Skip to main content

Persediaan barang makanan untuk adelia.adelia dah umur 8bulan,time untuk introduce makanan tenusu.

Semangat na..semalam cun-cun stock makanan adelia habis.ajak ler husband p tesco..

Aku suka tesco lagi dari giant,maybe sebab nampak teratur sikit.giant nilai ni di susun barang xkemas.

Aku cari unsalted butter,yogurt,bega block cheese.nasib!semua dah ada di tesco.

Sayur macam biasa la ambik,bayam merah,carrot,peas,brokoli,kobis putih,labu,keledek,ubi kentang..

Buah aku ambik sebijik-sebijik..epal,pear kuning,avocado,pisang..

Olive oil yang pure pun aku beli sebab nak tumis-tumis.olive oil yang 100% pure ni boleh tumis.kalau yang extrak olive oil tu xboleh tumis.nanti akan jadi toksik pada badan kalau guna untuk tumis.

Now aku Xsabaq nak start masak dekat adelia.semalam punggah la buku-buku resepi.semangat gila la rasa hehehe..

Aku dok tagak-tagak nak beli oven ni..senang nak buat cookies..aku tengah sedaya upaya cuba untuk elak adelia makan instant food.atleast biar sampai dia umur 1tahun plus-plus.sebab malu la kan ,aku ni surirumah..fully housewive..tup2 bagi anak makan instant food..kalau orang y kerja tu lain..sebab xsempatkan so terpaksa tapi ada juga yang kerja n sempat masak ke anak..memang aku kagum sebab kalau aku ditempat lepa xtau la macamana aku nak handle.

Tapi xtau la keazaman aku tue mampu bertahan lama mana heheheh...tapi buat masa sekarang kuat lagi la keazaman tu.

Nanti insyallah aku share resepi hehe..

Ok.
Bye.

Comments

~ NANA ~ said…
wahhhh adelia boleh mkn sedap2 la lepas ni ek? :)
Mimy Hamid said…
good job..pasni adelia makan sedappp
afiDa.ZainuDin said…
Wooo bestnye! Nanti jgn lupe share resipi tau, akak pon kalau buat food ayra sokmo ikut safiyyah.. hehee

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..