Skip to main content

Persediaan sebelum ke bandung.

Waaaaaaaah gitu..ada persediaan ye..hahaha..poyo lak..baget macam nak p london..kahkahkahkah..padahai p dekat ceh ja pun.


Passport :: dah ada.tiada halangan untuk terbang sampai xmau balik pun xpa..hahhahha.adelia punya pun dah settle.



Duit ruppiah :: duit dh tukar ke ruppiah....



Baju aku &suami :: baju aku bawa selai ja.baju untuk tidoq saja.untuk jalan just bawa baju hat pakai nak p bandung ja.nanti beli dekat sana.badan aku jeneh payah naik kurap.so xkisah nak pakai baju xbasuh pun hewhewhewhew..



Baju adelia ::untuk si comel ni aku bawa baju banyak helai.aku bawa dalam 7helai baju.semua rompers dengan tight ja.jimat tak payah bawa kasut,stoking or seluaq dah.



Ubat aku &husband :: aku prepare sesiap activefast..




Ubat adelia :: aku dah p jumpa dr.hassan minta ubat homeopati..standby kalau adelia demam or selesema dekat sana.walaupun p sana sat ja.tapi ubat-ubatan ni penting.



Makanan adelia :: aku bawa couscous.makanan ni just boleh guna air panas untuk masak dia.dah masak campur dengan susu fm.siap!boleh suap.mak apak pun happy.



Aktifkan kad bank :: pun dah buat.so dah xrisau kalau emergency ka apa.nak aktifkn kad utk servis antarabangsa ni just p dekat mesin ja..godek sendiri.senang gila.



Beg :: bawa 4bag.punya banyak hahahahha...aku dua,husband dua.tapi beg besaq bawa 2biji ja.beg sling satu.begpack 1.aku xmau buang duit beli beg dekat sana.



Hotel :: dah booking hotel.



Pak supir :: aku xhire pun.maybe naik cab dengan jalan kaki ja.jimat cermat amalan kita hehehe..



Cab :: dah tau cab apa yang nak naik bila dekat sana.siap dengan no fon aku ambik.aku ada email sorang budak intagram indonesia,tanya pasal cab segala..so dia bagi no fon blue bird siap.siap bagitau rate cab yang sepatutnya kalau kami naik cab.memang sangat membantu.tq atika.



Seluaq :: bawa 2helai,satu untuk malam satu untuk jalan2...kira seluar jalan tu seluar yang aku pakai dari rumah la..



Tiket :: esok baru p ambik.


Map :: map dah siap printout.buat macam paham nak jalan ikut map hahaha..printout map tu sebab nak study bapa minute jarak dari hotel ke tempat2 yang kami plan nak p...


List down tempat yang nak p :: dah siap!hari apa nak p pasar baru,nak dok bapa lama...pukul berapa nak p jalan riau...semua dah siap list down.aku p ni sebab nak p shopping ja..bukan nak p tempat riadah or tempat sejarah ka apa..3hari just nak round tempat shopping.


Dah list down siap mana tempat yang aku nak cari benda..macam kasut fit flop,levi's jeans,blouse,telekung..semua dah tau mana nak serbu.plan kena cantek...baru x kelangkelibut..



List down benda apa yang nak dibeli :: hat ni memang part paling payah hahahhaa..1k tu husband aku kata boleh shopping sampai muntah.hahahaha.. :p



Itu jala...xkalut mana pun..tunggu nak packing baju adelia ja masuk beg.dengan nak pastikan adelia sehat walafiat before p sana.


Ini kira 1st time p honeymoon.tapi bertiga lerr..reward untuk diri sendiri pun iya juga.penat beranak,penat jaga anak..penat berniaga.hehehe


Tata.


Bye.












Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..