Skip to main content

Setiap anak berbeza,jadi tak payah susah payah nak compare anak kamu dengan anak aku.

Wah gitu...setiap budak berbeza.maka jangan la gelabah.hahahaa
Aku tak kisah pun adelia lambat berjalan,lambat merangkak,lambat meniarap.
Selagi dia sehat,ceria,cerdik..dah cukup bagi aku.
Adelia memang lambat meniarap,dekat umur 4-5bulan baru boleh pusing badan sendiri meniarap.

Bila baca blog pasal anak orang lain dah boleh macam-macam,aku relax ja..sebab aku dah set dekat pala otak aku..sampai masa adelia pun akan boleh buat benda yang baby lain buat.

Aku sesekali xpernah paksa dia meniarap...merangkak dan memandai suruh dia duduk...aku biar jadi secara semula jadi.
Paksa dengan cuba untuk syok-syok adalah lain yer.

Buat apa nak paksa???..paksa sebab anak orang lain dah boleh duduk,boleh merangkak..anak kita xboleh lagi..so kena paksa??..
No no no no....
Biar ja...cuma bila nampak dia cuba-cuba nak meniarap or merangkak ka apa..kita support..kiss dia bila dia berjaya meniarap..merangkak..

Buat suasana jadi havoc bila dia dapat buat something yang baru..aku sure esok tu dia akan cuba ulang lagi apa yang dia cuba buat.

Aku dengan husband,kalau adelia dapat merangkak or meniarap dulu..kami syok n jerit macam dapat duit 1juta..hahahahahahaa..cium-cium adelia...hehe..

Jangan la rasa down...tanam dalam diri yang anak kita adalah istemewa dari anak orang lain.
Adelia now dah umur 9bulan++..dah ada 4batang gigi..merangkak dah boleh..meniarap memang dah pakar la..p merata alam...

Now dia tengah gila dok qabat meqata...duduk belum terer...dia macam takut-takut lagi nak duduk...xpandai nak imbang badan.
Kadang ada yang sms tanya "anak hg dah pandai apa??"..
"Adelia ada gigi dah cuma xpandai duduk lgi..merangkak pun jarang2.."
"Ooo..anak aku dah boleh jalan,duduk,gigi dah ada sebatang.."
Sms aku sebab nak compare anak dia dengan anak aku.memang sekali tu jala aku reply sms dia..wahahaa..
Ada juga yang jenis gelabah..
"Anak kawan dah boleh buat itu..buat ini...anak saya xboleh lagi...bla..bla..bla...risau la..dia xnormal ke..."

Kesian.xyakin dengan anak sendiri.maybe orang gini dia xsedar or xtau yang setiap baby berbeza..dan dah nama pun keluar dari perut yang berbeza..hewhewhewhew..
Jangan sesekali rasa anak kita bodo or lembab...sedih la kalau mind set mak apak macam tu...
Anak kita sebenarnya semua pandai...lepa nak buat surprise dekat mak apak lepa..hehe..
Aku sure dalam pala lepa tu ada macam-macam muslihat n pe'el nak tunjuk ke kita...tapi jeneh slow n steady..sebab kalau xslow xjadi..hehehe..
So jangan risau ok kalau anak kita lambat sikit dari anak orang lain...
Akan sampai masa lepa untuk jadi peniarap yang pro..pemerangkak yang pro..penduduk yang pro..hahahaha..
Jangan risau ok.
Selagi lepa happy..selagi lepa makan lalu..susu lalu...sehat..itu dah bermakna..
Setiap baby akan meniarap,akan merangkak selagi lepa sehat tubuh badan.otak cerdas...lepa mesti akan melalui fasa-fasa pembesaran mereka...
Bye.
Safiyyah osman.

Comments

~zuera~ said…
anak k.zura 6 bulan setengah baru menerap.
tu pun x sangka dia nak menerap.ingatkan dia nk skip dh part tu.tapi boleh2 menerap tu dok pulun hat tu ja la.ni dh 7 bulan lebih gigi pun xdak g.ada aku kesah? k.zura mmg dah mindset n cakap kat adam,take ur own sweet time to grow up.mak x kesah.baru boleh feeling baby lama sikit.hehehe
sha said…
betul 2 piya....akk setuju sgt...xyah nk compare sgt la...da sah2 la sumenye xsame...jgn nk bg tekanan sgt dekat ank...ank akk dlu pn 4bln meniarap pn belum lg...duk baring je...tp sume 2 dia akn buat gak...xyah nk gelabah sgt...ada mmbe akak 2 pantang akk upload gambar ank ada je dia tya ank akk da bley wat pe...adoi la...mcm nk banding2kn ank dia ngn ank kite...xsuka la cm2...bkn sume sama kn...
Unknown said…
betul
dan aku paling tak suka kalau nak compare2 ni
tu aku juga sedaya upaya jaga diri, jaga mulut jangan sampai boleh menguris hati org lain
ni bab progress anak
belum lg bab nak menambah anak
yang tu pun sensitif ok

tlg jangan jadik busybody sangat boleh. tka paham aku ngan org2 ni lah
safiyyah osman said…
Kak zuera : tu la..saya pun suka adelia ambk masa sdri...baby pun tau stress juga..sian kn kalau kna paksa dgn mak sdri....
safiyyah osman said…
Kak sha :: tu la...kdg saya pun malas nk layan..hahahaa..excited anak bleh something dgn nk compare tu jauh beza kan...
safiyyah osman said…
Hidayu: amboih..mcm marah aku ja hahhaaha...bab tambah anak hold dlu kn..hehehe..nk jdi pandai utk ank sorang dlu...dh pro bru nk tmbh anak..hehe..
m@m@yAyA said…
betul tue..

cam akk pun xpnh nak pksa or mrh adelia lau dia lmbt wat pape pun..
Lmbat laun dia akn bjya gak cm lmbt cpt jer~

Lau ada yang sbuk dok beza kn ank dia ngn ank kta ase cam nak bg jer kaki kt mulot dia..kuang ajo!
-anidaothman- said…
SETUJU gilass bab ni.....

eh sblm tu, salam KENAl..:)
safiyyah osman said…
Hehehe..salam kenai akak :)
Anonymous said…
me too..sy paling pantang kalau org suka compare mcm2,start dr sy prgnt until now..ade jer benda yg dicompare, malah dipaksa buat cm dia dulu2... kdg2 rimas,kang slh cakap..dikatakan biadap..adoiii tensi mak...
safiyyah osman said…
Anon :: well said!!!.. :) xguna kan klu bf anak tp bgi ank mkn junkfood...fastfood..mihmihmih

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di