Skip to main content

Bottle cleanser untuk anak yang PARABEN FREE..

Semenjak dah terdedah dengan bahaya paraben,aku sekarang memang port gila-gila pasal produk untuk adelia.



Memula dulu start adelia guna botol,aku guna brand pureen,kalau check ingredent pencuci botol pureen tu memang nampak terang-terang perkataan paraben.


Paraben ni fungsi dia untuk buat produk tu tahan lama...tapi kesan jangka panjang pada anak kita ,dia akan jejaskan hormon..lebih kurang gitu la..nak tau lebih laniut pasal bahaya paraben google ok..



Lepas aku tau produk pureen ada paraben,aku tukar ke produk pigeon.



Produk pigeon paraben free,extrak dari buah dan sayur kalau xsilap..100% selamat ok.


Tapi harga,agak mahal sikit.benda bagus memang mahal..kan?..dua botol dekat RM50,kalau sebotol dekat RM40 tak silap..tapi botol paling besar..





Aku guna dalam 6botol...ni la botol pigeon...produk ni best sebab bau dia xkuat..orang kata bau xtengik...kira bau ok la..xda perisa..aku xsure dia ada perasa ka apa..tapi aku pilih yang natural..



Bagi aku memang ok la..cuma harga la xtahan...dua botol kadang xsampai sebulan...



Pastu aku try pulak pencuci botol brand bumble bee..betoi ka eja?..cleanser ni pun jenis liquid..harga murah dalam rm25-28 xsilap..yang penting paraben free.guna cuka buah/ekstrak dari buah..


Tapi yang tak best,bau dia kuat..melekat dekat botol..bau kasaq...eli memang xberapa suka..dia suka brand pigeon lagi...





Tapi tu la murah...botoi besaq sama macam pigeon...aku baru guna satu botol..xhabis lagi pun..ni dah ada dekat kampung..memang xguna la..sebab xleh nak bawa balik haritu...


So dua produk ni ja yang aku pernah try dan paraben free..if dapat cari yang organic lagi bagus.



Brand organic yang aku tau harga berpatutan adalah brand BUDS...insyallah habis yang bumble bee ni aku nak try yang brand BUDS pulak..


Nanti aku share ok.


Mana yang mampu beli bottle cleanser yang mahal..beli..kalau xmampu kita beli yang sepadan dengan kita..yang penting kita tau selamat untuk anak.. :)



Harap membantu sedikit sebanyak..


Oh lagi satu,brand auturzm ka apa ntah ,xtau ejaan betui dia..paraben free juga..try tengok kot2 harga murah lagi dari pigeon dengan bumblee bee..



If tanya pendapat aku mana yang lagi ok dari pigeon or bumblee bee..aku vote pigeon.sebab dia xtinggalkan bau pada botol.kira bila siap basuh bau botoi memang xda bau langsung sabun..lagi menambahkan rasa lega..sebab bau- bauan ni kadang ada sangkut dengan alkohol..itu apa yang aku set dekat otak la..kalau salah gitau ye..


Bye.






Safiyyah osman.

Comments

luvDriGhtOne said…
sis,autumz pn paraben free.hrge 500ml=rm15..bau xkuat.aritu my sis bli yg pureen mmg bau kuat..thanx 4 d info..
safiyyah osman said…
Luv :: tq :D ...murah la...tq yeee... :)
Anonymous said…
piyah try beli basic-H from shakelee.
organik.
boleh cuci sayoq, botoi, buah, baju adelia pun buleh.

kalau demam panas pun boleh pakai basic-H tu untuk kurangkan panas, sebab dia tarik heat tu, kalau tak salah.

boleh contact ejen shakelee berdekatan.
hehe =)

harga mahai sikit, tapi pada laa..
nak pakai setitik ja tiap kali guna.
gila jimat!
pet9 said…
Just nak share. Akak pakai Babylove- Bottle Organic Cleanser. Best sangat sebab takde bau and cuci bersih. dia macam air je tak likat. boleh basuh sayur dengan ni sekali...kalau beli botol besar refill tu dalam RM 30 something boleh tahan sebulan.

features:
100% Natural Organic Extracts

- 100% Baby Safe if Ingested

- 100% Eco Safe and Antibacterial

- 0% Petrolchemicals

- All Natural Ingredient Organic Cleanser totally Safe if ingested. Certified by USA National Food Laboratory (NFL/FDA)

- Anti-Bacteria and Anti-Toxin Deposits. Tested by SGS to kill E Coli and Staphylococcus in 1 minute

- Powerful Milk Fats and Stains Removal yet Gentle on Skin

- Eco safe, Non-Artificial Flavour, Fragrance and Colour Pigmentation
Mimy Hamid said…
akak baru tukar jenis cosway...yang eco save organic...mmmg mantop la..just drop 1 -2 titik hilang sisa...bye bye pureen
Siti Munirah said…
Saya guna Anakku Liquid Cleanser. Tak perasan pulak ada paraben ke tak. Balik nak kene cek ni.

Uni recently posted...

Ma Kasih Mama, Ma Kasih Abah
Unknown said…
alamak..tak tau pulak..huhu!last time memborong kt pureen warehouse sales, tp beli 2 aje.btw, thanks 4 the info
Unknown said…
tq for the info... izwa dah terbeli 4 peket clencer pureen.. macam mane... tak pe ini mungkin izwa akan bagi kat mmber je lah sedekah kan... atau guna untuk basuh pinggan...
safiyyah osman said…
Tq kakak-kakak y share pasal produk pencuci botol yang organic...nak belllliiiiii..
amy said…
Sis, saya pakai yg ni

http://www.onebabyworld.com/baby-organix-baby-feeding-bottle-wash-800-ml-p-832.html
Anonymous said…
Selain paraben, sulphate based products pun x elok... Selalunya ada dlm shampoo and sabun mandi. Tujuannya utk bg byk buih. Sbb mind set kebykan org, xd buih x bersih. Sdgkn sbnrnya yg byk buih tu la x bagus...

Missjue

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi