Skip to main content

1st time adelia makan ikan salmon.

Harini dah masuk hari kedua dah dia makan ikan salmon.

Kali ni aku memang betul-betul nak ikut 4day rules tu..sebab ikan kan boleh buat baby alergik.

So far ok la ..xada bintik merah.dia pun mula-mula makan buat muka pelik. Hahaha..

Masuk hari kedua dah ok dah.makan dengan jayanya.dah nak masuk seminggu apak dia suap makan.

Aku xsempat.so sesi suap mulut anak biaq apak dia ja yang buat.

Ikan baby umur 7m baru kita boleh bagi.macam aku tunggu dia 7m+++ gitu baru rasa konpiden nak bagi ikan.

Kira dalam 2minggu ni nak try bagi ikan dulu.

Menu yang aku buat hampir sama cuma tukar sikit-sikit.

Menu 1.

Ikan salmon
Carrot
Peas
Bayam
Moi/nasi lembik/bubur nasi

-aku steam semua sekali selama 30minit guna blender n steamer avent tue.

-tos sikit ayaq keluar dari steamer n blender tu.pastu baru aku blender sekali dengan nasi/moi sampai halus.

-renjis 2sudu kecik olive oil.

Siap!.dah boleh makan.


Menu 2.

Ikan salmon
Bayam
Kismis hitam( rasa manis dari kismis kuning/oren)
Peas
Moi/nasi lembik/bubur nasi

-steam sekali semua.tos buang air.

-masa nak blend buh nasi yang dah di masak jadi moi.serve.

Jangan lupa renjis olive oil 2sudu kecil.


2menu yang aku dah cuba.rasa best gak.rasa bayam.

Masa siang ikan tu make sure tulang dah xda...sebab aku ada juga buang tulang sikit.masa beli mati-mati ingat memang dah xda tulang.huhuhu

Peas tu aku beli yang dah siap frozen.peas tu rendam biar lama sikit.buang kulit n rendam lagi sekali.itu apa yang aku buat la.hehehe...

Kalau malas rendam buang kulit dah boleh ja terus steam or rebus.

Lepas ni nak try bagi ikan merah lak.

Bye.

P/s: siapa ada resepi yang best2 jangan lupa share tau!. :)

Comments

LiAnA said…
tip beli ikan salmon.. cari yg fillet.. mmg takder tulang.. kalau beli potongan biasa leceh kena bersihkan betul2..
izwahasnan said…
bagus tak blender ni... plan nak beli juga berapa awk beli..saya dpt pling murah RM356... ade tempat yang murah lagi tak?
Mimy Hamid said…
salmon grill or bakar..then lenyek ngan labu..pehh sedap..ok nnt akak sharing eh..

satu lagi salmon,manggo,cauliflower, brocoli tumis with bawang holland..owh yummy
safiyyah osman said…
Ok akak share tau!!!


Blender n steamer ni bbaloi.. Murah dh tu awk dpt

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim