Skip to main content

resep baby to toddler :: Homemade Pasta creamy yummyumm untuk adelia.

kalau kalau ikut hati nak buat sendiri pasta..tapi xterer la aku bab uli-uli tepung hahahaa..so beli pasta yang dah siap.


aku beli pasta ABC(refer gambar) dekat tesco,jenuh juga cari yang hienz punya..tapi nan ado..so ambik yang biasa nie...


1st time nak bagi adelia merasa pasta,aku dupdapdupdap gak..takut dia xsuka..


aku buat pasta abc creamy yumyum hahaha..licin dia makan wei...syok gila aku...


resepi untuk pasta abc creamy yumyum ni senang ja..pejam mata boleh buat.

1.bawang holland(ambik sikit ja,cincang halus)
2.bawang putih 1ulas(cincang)
3.isi ayam fresh/organik(cincang)
4.brokoli(cincang)
5.carrot(cincang)
6.fresh milk
7.pure olive oil(untuk tumis bawang) /boleh ganti dengan butter without salt kalau xda pure olive oil.


tumis bawang sampai wangi,masuk ayam..gaul-gaul sampai ayam masak..masuk carrot,masuk brokoli...kacau-kacau..agak dah cun..masuk fresh milk..masuk agak-agak 1gelas/setengah gelas..masak sampai agak-agak likat or susu dah tggal sikit.sepanjang masak..api MESTI maxsimum kecik.


siap! kalau buat dekat anak umur 2-3thun buh la gula garam.macam adelia aku xletak apa perasa..sebab dari pasta sendiri dah ada gula garam...dari susu..


adelia makan memang banyak gila,maybe 1st time rasa pasta..bila letak susu..dia ada lemak-lemak..adelia pun so far aku dah bagi dia minum susu dalam kotak tu..nak bagi dia biasa..sebab senang bila nak p jalan-jalan.


bye!







Comments

safurara said…
wow comel pasta tu.xsbr nk tgu princess besar.leh mamam ni/
Sheila Salim said…
Assalamualaikum awak. sedapnya! nak buat untuk diri sendiri lah. hee bagusnya. baby awak dah makin berselera makan berjenis rasa kan hee happy for you!
SUHAIDA said…
tenkiu!
mau cuba jgk

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di