Skip to main content

Bagi anak susu botol ,anak jadi anak lembu?!middle finger for u bitch!

Ha kan...


Dah belambak-belambak orang up entry pasal anak minum susu tepung jadi anak lembu...

Wtf...

Orang kata,biaq muka hodoh tapi jangan bodoh.


Jangan juah sangat kalau dapat bagi anak susu tetek.mana-mana susu pun bagus.

Kalau susu tetek sekali pun,tapi umuq setahun dua dah bagi anak makan cikedis xguna juga...

Aku xmau suruh stop judge orang...tapi aku nak minta stop jadi bodoh.

Tau la rasa hebat sebab boleh df/bf baby kawkaw...tapi jangan la sampai kata anak orang anak lembu.

Hg kot yang lembu.

Susu badan akan berzat kalau kita makan makanan yang berzat.kalau sayuq pun xmakan...xyah sembang kemaih kata susu hg berzat...

Lain manusia lain rezeki dan lain percaturan yang allah atuq untuk diaa.

So adalah sangat bodoh bila gelar anak orang anak lembu..jangan anak tirikan ibu-ibu yang bagi anak susu formula.


Ada terjumpa satu forum yang kalau nak sembang pasal susu tepung,tak boleh mention nama susu...bodo...hina sangat ka susu tepung...Awat budak yang makan susu tepung jadi cacat ka??..

jangan jadi kuno.

Cuba sama-sama support each other..kesian sungguh aku tengok ibu-ibu yang kadang aku rasa lepa macam malu nak cakap yang anak lepa minum susu formula sebab takut kena candet..

Ha lagi 1,pasai orang yang kata orang yang bf/df baby ni orang kampung...apa ke sempit pikiran...urban ok urban kalau dapat bf/df baby...

Aku bangga dan bersyukur diberi kesempatan untuk df/bf adelia.


Lagi satu ,ini isu pasal bagi baby makan awal...aku bukan cakap bodo pada orang yang xda ilmu bab "baby xboleh diberi makanan selagi xsampai usia 6bulan"...

Aku cakap bodo pada orang yang ada ilmu pasal solid food tue,tapi dia still jadi bodo...so term bodoh aku hanya layak guna untuk orang yang type tu.


Sapa xsayang anak oi!tapi orang yang bagi anak makan awal dari sepatutnya tanpa nasihat doktor memang bagi alu xsayang anak.


Pada ibu yang anak minum susu formula,jangan la rasa rendah diri.

Selagi susu tu boleh buat anak sehat,anda tetap ibu yang hebat.


Wokeh!


Tata.

P/s :: sakit hati tak bila di panggil "bitch"?..sakit kan..so gotcha!..sama sakit macammana hg gelar anak orang "anak lembu".


Comments

fifi said…
betul2 ada ke org cakap camtu?sampai ati..i ni dulu minum fm jugak.jadi anak manusia jugak i ni..bukan anak lembu..isk..
hehe

2 org Paed anak I ade bgtau,,,biasanya 4 bulan perut baby dh matang jadi dah boleh mula bagi solid food if you want...kalau nk ikut buku mmg 6 bulan la. jd terpulang pada parent bayi itu sendiri
Farah I. said…
Saya sgt2 stuju dgn post/statement yg u berikan ni... kalo dgn izin Allah, kita dpt beri susu badan *alhamdullilah*.. tp kalo x dpt pun x pa... kite tetap kasik susu.. dan tetap ada khasiat2nye.. asalkan anak kite membesar dgn sihat.. :) Kepada mommies yang tak memahami pun x pa.. just please don't judge people sewenang2nyer.. setiap org ada kelebihan dan kekurangan masing2...
SUHAIDA said…
sokong ngan piya jugak..
orangbiasa said…
aku sangat sokong pndangan ko..aku ada 10 adik beradik, semua bf kecuali no8 sebab mak aku czer, mungkin tension dan fikirkan dirinya czer, sakit lg so susu xde langsung, terpaksa bg susu fm. nampak x rezeki Allah tu cm ne? bukan bermakna skang kite bole bf ank, akn dtg rezeki tu mungkin tiada, terpaksa bg ank susu fm. byk sbb kenapa ibu yg terpaksa bg ank susu fm ni, dan jauh di sudut hati doie sebak juga tak mapu nak bg ank susu sndiri. Tak mustahil ank die akn dtg dia mamapu bg anknya susu sndiri, melimpah ruah kot rezekinya. orang ni kalo bercakap menongkat langit rupenye..kene muka sendiri baru tahu langit tinggi ke rendah..maaf aku hanya manusia biasa :)
Lydia said…
setuju dgn saffiyah.. kekdang manusia ni bercakap xguna akal. mengadili org mcmkan dia tu Tuhan. Subahanallah..
::SMY WORLD:: said…
sangat setuju.. mmg dah rasa sgt inferior masa anak first bagi fm kat public.. (mmg susu taknak kuar.. dapat sebulan je).. boleh org kat public tu (totally stranger) kata bahaya bagi minum FM.. anak akan jadi lembab... tension.. i tak minta pandangan korang pun... (seyesly tak puas hati).. i pun dulu, kata mak dapat minum sebulan lebih je.. but, i tak lembab pun (alhamdulillah)... n to make comparison with my another friend yg mmg mak dia fully bf dia, SPM pun hancur... so.. tak boleh la nak buat theory...

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi