Skip to main content

review :: minyak TYT. selama 5bulan adelia guna,tak pernah lagi adelia kembung.

assalamualaikum.. hye peeps.


syukur alhamdulillah..sejak dari lahir memang nur adelia tak pernah kembung.even mak dia makan macam -macam.hikhikhik.

baru lepas baca blog kak yanti a.k.a cheyan..baru aku tau tauge tue boleh buat angin...tapi suka tauge juga....suka makan rangup-rangup xmasak tue... ^____^..

semua makanan aku makan.kecuali laksa.mee pun baru-baru nie makan.masa pantang ais semua aku xmakan.pulut pun makan masa adelia dah 4bulan..ais jarang makan sebab husband xbagi..

ubat hemeopati nie kena pantang makan.so dengan rela hati aku follow gak..walaupun xla follow kaw-kaw..

air mineral memang setiap hari aku makan 2botol ke 3botol besar.aku memang suka minum.hihihi

"kak yanti..dekat taman saya nie ada orang juai cendoi pulut...sedddddaaaappppp gila....hihihi"


sekarang aku nak share pasal kenapa nur adelia xkembung.

dulu masa sebelum beranak,aku memang standby minyak yuyi 2 3botol.sebab tengok iklan kan...dah la mahaiiiiiii...botol kecik molek...hahaha

bila dah bersalin,permulaan tue memang aku pakai minyak yuyi...tapi pakai sikit-sikit sebab panas kan...memang xpandai nak agak...ssampai la aku balik pantang dekat rumah ayah,mak sarimah(mak tiri) aku jaga.

dia yang rekemen suruh pakai minyak TYT...aku pun beli sebotol...syukur alhamdulillah...memang adelia keja kentut ja....memang lega la bila dengar dia kentut gila-gila...

minyak tyt nie xpanas.lepas mandi sapu belakang,sapu dada,sapu perut..sapu dekat tapak kaki...insyallah baby akan sentiasa buang angin.so mommy dah xyah risau baby kembung. ^_____^

kakak aku,dia guna dekat anak dia,anak dia xpernah tidur bunyi...sebab dia xpernah miss sapu dekat dada,dekat belakang badan.kembung pun xpernah...

memang menjadi...masa sapu dekat perut tue,pusing ikut lawan jam dekat pusat baby.memang dok sat dia akan kentut. ^____^


aku dah pernah up entry pasal minyak tyt nie...hihihi..saja nak share lagi sekali.nak jimat beli yang jenis roll on macam deodoran tue...jimat sangat...

p/s : minyak TYT selamat dan boleh digunakan. tiada kandungan merkuri.


selamat mencuba.

tata.

Comments

fifi tiez said…
bagus ye?aritu sy beli minyak yuyi..nasib beli botol kecik.pasni nak beli tyt ni jugakla
~ NANA ~ said…
nk try la kalau gitu...selama ni pakai minyak telon biasa tu je
Mimy Hamid said…
tak tunjuk pun rupa ubat TYT...nak tgk...akak pakai yuyi pun ok kat Fayel..so far takde kembung..Alhamdulillah
Cheyan said…
Ooooo sempat lagi na..cendoiii pulut tu..alahai sedapnya..

Bagusnya la adelia tak kembung kan? alhamdulillah...pos la gambar minyak TYT tu..acane rupenya?
safiyyah osman said…
Nnt saya re-edit buh gmbr k hahaha dia botoi wana biru
erin said…
yg mana satu dek? akak gugel tgk2 kata minyak tyt diharamkan pulak. betul ke. katanya byk merkuri.

tp kalau elok mmg nak try kat anak akak jugak. hidung dia slalu mcm blocked2.
cikdebugebu said…
pia baca ni dulu just sharing.

http://miziecali.blogspot.com/2011/12/minyak-tyt-bahaya-hentikan.html
cikdebugebu said…
just sharing some info pia:

http://miziecali.blogspot.com/2011/12/minyak-tyt-bahaya-hentikan.html
safiyyah osman said…
Tq sis.baru tau nie kata diharamkan.tp senang gila dpt stock.tq sis bgtau ya.

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi