Skip to main content

Nasi daging vs nasi ayam.

Waaa..mampu nak puji masakan sendiri macam aku?kahkahkah..


Aku kalau husband keja shift malam,memang aku rajin nak masak untuk dia bawa bekal dan dapat jimat.


Bila jimat..boleh p jalan-jalan..boleh shopping..haha



Nasi daging ni resepi dari blog kak haslina a.k.a isteri en.khai.



Aku wasap sehari awal tanya pasal nasi daging ni...sapa nak resepi p ambik dekat blog kak haslina,blog beliau ada dekat sidebar.



Ni kira resepi kedua aku tiru..sebelum ni aku buat mee udang ka mee rebus ntah..sedap juga..



Nasi daging resepi kak ina memang sedap gila.tambah ayaq asam.cuma ayaq asam aku xpedas mana sebab eli gastrik.1st time aku makan ayaq asam buh kurma..sedap gila kot...


Resepi aku tiru sebijik-bijik..cuma nasi tu aku xbuh tomato puree pun...yang lain memang sejibik aku tiru.



Aku xsabaq nak balik kg nak makan kak haslina masak..masa hari raya ritu xdan nak singgah...




Aku rajin lebih,so aku buat sambal kari daging.sambal kari daging ni rekaan sendiri ..hehe..eli kata menjadi..kihkihkih..




Daging ni aku ikut macam kak ina buat,rebus dulu sebab nak ambik air rebusan daging,pastu masak pula sekali dengan nasi,pastu baru potong untuk cicah ayaq asam.





Ayaq asam yang sedap tapi kurang pedas.kalau pedas lagi terbaik aku rasa..tapi sedap.rasa xtau nak abaq sebab 1st time aku makan ayaq asam buh kurma.





Acar timun..simple mimple...pejam mata boleh buat..haaha..nak sedap,timun tu potong nipis-nipis.





Sambal kari daging.terjadi sebab aku buat pala..hahaa..buat macam sambal biasa...tapi bfore tumis cabai..tumis bawang sampai naik bau pastu tumis plak kari daging yang kita bancuh dengan air sikit..api kecik ja tunggu n kacau sampai serbuk kari tu pecah minyak...baru masuk cabai...minyak kena lebih ye...masak cabai dengan kari tadi n bawang tumis tu,masuk 2-3cawan air rebusan..masuk daging yang dah di potong tu..biaq ja sampai ayaq tinggai sikit...api sampai kesudah mesti kecik...dekat nak tutup api masuk tomato belah 4 or 8..siap!jangan lupa buh garam gula..kalau jeneh buh ajinamoto buh aji xyah buh gula dah.aku masak xbuh aji so ganti dengan gula..



Simple!..senang ja..itu cerita hari lain...


Esok tu pulak,aku buat nasi ayam.. :)..untuk husband bawa p tempat keja juga...


Nasi ayam memang selalu aku buat dah.resepi pun ada..xcaya try google "nasi ayam safiyyah osman"..mesti naik tempat 1st hahahaa..


Nasi ayam ni rasa macam qenyah kalau 1st time buat..tapi kalau 3 4 kali buat xrasa qenyah...hehe





Ayam nampak macam hitam bebeno..tapi rasa xhangit pun..effect ja lebih hahaha




Ayam lepas goreng,biaq sat pastu ketuk dengan lesung batu..ala-ala dekat kedai..





Sayur mayur...





Kuah kicap bekas perapan ayam.masak sat atas api bagi likat-likat..campur cabai blend..siap! Aku cabai merah kecik xda..tu yang campur cabai blend sekali kicap..




Nasi kuning.nak bagi kuning buh serbuk kunyit ja...hehe..maka akan kuning la nasi anda..





Selamat memasak!!!! :)


Safiyyah osman.

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..