Skip to main content

Perancang keluarga yang paling menakutkan adalah merancang secara natural a.k.a pancut luar.

Sapa setuju???
Bagi aku perancang secara semulajadi ni la paling menakutkan.


Dekat otak set xmau prenant,sekali terbabas...haaaa..mati!


So kena rancang betul-betul.aku pun gabra tiap kali tunggu period mai..takut terlekat.yala kadang2 kan terbabas juga..


Nak cucuk,nak pasang iud,nak buh implan..xsanggup sebab aku xmau gemuk.


Sebab apa gemuk?..sebab air jadi banyak dalam badan..sebab tu gemuk...


Aku sekarang memang betul-betul alert pasal date mana yang aku subur date mana yang aku xsubur...


Kalau xsubur tu kira on la..boleh nak buh dalam...tapi husband aku pun dah mind set sama macam aku..so dia rela lepas dekat luar ja.


Selamat.


Tapi taqa nak rela tu,aku ugut la sikit hehehhe...pastu bila p check up,nurse pun dok pesan suruh gap atleast 2tahun..nurse explain pasepa kena gap 2tahun..so sendiri hadam la kan..


Penting kena tunggu atleast dua tahun sebab masa bersalin kita hilang banyak darah..so 2tahun tu cycle darah kita tu dan la recover.so boleh la support baby baru kan.


Setengah orang kata,alaaaa..rezeki allah nak bagi...memang rezeki allah bagi..

Tapi kalau hg betui2 plan...macamana nak lekat????...mustahil la kan..melainkan hg plan men2...memang lekat la..

Sama macam konsep usaha la..hg usaha untuk jayakan planning hg..allah akan tolong la..kalau hg men2 ..xusaha untuk capai apa yang hg planning memang hg mendapat la..pastu menyesal kata xready la apa..macamano???


Kena set betui2...yala kalau lekat..pastu hati dok xmau dekat baby..kesian la..xadil la untuk bany dalam perut..


Nak planning cara natural memang kena struggle..kena tau date yang kita subur..date yang xsubur...


Pesan dekat husband,nak pancut..pancut luar..kalau rasa nak jaga anak pancut dalam..hahhahaa


Laki pun kena sehati sejiwa la dengan bini..jangan tau syok batang sediri...rasa macam xtau apa effect bini pregnant rapat-rapat..sila p google..baca n hadam..


Meh la sama-sama kita menjayakan planning kita innniieeewwww..haaahhaa..


Aku so far alhamdulillah.berjaya lagi. Setakat ni.kedepan-kedepan ni xtau lagi...tapi aku akan usaha sampai berjaya la..sampai betul-betul gap 2-3-5tahun..


Aku plan nak anak 2-3orang ja..pastu cukup korum..aku dah plan nk buat apa pada diri sendiri.


So semoga dipermudahkan.


Tips nak elak pregnant kalau amalkan cara natural.


1.lepas bersama,terus bangun dan p basuh.hold dulu sat cium2 kasih sayang or cium2 terima kasih.


2.sabun/ cuci dengan pembersih miss V.masa basuh tu sila bertinggung dan berdehem sedikit.bagi sisa keluar.


3.makan jamu maktok,pada yang beli.sebab jamu maktok ni dia akan kecutkan rahim.


4.sentiasa alert dengan tarikh subur anda.kalau period 28hari,hari ke 12-13,14 tu hari subur....so elakkan..


Itu saja.


Bye.

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di