Skip to main content

Macamana aku handle nur adelia dalam bab makan??

Dah seminggu bagi adelia makan nasi.sebab bila bagi puree saja dia buat muka pelik.. Tapi tetap ngap masuk mulut.Hehe..

Tapi adelia suka labu,sweet potato,kurma,kismis,carrot,avocado...

Yang dia xberapa gemar epal,pear..tapi kalau aku suap,tetap makan cuma muka pelik.

Air dia suka air zamzam... Kadang air zamzam habis aku bagi juga air masak suam...air mineral yang di masak.

Bagi aku, makanan anak ni ikut lidah kita... If kita rasa pahit... Dia pun akan rasa pahit...kalau kta rasa sedap, insyallah dia pun akan rasa sedap.

So kita kena jadi kreatif.

Macam aku menu adelia olive oil memang tak tinggal sebab olive oil ni la penyedap makanan.

Olive oil,kurma memang aku tak tinggal.

Breakfast biasanya aku bagi adelia puree buah campur dengan susu ibu.

Kadang carrot...tapi selalunya aku bagi kurma+kismis+olive oil+air zamzam.

Mula adelia memang xmau langsung...tapi aku paksa juga bagi dia rasa..macam-macam bunyi aku buat...punya nak bagi dia makan juga-juga..

Aku buat jadi juice..masuk dalam botol minum dia...hari pertama dia minum memang dia xmau sungguh-sungguh.. Tapi aku pujuk-pujuk...dia minum juga dalam 1oz...esok aku cuba lagi... So now dia macam dah biasa...tapi limit memang takat 1oz ja dia minum..

Tapi better la dari xminumkan...kurma dengan kismis tu aku steam dulu dalam 5minit.lepas tu aku blend sampai halus...

Kalau sapa guna avent,aku sukat air untuk steam 5minit...50ml kot xsilap..


Lepas dah siap blend,perah susu sikit pastu tambah air zamzam sikit..siap!!

Lemak-lemak manis gitu.

Sekarang adelia makan 3kali sehari.breakfast,lunch n dinner.

Kalau bagi 2kali dia macam akan lapar gila bila malam.dia jadi tidoq xlena even minum susu.

Breakfast dalam pukul 11 gitu...sebab adelia bangun tidoq pun pukul10...mandi semua baru suap makan..

Lunch dalam pukul 2 or 3 gitu...kadang awal.

Dinner pukul 7..lepas tu baru bagi dia mandi...

So far so good..adelia memang jenis senang bela.

Pas makan, aku akan tunggu dalam 15minit untuk sulam dengan air kosong..40minit lepas tu baru bagi susu..xpun aku tunggu dia minta sendiri susu.

Dah kenyang dia main sendiri..pastu dia akan lena sendiri.. Dia payah nak merengek..

Kadang-kadang ja merengek...ikut mood. :)

Meh layan gmbar meh..

Comments

ana liyana said…
syoknye tengok adelia tergolek2.. isap jari ye...
fifi tiez said…
eh.dah pandai pegang buku?bijaknya dia..
PUAN SUE said…
aqilah pulak nasi cam kureng sikit..dia suke puri..aqilah tak pandai minum air dalam botol tu..dia suke dlm cawan..tapi baju habis basah..aissshhh
puan.mila said…
geramnya tgk adelia..comel!!
afiDa.ZainuDin said…
hehe.. comel btol dak kecik ni! ayra xmau makan bubur nasi... huwaaaaa kalau makan pun mcm kena paksa je. hukhuk
honey bedazzled said…
dear just nak inform, air mineral is actually not god fr babies although u masak it the mineral is still there and the kidney cant actually tapis it yet. drinking water ok to be masak and fed to the baby.
safiyyah osman said…
Akak honey :: tq bgtau psal ni.. Lepas ni ssaya beli drinking water la camgitu.. Thanks alot :)

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..