Skip to main content

Adelia adli dah selamat di khitankan.

khitan,khatan sama maksud dengan sunat dalam bahasa kampung.


adelia telah selamat disunatkan.kalau tak asyik dok pop-up dalam kepala otak ja bab sunat adelia ni..

lega.
aku takut sebenarnya..masa dekat rumah dah pesan siap dekat eli,aku malas nak masuk..tapi tu la..ibu adalah manusia yang paling buat anak rasa tenang.


adelia masa masuk dalam bilik tu dah nangis sikit-sikit sebab kena paksa baring.tapi apak dia dah pandai rasuah dia dengan sudu aiskrim..so dia qalit dok gigit sudu tu sambil-sambil mata dok tengok doktor hahahaha


aku bawa adelia sunat dekat klinik an-nur putrajaya,klinik ni dekat flat hijau putrajaya.tak ramai orang langsung.tak payah buat temujanji.

dia cas RM35.klinik bersih.cantik.doktor dengan pekerja dia pun friendly.


mula tu susah juga doktor maria nak buat,sebab dia cakap adelia dah besar,pastu adelia dah pandai kemut nak tutup pepek dia..struggle gak la pekerja doktor maria kunci kaki dengan paha adelia.

mak apak adelia dok buat-buat acah adelia..padahai aku dengan eli ketaqqqqq...nampak plak doktor maria pegang gunting..ayoyoyoyyo..aku memang tak tengok.


adelia masa doktor sapu ubat yang sejuk tu,dia nangis.pastu doktor gunting sikit isi dia..dia memang menangis jerit-jerit.


sat ja.pastu doktor maria panggil aku n eli suruh tengok,memang ada berdarah dekat kelentit adelia.

aku pun cakap, "eh sikit ja???"

doktor maria pun explain..

"aaa sunat orang perempuan sikit ja,just berdarah n luka sikit,bukan macam sunat orang lelaki.."


so paham la aku..kalau google memang dapat la baca info n hukum hakam pasal sunatkan perempuan..sunat untuk perempuan xwajib,tapi sunnah..ada pahala.


settle bab sunat adelia.lega.


lepas doktor potong tu,doktor letak iodin..kena tunggu sejam baru boleh buang.

aku balik tu biaq ja..masa nak mandikan adelia baru buang.adelia pun ok ja..aku basuh pepek dia semua..xnangis pun.lega i tau...


so sapa yang nak bawa anak p sunat..bawa la dari awal..lepas bersalin dua-7hri tu bawa ja terus p sunat...senang..jangan tunggu besaq macam adelia..susah nak handle..


aku ada tanya doktor maria,seeloknya umur berapa yang elok untuk sunat..doktor maria cakap,lagi awal lagi bagus.


so apa lagi..cepat bawa baby p sunat hehehe..jangan takut.xada apa pun sebenarnya..adelia lepas sunat aktif macam xada apa pun hahaa..

bye.

Comments

luvDriGhtOne said…
sy sunat qaleesya mse dia 5m..tu pn sbb my mom da suh sunat..kalau x,mngkin sunat same2 adelia kot..hehe..5m tu pn dia da pndai nk struggle..kte sbgai mak ni yg ngeri lebih kn..hehe..cayalah adelia..da besor.=)
Anonymous said…
relax...saya sunatkan my 3 boys and 1 girl masa diorang umur 3 ke 10 hari... memang senang, especially penjagaan luka..the boys baik dalam masa 7 hari je.. jgn takut dan risau...
Anonymous said…
muka berlagak je dah kena sunat.keke.cute adelia
LisaLisut said…
hehe i pn bwk hannah sunat masa dh 2bulan.sbb org tua2 kata br2 luka sng skit sembuh.tp xde ape pn.igtkan ade pantang xle basuh ke xle mandi ke apa.rupanya bape jam lps tu dh ok.kire kuat jgk bdn baby2 ni kan thn sakit kene potong tu wpn skit.xpela demi kebaikan :)
sweetlavender86 said…
wuwuwuwuu..takutnyee nye.xde experience lag.sbb anak2 sume lelaki.diorg pun tunggu beso bru sunat.haha..

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi