.condition rumah macam taik..sewa RM650.dekat dua tahun gak la aku duduk.tiap2 bulan aku berzikir dekat eli ajak pindah. tapi area sepang/salak ni susah nak dapat rumah..dah tu rate sewa m