Skip to main content

mee soto,menu berbuka hari ke -5 ramadhan.

assalamualaikum.. hye peeps.


soto nie feberet aku.masa anak dara memang suka tolong mak buat mee soto. ^___^.

aku google resepi.sekali jumpa mee soto yang masyallah sedap sangat.xsempat nak snap gambar pun...sebab makan kalut-kalut.

tapi serius sedap resepi yang aku ikut.

ihsan google.


resepi yang aku ikut dari blog :: teratak chetam


resepinya.

A. Sup
1. Satu ekor ayam, direbus di dalam 1.5 liter air dan diangkat, siatkan
dagingnya dan masukkan semula tulang ke dalam stok (Note: Ada yang suka goreng dulu ayamnya selepas rebus, sebelum disiat)  ** aku guna 6ketul ayam yang di potong 16.
2. Satu ekor ayam - rangkanya sahaja, direbus di dalam air yang sama, optional  ** tak letak.
3. 10 ulas bawang merah kecil, dikisar **aku letak 5ulas saja.
4. 10 ulas bawang putih, ditumbuk **aku letak 4ulas.
5. 2 inci halia muda, ditumbuk **letak 1inci ja.
6. 1 inci lengkuas, ditumbuk  **tak letak.
7. 2 batang serai, dikisar bersama bawang  **1batang serai ja aku letak.
8. Satu peket rempah sup Adabi, dibuat pes.  **nak buat pes,rempah sup tu tambah air.tapi jangan bagi cair.bagi pekat.
9. 3 sudu besar ketumbar (disangrai dan di kisar halus)  **1sudu ja letak.
10. 20 biji lada hitam, dititik  **10 biji ja letak.
11. 2 biji buah keras, kalau suka  **tak letak.
12. 1.5 liter air, digunakan untuk membuat stok ayam - renih
sekurang-kurangnya satu jam
13. 3 sudu makan minyak masak  **2sudu ja letak.
14. Gula dan garam

Cara buat sup 
1. Pijarkan minyak
2. Tumiskan bahan yang ditumbuk/dikisar sehingga terbit bau
3. Masukkan ketumbar dan lada hitam, biarkan sehingga pecah minyak
4. Masukkan pes sup, biarkan sehingga naik bau
5. Masukkan stok ayam (bersama tulang) dan buah keras
6. Didihkan dan sesuaikan gula dan garamnya

B. Pegedil   **aku xbuat bergedil.
1. 5 biji kentang kuning, sederhana besar, dihiris dan digoreng hingga empuk, tumbuk
2. ½ cawan udang kering, dibasuh dan digoreng garing
3. ½ cawan hati ayam, digoreng dan dicincang halus
4. 5 ulas bawang merah kecil, digoreng sebentar
5. 3 ulas bawang putih, digoreng sebentar
6. 4 biji cili merah, digoreng sehingga pecah kulit
7. 2 sudu makan ketumbar, disangrai dan ditumbuk
8. 10 biji lada hitam, dititik
9. ½ cawan daun saderi (sup) dan daun bawang (dicampur)
10. Sesudu teh garam (atau lebih jika suka masin) dan sesudu teh gula, secukup rasa
11. 2 biji telur, dipukul
12. 2 cawan minyak untuk menggoreng

Cara buat bergedil 
1. Tumbuk udang kering bersama bawang merah, cili dan bawang putih
2. Masukkan ke dalam kentang yang telad ditumbuk
3. Masukkan ketumbar, lada hitam, hati ayam, daun saderi (sup) dan bawang
4. Masukkan garam dan gula, gail rata
5. Kepalkan adunan (anggaran dua sudu makan setiap satu), bulat dan leperkan.
6. Masukkan kedalam perti sejuk selama satu jam, untuk mengekalkan bentuknya supaya tidak mudah lerai bila digoreng.
7. Panaskan minyak
8. Salutkan pegedil dengan telur, sehingga rata litupnya dan goreng sehingga berwarna keperangan.

C. Sambal kicap  
1. 15 biji cili padi, goreng hingga pecah kulit  **7biji cili padi ja aku guna goreng letak minyak yerrr.
2. 6 ulas bawang putih, goreng bersama cili **aku guna 2ulas bawang putih.
3. ½ cawan kicap manis
4. 1 biji limau nipis/2 biji limau kasturi  **aku guna dua biji limau kasturi 
5. 3 sudu makan gula  **1sudu ja aku guna.

Cara buat sambal 
1. Tumbuk cili dan bawang putih hingga lumat
2. Masukkan gula, gesek-gesekkan dengan anak lesung (jangan tumbuk nanti sambal akan jadi pijar)
3. Masukkan kicap dan perahkan limau
4. Kacau rata dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam sebelum dihidangkan.

D. Bahan Hidangan  
1. Nasi himpit, dipotong dadu  ** aku guna 1bungkus mee.
2. Daging ayam (yang direbus - A), disiat-siat
3. Taugeh, dicelur (atau boleh dibasuh sahaja)  **aku basuh ja,xcelur.
4. Suhun, digoreng
5. Bawang goreng
6. Daun saderi (sup) dan daun bawang
7. Limau nipis, dipotong (optional)

resepi yang chetam nie bagi untuk buat open house yer..
aku buat untuk 3orang makan.


so sapa yang nak buat open house ikut sebijik-sebijik resepi nie..
kalau nak buat sikit macam aku,boleh ja follow apa yang aku letak,sebab memang sesedap rasa.

sambal dia paling terbaik.


selamat mencuba.

Comments

laskar pelangi said…
tgk gmbr terus rasa nak makan jer..hik3 =D
zacky786 said…
pergh mee soto pulak ;
Unknown said…
macam sedap..leh buat nanti..TQ utk resepi..:)
Aerzee A. said…
kami suka sangat makan soto. tapi tak reti nak buat. mak kami cakap, dia bakal bankrupt kalau setiap hari kami dok beli. hehehe next weekend boleh buat sendiri nih! :P
nabila anith said…
Buat la kat kak pya oi...dapnyaaa.....

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim