Skip to main content

OMG!! Cendawan goreng tepung&bayam goreng tepung yang marvelesssss!

Mampu puji masakan sendiri?hahaahahaa..

Cendawan goreng dah jadi feberet aku.sedaaaaaaappppppppppp!!

Aku kan diet xmakan nasi.tapi dok makan bergoreng.bila goreng gini aku xbuh pun olive oil sebab takut tepung dia jadi kembang.

Rosak diet aku.

Cendawan goreng ni resepi sendiri. Banyak kalu buat xjadi crispy..

Sebab aku bancuh tepung tu buat pala.

Mula bancuh tepung jagung+tepung gandum..jadi berat.. Xcrispy..

Last aku cuba buat bancuhan tepung jagung+telur sebijik+air sejuk petiais+lada sulah+garam..

Wooooaaaahhhhh!

Jadi CRISPY!!!!!!

Pasni dah tau dah macamana nak buat.


Jom makans!!!!!Cicah dengan sos thai tu...ayok! Dapdapdapdap...

Comments

♥ ROS ♥ said…
Ros celup asing.. Memula celup telur pastu celup tepung n goreng... Pun jd crispy.. Aihhh kakpia, lmbt nya nak abih pntang... Rindu nak masak2 dah..hahha
safiyyah osman said…
Oooo kira ros buat mcm sotong grg tepung tu la...kak piya ingt xleh buat gitu hahaha...

Xlama dh nnt abeh la tu hehehhee..
YanaHime said…
uish! bestnya...bleh ambk resipi tak? mkn yg psr mlm pya rs cam rugi beli, x sedap!
safiyyah osman said…
Ambk ka kak... Hahaha... Mmg rangup gila!!.. Try2... Hahaha
~emi~ said…
Whoooaaa..my fevret! Dulu masa duk matrik selalu beli kat cafe. sekarang duduk u, sini takde jual cendawan goreng. sobsss. rindu nak makan.
Riana said…
salam safiyyah..tergoda ni mak buyong..nak curik resipi ni..haha..tq for sharing =)

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi