Skip to main content

Passport dah siap.

Yiiiihhhhhaaaaaaaa...sudah siap passport aku.


Aku buat pasport dekat sg.pelek.1st time aku tengok tempat buat passport bangunan cikai ja.TAPI! Bangunan cikai pun servis sangat bagus!!


Cepat.mudah.dan pekerja dia xkerek.dah la aku p sehelai sepinggang..hahaha..

Sampai sana dalam pukul 3.22ptg,p snap gambar aku dengan adelia dulu.kedai gambar sederet ja dengan e-meg-re-syen..fotostat ic dengan surat beranak nur adelia sekali.


Isi borang.kak yanti cakap zaman sekarang dah xyah isi borang..aku rasa maybe sg pelek ni ketinggalan lagi kot...tu yang kena isi borang.aku isi untuk adelia sekali.adelia bawah aku.


Dah settle submit form,dia panggil utk cap jari..lawak gila kot masa nak ambik cap jari adelia..dengan muka ketat..genggam tangan xmau-mau hahahaha..tapi dapat la ce-to-et cap jari dia.


Tunggu dalam 10min,nama kena panggil untuk confirm kot...pastu kena duduk balik...tunggu lagi dalam 10min juga...nama di panggil lagi sekali.buat payment!settle.


Aku kena datang semula esok tu.sebab esok baru siap.

Aku buat RM100 ja untuk 2tahun,rasa rugi gak kan..better buat yang 5tahun husband kata.

Dekat adelia aku buat 5tahun sebab separuh harga..RM150 ja..

Husband punya passport dia dah ada.sebab dia kan dah p merata alam.jimat dah duit.


Makanya,Settle sudah passport kami. Weeeeee....


Apa yang perlu di bawa masa nak buat passport???

1.snap gambar saiz passport diri sendiri,anak,suami sebanyak 2keping.

2.untuk kita orang dewasa ,copy ic 2keping.sekarang dah xpayah bawa surat beranak ka apa..

3.kalau anak infant or toddler juga copy surat beranak dua keping.


Settle!ada ja dokumen dekat atas ni.dah boleh buat passport.


Bye.

Comments

Mimy Hamid said…
buku merah sudah ada...weee fly fly..camana adelia tangkap gambar eh..steady je muka..bergerak tak
safiyyah osman said…
Kak mimy dia xbgerak lgsg..haahaha..dia mcm jakun tgk flash camera dgn camera dslr tu...pandang ja camera dok tegak heheheh
shuhadah Zainol said…
waaaa..nak gi mana ni wat passport.. nak jalan jauh la tu..bestnyeeee...hahaha..adelia muka ketat sgt... tp comel..

puan.mila said…
comel je adelia..gmbar cam org dewasa statik je..gud girl!
luvira said…
Masa nak buat passport utk alysa,fuhh,punye la ssh nak amik gamba sebab masa tu dia baru sebulan lebih...so kepala pon lembik2 lagi...

Ehh,tapi xde la plak kene cap cari seme tu...
Dayang Deno said…
wah adelia kacik2 dah ada pasport tuuuu... cayalah... deno ni baru buat pasport tahun lepas... buat 2 tahun je.. emmm... tak la lama sgt tunggu dalam 2 jam... huhu )

wahh... nanti adelia bleh makan angin dengan mama dan papa tanpa was was! :)

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi