Skip to main content

aku accident,kereta dirempuh dari belakang.

xtau macamana nak cerita..rasa macam mati hidup semula.


hari ahad haritu,aku gerak dari kampung sebab isnin eli dah keja.kami gerak dari rumah ayah.


dalam pukul1 pagi,kami dah sampai dekat highway KLIA,bayar tol dan eli minta aku yang drive.


aku drive n eli dok belakang jaga adelia.adelia time tu tengah tidoq..tidoq dekat belakang tanpa car seat.


aku bawa kereta sambil sembang dengan eli,sambil gelak-gelak.

"b,u jgn tidoq..i xtau jalan.."
"b,macam lelong ja i bawa..hahaahha"


saja aku dok melawak dengan dia..dia pun dok gelak2 bila aku kata aku bawak lelong..padahal xlelong pun..perasaan ja haha..


pastu eli cakap "jap g u bagi signal kiri..masuk kiri"


dok sat dalam 2-3min gitu,aku bagi signal kiri n tengok dekat cermin sisi..aku cakap dekat eli "eh ada keta..i tggu dia lepas dulu la.."


aku memang nampak kereta tu punya lampu dekat cermin.aku time tu bawa 80km/j..memang niat nk tunggu dia lepas..sekilas mata aku dari cermin pandang depan..


DUMMMMMM!!!!!!!


kereta terus pusing kanan.aku rasa kereta berpusing 3kali..once kereta stop..aku panggil eli.. "b..."


Aku panggil lagi "b..i salah ka.."


tup! terus terdengar adelia menangis..eli terus ambik adelia..eli cakap "x u xsalah...org tu y rempuh kita...u xsalah.."


aku time tu blur-blur..eli still pegang adelia..sambil terajang pintu belah dia..aku terus minta adelia..sebab adelia dberhenti menangis.


pastu eli minta aku try buka pintu..pintu belah aku boleh buka..eli suruh aku keluar.

masa keluar,aku nampak tayar kereta.time tu kaki ketaq xoleh jalan..kbetulan ada 2kereta cina berhenti untuk tengok apa jadi..


time tu aku pun check adelia..syukur sangat adelia xapa-apa.cuma calar dekat dahi,lebam dekat mata dengan kawasan kepala sikit.


eli,keluar kereta terus p dekat orang yang rempuh kami.tau apa orang tu cakap??.."sorry dik,abg terlelap.."


aku jalan ketepi..time ni adelia dok qalit tengok orang..dok sat tu dia tidor.dia menangis time dalam kereta ja..time dah ada dekat luar,dia cool xmenangis apa dah.


masa kereta berpusing,dia dari posisi tidor,jadi ke posisi duduk n melekap dekat pintu kereta.


aku macam xpercaya.syukur alhamdulillah allah still pinjamkan eli n adelia pada aku.


orang yang langgar aku ni melayu.dia pun datang ke aku minta maaf..

"dik,saya minta maaf..saya terlelap..minta wife ganti bwa dia xnak sebab dah dekat katanya..saya minta maaf.."


apa yang aku nk cakap?nak respon???..

aku cuma cakap "xpa la bang nak buat macamana..benda dah jadi..."


maybe kalau benda sebaliknya yang jadi..aku rasa aku dah terajang dia..


time tu aku rasa blur..tapi pada masa yang sama aku rasa lega..eli still ada depan mata..sat2 dia mai peluk aku dengan adelia..so aku tau aku still ada orang yang aku sayang.


brader yang langgaq kami ni pun anggota keluarga dia selamat.lepa dari cameron..kalau ikutkan rumah lepa satu jalan ja dengan rumah kami.


aku sampai harini rasa tergiang-giang benda tu.still boleh rsa macamana kereta terbalik dan berpusing.


syukur kami xbuka tingkap..kalau tak adelia dah tercampak.dan lepas jadi macamani rasa menyesal xbeli car seat.


ini la pengalaman paling berharga.tau nak cakap apa aku rasa sekarang selain bersyukur.


lepas accident,gay,ketai,puchit dengan qayyum datang.aku,adelia naik kereta qayyum,kami terus ke hospital putrajaya.aku p xtay adelia..

syukur la keadaan kepala dia dengan badan xada apa yang cedera.


tq ketai,qayyum,gay n puchit sebab tolong kami.


dok esok tu pikah(kakak),mat( abg ipar) mai hantar kereta lepa..now kami pinjam kereta lepa untuk sementara.

tq wei susah payah dari kedah terun terengganu lepas tu mai sepang sebab nak hantar kereta.terima kasih banyak-banyak.xdapat nak balas jasa ampa.


so peringatan pada diri sendiri.kalau mengantuk,berhenti la tidoq..xkisah la dah nak sampai rumah sekali pun..


bayangkan kalau ada terjadi kematian sebab kelalaian kita?..aku syukur sangat eli n adelia selamat..aku xsanggup nak hilang eli..hilang adelia..lepa kekuatan aku.


pentngnya car seat.lepas ni aku nak beli car seat untuk adelia.xmau la apa-apa jadi ke dia.


aku sekarang memang trauma.sepanjang masa teringat pasal accident tu.tapi kerja still aku buat.


pada customer,jangan risau ye..saya akan send out parcel harini.


kereta aku kenari hitam.
kereta yang hentam kami kereta alza putih.









