Skip to main content

homamade fish balls untuk adelia.

adelia dia xberapa suka ikan,kalau aku masuk dalam moi ka spa.dia kurang makan...

haritu terlintas nak buat fishball untuk dia...p tesco beli ikan tenggiri 1block/ketui.


buka buku resepi hahaaha..bila tengok resepi alahaaaaiiii..pejam mata boleh buat wei..


just kena ada :-
isi ikan tenggiri
tepung jagung
tepung gandum(guna 1sudu ja)
carrot

tapi aku tambah dengan carrot.kalau nak tambah brokoli semua boleh..atas kita la kan.


maka bermula la operasi buat fish ball.dupdapdupdap jantung aku wei..takut xjadi..kita kena pandai agak tepung...agak janan adunan tu lembik sgt...kira kalau adunan tu lembik n boleh buat bulat dah ok..jgn adunan keras sbb tepung banyak..


syukur alhamdulillah jadi.tepung gandung guna 1sudu ja..kalau adunan still cair-cair or lembik just tambah tepung jagung.


ikan tu makesure xda tulang..cincang pastu gaul dengan tepung..nak blend pun bleh..


buat bulat-bulat.budak-budak besaq adelia buat bulat-bulat kecik pun xpa untuk elak tercekik...adelia jeneh makan sbijik -sbijik..sekali hadap 6biji licin.


dia suka.aku pun happy hahaha..buat masa ni syukur alhamdulillah adelia suka makan.tapi kena buat benda baru..macam nasi dia kureng sebab maybe selalu sangat aku bagi sekarang.


selalunya aku rotate nasi,couscous,rolled oat..tapi rolled oat n couscous habis xbeli2..dok bagi nasi jala..dia boring kot..

kemarin aku start bagi pasta ke dia...dia suka!!!!nanti aku share resepi ye.resepi aku mudah ja.pejam mata boleh buat hahahaa..


ok.
bye.







Comments

bylindakitchen said…
Wahh..nampak mudah jerk...bleh try nantie..neway cantikla pencucuk tue..comel!
Sheila Salim said…
Assalamualaikum awak. jadi ibu ni kena kreatif kan. bestnya ada anak. hee. kak, bagus lah buat sendiri fishball. anak pun sihat :)
Unknown said…
ai laa rajin nih mak dia wat sendirik fish ball
Anonymous said…
Salam kak..sy silent reader blog akk..sy suka sgt baca blog akk..nk tnye..carrier baby tu akk ada jual x?brapa ye?ni email s aziepejal@gmail.com
Ejatt Hasan said…
salam..piya..sticks comel tu beli kat mana?daiso ke?
sweetlavender86 said…
cm besttt je!nk try kah nnti.klu ikan lain boleh xpia?sedap x ek..susah sket la nk jmpe ikan tenggiri.huhu
safiyyah osman said…
sweetlavender: akak bleh ja..gna ikn merah or salmon..sya tenggiri snang jmp..tmbh dkt tesco
Anonymous said…
piya nak tnya fish ball tu pas blatkan stimkan ke?or rebus?
safiyyah osman said…
anon: saya rebus sis...y lebih saya simpn dlm peti ais tingkt y biasa tu.try smpn dkt tmpt sejuk tu dia keras pastu bla dh sejuk jdi berair..

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..