Skip to main content

Nur Adelia dah start mandi air sejuk,1st time ajar dia mandi air sejuk.

assalamualaikum.. hye peeps.




nie dah kali keberapa dah mandi air sejuk.
^_^
time nie steady dah...

masa 2st time bagi mandi air sejuk,dia punya gigil tue tahap gaban.
naik takut aku.
pastu ras kesian.
so aku bagi mandi air suam balik.


nie dah besar dah,
aku cuba-cuba bagi air sejuk.
niat nak bagi mandi air sejuk nie mai pun sebab aku tengah cari idea..
idea macamana nak mandikan adelia tanpa adelia cupcupcup ayaq mandian dia sendiri..
hahaaha

maka nya...
dengan cara dudukkan dia dalam bumboo seat nie la berjaya untuk tak bagi dia minum ayaq mandi dia.

bumboo seat nie memang banyak membantu..
10in1
waaaaaaaaaaaaah gitu.
haahaha

start dari nur adelia umur 4m++ dia dah mandi air sejuk.
steady dah anak mak mandi air sejuk.
^_^


nak mandi anak air sejuk,jangan jadi pandai p basuh badan terus or kepala terus.
untuk permulaan,jirus air dekat kaki dia lama-lama.
biar dia ras selesa..
lepas tue pelan-pelan naik ke betis...
pastu slow-slow naik ke paha...
dan seterusnya.

so baby xla terkejut.
dia dan la nak sesuaikan diri dengan suhu air tue..
^_^

bayangkan la..kita yang orang tua pun takut sejuk..
tambah la baby kulit muda nie...

insyallah kalau buat style tue..dia xnangis..
^_^

so sekarang aku dah xyah risau dia nak minum ayaq mandi dia..
hihih

tapi xlama lagi kena cari bekas yang bulat besar bila dia dah boleh duduk sendiri,
time tue kena mula membeli itik air tue la..
huhuhuh


bye.

Comments

shuhadah Zainol said…
adelia x malu..hihi...
Anonymous said…
Zara jangankan kata nak jirus ayaq kat kaki, baru celup, dah reyauu T_T

oh, adelia takdak itik lagi? zara dah ada, tapi bila picit je itik tu, dia teriak. pasai itik tu bunyi bising, dia takut..hahahha..
fifi said…
rasa nak pulak beli seat ni pas tengok adelia pakai.hehe
Mimy Hamid said…
Fayel ikut mood...ada hangin kejap mengamuk mandi air sejuk kejap cool..eh sama la Fayel pun mandi dalam bumbo seat ..sebab nya dia berat la..
YanaHime said…
akak pya kes; mandikan anak dgn air sejuk sejak umur 5bln...Ariff mcm mini heater, badan selalu berpeluh & kadang2 mcm demam...nak mandikan dgn air suam mmg tambahkan hotness dia laa, lgpun jd ruam...walaupun dia nangis2 taknak tp terpaksa jgk mandi dgn air sejuk...not saying im proud of it but im doing it under certain circumstances
~zuera~ said…
anak k.zura mmg mandi air sejuk dari pas pantang g kot.sbb badan dia jenis panas.dlm pantang pun pukul 2-3ptg camtu kena lap bg sejuk.kalau hujan sejuk sgt je br mandi air suam.jenis bdn bergetah2 bila peluh.
Mysarah Rahman said…
alahai mandi pon duk dlm bumbo seat. ni yg buat akak rasa nk beli jugak ni. dah la si hafiy bukan boleh duduk diam. skrg ni nk senang keje, akak mandi sekali dengan dia guna shower hahaha

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..