Comments

veesakura said…
masyaAllah, syukur suma takdak pape. ngeri tengok gambaq masa piya pos kat fb.. :( naseb baik adelia takdak pape. alhamdulillah..cepat2 beli carseat ek piya..
Ros Anis Rusli said…
syukur semuanya slamat..xpa..anis epnanh xsiden..dkt bbulan3 gak fobia..nk sntuh stering blk makan masa..smpai skg kalo tgk xsiden kompom ketaq badan2...
etty said…
terukkk oi alza tu...

sedih lak baca bab pinjamkan anak dari Allah tu...yelah, sapa lagi kekuatan kita kalau bukan anak dan suami kan...

syukur korang takde apa apa even tengok condition kereta tu...masyaAllah..ngeri...
Mila Ahmad said…
Ya Allah, teruknyaaa...
Nuriesya Nadia said…
YaAllah naseb baik Pia and family selamat. Tu berderau jugak darah tengok gambar eksiden dekat Instagram. Huhu.
Qiela said…
Alhamdulillah, syukur semua selamat. syukur sgt2. semoga apa yang jadi ni..menyedarkan kita akan kekhilafan kita... Amin...
Asz Miza said…
dasyat oi sampai cmtu skali..terbalik kete tu..laju gamaknya dia bawak..
alhamdullilah semuanya ok dik. seriau akak baca.
amal said…
Allahuakbar.. tengok pada keadaan kete tu memang kuat sgt kena langgar tu.. alhamdulillah la piya sekeluarga takde pape.. esp adelia.. car seat mmg sgt penting dear. amal pun penah gak dulu kena langgar dr blkg. masa tu tgh riba shaheem kat dpn. nasibla amal peluk dia dgn kuat. kalau x, bleh kena dashboard. lepas kejadian tu mmg terus beli car seat huhuhu..
mama ila said…
Ya Allah..teruk jugak nie..alhamdulillah semua selamat
sweetlavender86 said…
ya allah..piaa..alhamdulillah sume selamat.teruk jugak kete..sume ni dugaan allah.akak pun penah excident kete berpusing.huhu..kereta tu mmg teruk.nasib masing2 selamat.xde anak lagi time tu.harap2 adelia pun tak trauma.
MiYOKO SuKi said…
syukur Alhamdulillah..sumenye selamat...teruk jugak xcident tuuu..
Sheila Salim said…
Assalamualaikum kak, subhanallah teruknya keadaan kereta. syukur akak dan keluarga takdapape. Ya Allah, takutnya tengok. kak, be strong ye!
Chekgu Azrine said…
Alhamdulillah...semuanya selamat..syukur..
norain yusoff said…
Alhamdullah piya anak beranak xdak pa2..
mama irfan said…
Ya Allah truknya... nasib piya sekeluarga selamat.... usih... takutnya...
Aty_Fared said…
Ya allah...syukur kamu sekeluarge selamat...lnggar blkng ni lh bende yg ai selalu takut biler ank dok blkng....
UmmiZulaikha said…
ya ALLAH.... hari ni pun nyaris2 xcident.. baca plak citer piaah ni.. alhamdulillah semuanya selamat... selepas ni kita semua kene berhati2..
Cik Puan Rara said…
nak nagis baca entry ni.syukur yg amat.Ya Allah.teruk sgt kete piya.hmmmmmmm syukur Ya Allah.
D Yatie said…
Alhamdulillah piah, eli & adelia selamat. akak tak tau kenapa akak sedih baca. :'(
ya allah nasib kamu semua selamat....
nanakimie said…
syukur alhamdulillah semuanya selamat....xdapat bayang adelia masa tu,huhu......
salmia saidin said…
hubby pun excident 3 minggu lepas. sebab salah dia sendiri yg mengantuk. syukur dia cuma luka biasa. tapi kereta la remuk teruk.

take care ya.. :)
Ina Khairina said…
Ya Allah....tgok keadaan keta dua2 ni rasa mcm x caya xde sapa yg cedera....teruk xcdent ni

syukur sgt2 piya,eli n adelia selamat n xde apa2....malaikat lindung tu,alhamdulillah
Alhamdulillah...sume selamat. Cian adelia. Mmg bny eksiden sepanjang jln kn. Hopefully take care piya n family.
NuNU EeRa said…
nampk teruk tpi alhamdulillah semuanye selamat..
Siti Shuhadah said…
alhamdulillah..semua selamat..teruknya xcident tgk keta piya tu...
deno said…
ya allh... syukur xde apa2... tapi tengok keadaan kereta nampak teruk... take care safiyyah
alyna ali said…
seremm tgk keadaan kereta. alhamdulillah xde pa..
Fatin Khadir said…
Syukur semuanya selamat..Teruk juga tengok, risaunya...Bila kita hati2 org len plak yg xberhati2...

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di