Skip to main content

Apa feberet solid food nur adelia?

Aku baru nk dekat seminggu bagi adelia makan.hari pertama sampai hari ke3,aku bagi makn sekali ja sehari...tapi bila mai petang nur adelia macam merengek ja...so start hari ke4 aku dah bagi 2hari sekali.

Pukul12,1 tu waktu makan tgh hari, pukul 5,6 tu dinner.

Bila makan 2kali sehari malam pun dia tidoq lena.


Permulaan ni aku bagi buah dengan sayur ja...adelia dah merasa epal,avocado,carrot,kentang,betik,kurma..


Next week nak kenalkan dia sayur lain pulak.

Yang aku perasan dia suka epal+mommy's milk.memang licin dia makan.kentang dia suka light2 ja...


Haritu adelia sembelit.3hari xberak.so aku gelabah gak la...aku google...

Baru tau bila sembelit kita boleh bagi pisang,prune,betik atau air oren yang fresh dari buah oren.

Dekat rumah time tu ada buah oren,aku perah sikit xsampai 1oz pun,bagi adelia minum.dok sejam lebih tu dia berak.tapi xbanyak...


Malam tu husband ajak p giant,niat nak cari buah prune tapi xjumpa..so sku beli betik.


Balik tu bagi adelia makan betik sikit dalam 3suap.esok pagi terus berak.belambak!hahaha stock 3hari punya. T_T


Ada yang tanya kenapa aku x intro bubur nasi dekat adelia lagi...oh aku nak tunggu adelia umur 7m++ baru nak bagi...tunggu perut dia jadi lagi matang.


Dan ada yang tanya aku,apa persiapan untuk anak yang nak masuk 6m..

Jangan pening kepala...sebenarnya xada apa pun sangat..cuma lengkapkan diri dengan ilmu pasal solid food.apa yang xboleh baby makan..apa yang boleh...

Ada yang tanya berbaloi ke beli avebt steamer n blender tu?..bagi aku berbaloi...aku xrasa rugi pun beli..tspi atas kemampuan masing-masing.

Kalau ada avent steamer and blender tu kira macam mudah la kerja kita.kalau xada pun xapa... :)

Itu ja yang aku nak bebel...semua dalam satu hehehe..


Take care peeps..
Selamat hari raya!

Tata.

Comments

YanaHime said…
hmmm...bila dh start solid food, inilaa yg paling gerun; SEMBELIT. kena terus menerus monitor poo2 baby,piya...sb dr situ boleh tau mcm mana perut anak...selamat memasak!
Helena pun dah mkn puree...paling suka pear...kentang liat cket nak abiskan....sy pun mcm nak introduce bubur bila umur dia 7 month...awal2 ni biar puree je dulu
ana liyana said…
bila bace post2 piya terasa tak sabar nak bersalin.. walhal due tahun dpn bulan januari.. insyallah lepas deliver ana nk retire.. nak fokus kat anak.. gebu betol adelia.. geram tgk!!

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi