Skip to main content

Botol susu plastik adelia dah selamat berada dalam tong sampah.

Now aku dah pakai botol susu kaca.jimat.selamat.



So aku dah jimat.jimat duit xpayah beli botol susu 6bulan sekali..huhuhu..Cuma kena tukar puting botol ja 3bulan sekali.



Macamana aku boleh nak ganti dengan botol kaca??..aku terlintas pasal bahaya botol plastik pada anak sebenarnya..



Terus google..termasuk dekat satu website ni cerita pasal botol plastik..even BPA free,mudarat juga if kita xtukar botol..chemical plastik tu boleh terurai..


Dan aku sangat paranoid takut company botol susu plastik tu menipu kata botol lepa BPA free hahahahahaha...padahal stock lama tapi di packing semula..huhuhu :p


Even kita boleh beza warna botol yang BPA free kan..tapi ntah la..still rasa was-was.


So aku mula la search pasal botol kaca..servey harga..servey brand..jump dari satu website ke website yang lain...



Sebelum tu..aku test adelia dulu.dia mau ka dak kalau puting bentuk lain..sebab sebelum ni dia dok besa pakai botol TT kan..





Aku beli botol brand Bebe..RM8.90 sahaja.BPA free.
Memula hari 1st bagi,adelia reject.aku jeneh paksa hahahaha..tapi paksa dalam iman.hehe..



bila dia reject..aku try cara sulam..aku akan bagi dia hisap botol bebe tu time malam masa dia merengek nak susu..



So seminggu aku buat macam tu..pastu masuk minggu kedua,aku try sulam waktu siang..tetengok...dia dah xreject!!!...happy ok..




Lepas cukup sebulan aku test puting jeneh biasa tu..baru la aku beli botol kaca...



Jangan la jadi bijaksana p beli dulu botoi kaca hahahaa..test dulu ke anak guna botoi murah..janji BPA free..politik sikit..trick sikit..budak-budak akan terpedaya juga..hehehe




Tapi jangan cepat giveup..kena semangat!!! Try sampai dia pasrah dan terima hehee.. :p



Jadi masa aku nak beli tu..aku ada la search beberapa brand.dari hat malaysia sampai hat brand luar.



1.lifefactory
2.dr.brown
3.pigeon
4.1st year
5.aarygreen
6.coddlelife
7.silikin



Banyak juga aku cari..bukan hat kaca saja..hat stainlessteel pun aku cari juga..



Ramai akan tanya..botol kaca xsenang pecah ka???..



Sini i nak bagitau..botol kaca ni bukan dia buat dari material botol kicap,botol sos ye...kaca botol susu ni material dia adalah kaca yang berkualiti tinggi... Nama saintifik dia borosilicate glass.



Nak tau detail pasai borosilicate glass sila google na :)..



Botol kaca ni boleh pecah.tapi if mak bapak yang bagi pecah..kalau anak terjatuhkan insyallah xpecah..kecuali terjatuh dari tempat yang tinggi sangat...



Dah tu ada yang takut.."anak i lepas susu dia campak buang botol susu.."



LOL..taqa mana sangat kuderat anak nak campak buang botoi susu sampai pecah berderai..hahhahaha..lawak-lawak..



Aku dah test bagi jatuh botol kaca ni..setakat tinggi adelia botoi jatuh xpecah apa pun..



Jangan la dok saja-saja p baling..itu kerja bodo namanya..



Percaya la..setakat anak umur 2-3tahun ke atas atau ke bawah..insyallah xpecah...


kekuatan anak nak baling or jatuhkan xsama macam kekuatan kita..



Adelia pun hisap susu jeneh dah licin dia buang ja terus ke tepi..tolak ikut dan ja..



Tapi aku xtau la kot wujud budak hat hardcore jeneh lepas susu terus baling botoi susu kena dingding kuat-kuat..



Tapi aku yakin,botol kaca ni selagi aku xjatuhkan..selagi tu xakan pecah.



Dalam banyak-banyak brand,aku pilih lifefactory.satu botol 4oz RM60 xsilap..kalau 9oz RM75 kot..





Aku beli yang gift pack..ada 2botol 9oz,1 botol 4oz..RM200 untuk 3botol tu..dapat la free gift tudung tempt hisap air 2pcs.



Ingat next month nak beli brand aarygreen pulak.sejibik macam lifefactory..harga botol 4oz RM39.90..



Pastu nak rembat botol stainlessteel plak..invest untuk jangka masa panjang.


Bila pikiaq balik jimat kot.huhuhu..



Cuma xbest botol kaca dia berat sikit.so better budak umur 6bulan ke atas ok..



Brand aary,lifefactory ni dijual sekali dengan sleeve dia..hat lain kena beli asing sleeve dia..



Dan yang bestnya,bila pakai botol kaca,bila kita basuh..xda bau sabun...kalau botol plastik kita basuh lama pun still lekat bau sabun...




Aku rasa lega dah sekarang..senang hati bila pikiaq adelia dah bebas dari sebarang chemical dari botol plastik..



next entry aku review pasal lifefactory punya botol ok.


Bye
Safiyyah osman.

Comments

menn said…
Minat jugak botol kaca lifefactory ni..

Dah fikir kalu ade anak nak bg guna ni jugak..hihi..

Verangan xhengat
deno said…
kiut je adelia minum suus... penuh kusyuk tu minum! hihi^^
besnye tgk adelia minum susu botol..ilham guna tommie tippee,tp dia guna kt nursery ajo..kat umah nak melekap aje...

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..