Skip to main content

Kenapa tak sayang mak?



Aku selasa ni dah balik sepang.lama juga aku dekat kampung.ntah bila nak balik pulak..


Maybe balik masa kenduri syamil sepupu eli kot.lambat lagi.huhu


Aku bila balik..memang nak mak masak macam-macam.tapi xsempat sebab mak nak kena mengasuh adelia.


Aku kan dua minggu direct belajaq kereta dekat PBE..mak la yang jaga adelia.


Selamat adelia mau..tapi kena buat trick la..adelia nampak aku pakai tudung..dia mula la kalut..hahaha..


Tapi bela adelia ni senang..kenyang susu ,kenyang makan..main puas-puas..nanti mengantuk dia lena sendiri...xpayah susah payah p dodoi pun..


Lagi pun senang sebab aku xajaq dia buaian...kalau ajaq buaian jenuh gak la mak aku nak henjut..


Makanan-makanan dekat bawah ni la yang mak jamu dan ada yang mak masak ke aku..






Ketam goreng.ni 3ekoq RM10..kecik molek ja...isi just nice...mak beli dekat market...







Sambal sotong petai..dik tat dengan pikah xmakan udang..so ganti dengan sotong..sedappppp wei..ni aku sorang makan..ada lagi berapa ekoq ntah dalam periuk huhuhu..heaven..heaven..







Udang galah kot..kulit jeneh keraih tu..sedapppp..mak buat sambal.







Sambal udang galah dengan sayuq kobia goreng sambal belacan..sedappppppp..


Ada hari aku dengan mak n uncle makan luar...







Kerabu mangga kedai siam dekat permatang berangan..terbaikkk woooh...

Kedai siam dekat area kedah ja bagi aku meletop!sebab orang siam pure yang masak..


Kalau dekat sepang,jangaaaannnn harap lerrrr...kedai siam xdak yang sedap!ada akai ka tomyam dekat sepang tu maneh?..potong selera ok..hahahhaa







Ayam masak kunyit,kedai yang sama juga.







Sedap weiii tomyam dia...tomyam kalau dekat area rumah aku..yang meletop ada dua..tomyam hat ni..dengan tom yam kak mah..masyallah..pasni aku meroyan la rindu dekat tomyam kak mah...







Buah konen pokok mak,syukur la jadi elok xdak buruk...







Sambal konen..sedddddddddddddddddaaaaaappppppppp..bertambah-tambah aku makan tau dak!..memang diet ke laut la....huhuhu








Sambal konen tu pekena plak dengan ikan masin ni..bayangkan...banyak mana aku tambah nasi ..haahahahaha..







Ni makan dekat kedai siam area tikam batu..selambak ni only RM3.50..ni nama dia mee kungfu..makan dengan cabai potong..ayoyoyoyoyo...licin kuah aku makan ..






Ni mee rebus kepala batas.sedaaaaap wei sedap!..wajib p try sapa yang dok area bertam,kepala batas n tikam batu...


Serius sedap gila..tapi kena p awai la kedai makcik ni..kalau lambat dalam pukul6 gitu dah licin..


Jalan nak p ke kedai ni senang ja..tau dak jalan nak p butterworth ikut jalan lama?..hat kot bendang tu?..kan kita jumpa petronas...kedai makcik ni dok belah kiri..kedai kedua lepas petronas...sebelah kedai tu trafic light..kedai makcik ni cikai ja..tepi jalan..kecik ja..


Dia juai macam-macam..





Ni cucuq udang..kedai yang sama..sedap.memang ampa kena p try!ni paksaan!!! Hahahahaa..


Pastu esok tu lepas makan mee rebus,kak pikah balik plak..dia bawa p makan mee udang pulau sayak.mee udang yusoff..



Sapa nak p makan mee udang pulau sayak..p mee udang yusof..dia kita order baru dia masak...xda ready made punya...udang dia fresh wei....xhanyir...ish memang sedap la....






Mee udang biasa.aku xdan-dan nak makan..snap gambar pun buat syarat ja..hehehe..tapi memang sedap.


Hat ni makan kedai juga,kedai bawal depan sikit pada simpang masuk khizam..







Kerabu mangga ja aku snap hahahhaha..time ni adelia bebai..sebab mengantuk..xdan2 nak tidoq...aku pun xdan nak menjalankan tugas sebagai blogger hahahaha :p


Dekat kedai ikan bawal ni pun ok la...tapi dulu sedap lagi...lani dah tukaq tukang masak kot..


Tapi sambai belacan dia sedap!ayam kampung dia pun best..xliat...


So now dah nampak kenapa aku badan naik macam naga? Hahahahhaa..dan jangan salahkan produk yang aku review...produk tu xsalah..n memang terbukti berkesan.


Cuma paham-paham la bila balik kampung..mak masak..p makan tempat hat sedap-sedap...mana tahannnnn...heheehe


Pasni aku on diet balik.hehe..along dah panggil aku fatty bom bom..hahahhahha..bengong btoi!


Mak aku kadang masak simple ja..just goreng ikan garing dengan buat sambal ja,aku dah boleh tambah nasi ..tambah kalau dia masak sedap..xtahan..xtahan...


So pada yang nak cuba krim inchloss..p try..memang sungguh berkesan..PB pun berkesan...jamu maktok pun terbaik.


Aku ja yang xberkesan..hahahaha..aku ni manusia yang xtolak makanan ok.kecuali ada eli..hehee..


Eli dia jeneh kalau aku kata nak diet,tapi aku dok buat nafsu naga..dia suka dok ejek..dok perli..so aku terpaksa diet dalam iman...mihmihmih...


Bila balik kampung,eli xdak dekat sebelah..tu yang aku bermaharajalela...dia kata aku gemuk sebab aku mengandung..hahahaa..


Aku ni memang selera naga..masa pregnant memang xdak istilah "xlalu makan"...memang aku dari mula pregnant sampai ke beranak ,selera besaq..macam kalau dapat makan anak lembu sekoq baru kenyang hehehe..


So jangan la takut nak try produk hat aku review,insyallah kalau control makan,xskip bila pakai krim or makan pil..memang insyallah berkesan.


Pasni tunggu gambar aku dah balik sepang.aku dah azam kuat ni nak kurus hehehehhehee...


Bye.


Safiyyah osman.

Comments

ZAIDAHTUL AKMAL said…
heaven giler semua makanan tu... Memang ke laut lah semua diet kalau disajikan makanan mcm tu... Alahai...
~zuera~ said…
kedai mi dgn cucuq udang tu dkt petronas mana? petronas tikam batu ka kepala batas? i is terliuq!
~zuera~ said…
kedai mi dgn cucuq udang tu dkt petronas mana? petronas tikam batu ka kepala batas? i is terliuq!
mama irfan said…
piya ooiiii.... sedapnya semua.... tambah plak sambal kuinin.... terliuq dah...lama tul x makan sambal belacan kuinin.... payah nak jumpa dah.... kat penang gak best kan semua makanan? mula la nak balik kampung...huhu

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi