Skip to main content

Cara aku tidurkan adelia waktu malam.

Adelia dah umur 11bulan++..xlama lagi umur 1tahun.


Now nak tidur malam memang susah gila..tapi aku jeneh paksa..hahahahaa..


Kalau ikut dia,24jam dia nak main..xmau susu..keja nak main ja..

Tapi bab tidur memang aku tegas sikit la.sebab kalau x memang susah dia nak tidur..


Dari dia umur dalam 3-4bulan,memang aku akan tutup lampu bila nak tidurkan dia..just buka lampu tidur ja..so jadi malap-malap gitu..dia pun makin lama makin biasa..bila aku tutup ja lampu buka lampu tidoq..susu sebotol lepas tu memang dia akan tidur..


Tapi sekarang ni...lampu malap ka..susu 4botoi pun belum tentu dia tidoqqqqqqqqq...


Mula tu aku layan juga..even tutup lampu pun dia nak keluar p main dekat ruang tamu..


Aku biaq ja sebab nanti dia akan mai masuk bilik sendiri...tapi bila lama-lama macam melampau plak hahahaa..


Terus aku tukar plan..


Now bila aku nak bagi dia tidoq,aku tutup semua lampu,biar gelap gelita...haaaaa! Baru dia lena...


Tapi dia pusing sana..pusing sini..susu satu botol..terus tidoq...astaga...hahahaa


So sekarang ni memang aku buat macam tu,time balik kampung haritu pun terpaksa tidoq dalam gelap gelita..xda satu pun sumber lampu..

Aku tengok dia nyenyak tidoq,baru bangun p buka lampu tidoq..masa nk bagi dia lena ja aku tutup abeh lampu..

Selamat menjadi.


Baby bab waktu tidoq,kita kena jaga..takut nanti siang dia dok lena malam dok men..jadi xnormal hahaha..


Semoga adelia sentiasa di beri kesihatan yang baik.amin.




Safiyyah osman.

Comments

MissRhana said…
hye babe. my Iman pon same gak. dari umur 11 bulan haritu kdg2 susah btol tido mlm. sibuk nak main. huhu. dugaan btol
Sheila Salim said…
assalamualaikum kak, comelnya adelia. betul2, kita kena ajar anak kita jadi normal. kalau tak ajar, nanti terbiasa pula heee
MiYOKO SuKi said…
comei tu adelia ni..geram tgkk...
pndai mama piya jg noo
Siti Nursyamimi said…
sama cara ngan i..coz my baby pun jenis yg ssh tido..nk main je keje dia..
Nurul Aziz said…
Hi..
Samalah caranya, nak tidurkan kena matikan semua lampu.. Bila dah tidur baru la boleh bukak balik lampu (kalau nak buat kerja apa-apa lah kan).. kalau tak, tutup jela.. sebab mmg tidur dalam gelap ;)
deno said…
ha'ah kan.. dneo pun sama.. kalau cerah susah nak tido.. anak buah deno mcm tu jugak, bila gelap sepenuhnya baru la betul2 lena :)

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..