Skip to main content

Inilah hasil badan aku selepas 6bulan bersalin.

Ada email,ada tanya pasal jamu apa yang aku makan masa berpantang.

Hari ke-4 gitu baru aku start makan set penyusuan shaklee,sebab adelia kuning so aku xmakan jamu-jamu kampung or jamu-jamu lain.

Tapi aku ada standby jamu maktok.dah pernah buat entry pasal jamu nie.

Ni aku nak cerita lebih detail.aku start makan jamu ni time adelia umur 2m++ kot..dah lupa pulak..

Tapi aku start makan sampai sekarang.dan aku memang dapat burn lemak hingga dapat berat asal. 53kg..tapi kalau ikut berat ideal aku kena turun lagi...turun jadi 48kg..tapi dari zaman anak dara memang berat aku 53kg.


Aku bahagian atas like tetek memang xboleh nak buat apa...nigger pun menangis kalau tengok.kahkahkah..


Tapi part paha,perut memang banyak gak la turun.lengan semua kira maintain la balik.


Jamu ni dia ada ubat makan 3botol besar.minyak angin untuk buang angin dan lemak 1botol.bengkung herba..itu kalau untuk yang nak kurus la.


Ubat memang maktok buat sendiri.akar kayu.hantar kedai mesin.xada bahan kimia dadah segala.

Yang mana pernah makan tau la keberkesanan dia macamana.maktok buat kecik2 ja..tapi yang turun temurun la...


Kalau yang nak set full untuk berpantang pun ada.full set ada pilis,param,bengkung,ubat makan dengan minyak.


So aku memang puas hati la.jimat pun jimat.


Aku adelia umur 3m gitu aku dah boleh pakai seluar jeans aku yang beforr pregnant.

Jeans aku pinggang saiz 25/26..hewhewhew...betapa seronoknya bila dapat sarung saiz tu...hehe


Kalau nak tau harga ubat maktok email aku.

Safiyyahosman@gmail.com



P/s :: kepada reader yang nama shila ke shida...sorry lewat buat entry pasal nie.ampun ya... :)


Tata.

Comments

~ NANA ~ said…
piya...blh email i tak details pasal jamu tu? nk kurus gakkkkkk

hanna_pisces@yahoo.com
Nisa_Hardzir said…
kuruih gila..mkn ape???

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..