Skip to main content

Adelia dah nak setahun,so ini persediaan aku.

i is bz..ni curi2 update status.huhu..

adelia lagi berapa minggu dah nak masuk 1tahun. sat gila aku rasa wei..rasa gerun,rasa sakit nak beranak pun dok rasa lagi..dia dah besaq dh..


so far adelia sehat alhamdulillah,aku harap allah pinjamkan dia pada kami lama.


dia mulut memang bising gila..ada saja dia nak bersembang.pantang dengaqc lagu..nak menari ja...

24.2.2013 ni genap la umur dia 1tahun..aku xda buat birthday party pun..tapi aku plan benda lain untuk dia..maybe bawa dia p makan angin..insyallah.


so aku dari adelia dalam perut memang dah ada azam nak sediakan makanan yang sedap-sedap..nak jaga makan mnum dia sebaik yang boleh..

until now,dia bebas dari makanan yang di awet.nestum apa semua aku memang xbagi sebab dia sampai sekarang stick dengan homeopati.

fyi,bila amalkan perubatan homeopati,sumber makanan kena 100% tanpa bahan pewarna n bahan pengawet..

aku pun dah xcucuk adelia dgn vaksin..memang 100% guna homepoati..vaksin ni y aku baca dari research kawan ayah aku dan aku sembang dengn doktor/ustaz hassan..yang aku tau dalam vaksin ada merkuri..ampa bleh google bahaya merkuri..merkuri ni boleh jadi penyakit dan boleh jadi ubat.

tapi kita ada choice lain untuk avoid benda tu..choice lain adalah dengan perubatan homeopati..ikutkan negara maju dah lama pun amalkan perubatan homeopati..

apa pun kepercayaan masing-masing.ayah aku kata apa pun kita kena yakin.dan penyakit datang dari allah.

selama adelia dengan homoepati dia susah la nak demam..ada sekali kot masa umur 3blan..pastu selesema sat masa umur 7-8bln..sekarang syukur alhamdulillah sehat.aktif.cergas.

anak bila selesema,pastu makan homeopati,effect pada anak memang kesian..hati kena kuat..bersin memang xyah kata..hingus jadi macam air paip..batuk kong kong..bila batuk,dia akan keluarkan kahak tapi dia akan telan balik..kahak yang dia telan tu akan keluar ikut najis..adelia selalunya aku akan pantau tidur dia..bunyi ka dak masa tidur..


if bunyi,tu maknanya ada kahak..so aku akan bagi homeopati setiap sejam..kalau dia pada masa yang sama selesema,-aku bagi setiap setengah jam..ni atas arahan doktor hassan.dalam masa 3-5hari adelia akan sembuh.selesema hilang n kahak pun hilang.


untuk umur dia setahun ni,aku nak intro ke dia makanan yang pepejal,selama ni aku still bagi bubur kasar-kasar..xda blend ka apa..aku xkonpiden lagi nak bagi makanan pejal..takut dia tercekik.


aku satu ja,aku follow hati kecil aku..follow tahap konpiden aku..bila hati rasa konpiden nk bagi makanan pejal,baru aku bagi..aku xmau buat apa benda ke adelia dalam keadaan waswas..


n aku sampai sekarang,dalam setiap makanan dia xpernah aku mis renjis dengan olive oil..

persediaan aku kali ni,agak makan modai..tapi aku spend sikit-sikit..dari adelia dalam perut lagi aku dok beli benda alah ni..

pantang aku nampak daiso aku beli hahahaha...tiap kali masuk daiso,aku akan limitkan dalam RM30-RM50..


dapat la koleksi untuk buat bento pada adelia...xsabaq ni...hehee..


umur setahun,adelia still xboleh gula garam..ajinamoto adalah dilarang..

cuma aku nak ajar dia minum susu dari kotak..tapi kena tunggu dia pandai hisap guna straw..


adelia sampai sekarang minum enfalac A+..now langkah dua..berak kencing pun so far ok..aku kalau dua hari dia xberak,aku akan bagi dia makan rolled oat+olive oil..insyallah hari tu juga dia akan berak..hehehe..makan nasi ni kan kadang sembelit..


pada yang nak beli barang-barang untuk bento boleh cari di daiso atau bli online dkt bento craft..tapi aku suka daiso lagi..


teringin nak p daiso sunway ..ntah bila eli nak bawak...huhu..


now boleh kata lengkap dah la barang untuk create makanan yang cute-cute untuk adelia..

aku dah beli penyepit,pisau khas n alat nak bulatkan buah..mould macam-macam jenis ada..now aku tengah nak haunting pans bentuk mickey..bentuk minnie...


good luck pada semua yang anak tengah nak membesar ye..

bye.
safiyyah osman


Comments

amal said…
untung adelia. mama dia sgt rajin! hehehe..cepat kan masa berlalu.. shaheem pun nak masuk setahun dah :)
Unknown said…
aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/
fifi said…
Dulu ingatkan bento ni makanan.rupanya dia acuan utk buat makanan cm org jepun buat tu eh..comel!
Lyena Vee said…
comel sangat! ish kalo camni, auntie pon nak satu la bento, buleh ka adelia? hehehe
mommy aisy said…
samaaaaaa mcm aisy. hihi. harap rajin la nti...
Bento!! Rajin tul piya. Firas minggu dpn masuk sethn tp xde besday party bagai tp dganti dgn kenduri doa selamat. Hihihi
Nurul Ain said…
untung adelia..
mesti sentiasa ceria bila nak makan..eppy je tgk makanan dier..

dah berangan nak buat untuk darwisy jugak nnti ni...=)
Unknown said…
lepas ini boleh post pasal bento pula... share lah ...
Chekgu Azrine said…
bagus la u sis..beruntung ank sis..
DYatie ABakar said…
Alhamdulillah. Piah dapat sediakan makan untuk Adelia dari kecik sampai la. Semoga dipermudahkan ye Piah..

btw, Akak pun tak buat parti untuk Arissa. akak bawa dia g bukit tinggi. sebab... konon2 buat parti bukan arissa dpt makan pun.. hihihihi...
amani jibriel said…
Wah... ank kita sebaya ek... ank sy insyaallah 12.2.13 dia... x lama lg... x plan buat party... juz bg adiah then kuar g mkn2 jer kot... n myb nk tngkap gmabu studio... tu jer...ape slamat membesar adelia...
Mimy Hamid said…
the best mum...yeahhhhhhhhh.....kalau piya sebelah umah akak dah lama duk ngecek bagi Fayel ehehhehe
Unknown said…
xsbar nak ngk hasilnya nanti,mesti cute2 je:)

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..