Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2012

bihun goreng, menu berbuka ramadhan ke-4

assalamualaikum.. hye peeps. bihun goreng nie resepi sdn. bhd.. hhahaa resepi yang aku belajar dari dari darjah 3. mak sarimah yang ajar. resepi:: 16biji cabai kering* 2inci belacan* 2 1/2ulas bawang besar(sederhana besar)* 2ulas bawang putih* 1/2 mangkuk isi ayam telur sebiji taugeh sawi kicap manis cap kipas udanng minyak masak garam cara-cara blend cabai dengan belacan.masukkan sedikit ja air.(ketepikan). blend bawang besar dgn bawang putih. panaskan minyak,tumis bawang yang diblend tunggu sampai wangi ,masukkan cabai yang dah di blend. kecilkan api,tunggu hingga cabai pecah minyak. masukkan ayam,tunggu ayam masak masukkan telur.kacau,masukkan kicap masukkan bihun. gaul rata,masukaan sawi dan taugeh. perasakan dengan garam. gaul senbati.tutup api siap!!! hiasan daun bawang bawang goreng tauhu telor dadar nipis limau kasturi selamat mencuba! tata

bihun goreng, menu berbuka ramadhan ke-4

assalamualaikum.. hye peeps. bihun goreng nie resepi sdn. bhd.. hhahaa resepi yang aku belajar dari dari darjah 3. mak sarimah yang ajar. resepi:: 16biji cabai kering* 2inci belacan* 2 1/2ulas bawang besar(sederhana besar)* 2ulas bawang putih* 1/2 mangkuk isi ayam telur sebiji taugeh sawi kicap manis cap kipas udanng minyak masak garam cara-cara blend cabai dengan belacan.masukkan sedikit ja air.(ketepikan). blend bawang besar dgn bawang putih. panaskan minyak,tumis bawang yang diblend tunggu sampai wangi ,masukkan cabai yang dah di blend. kecilkan api,tunggu hingga cabai pecah minyak. masukkan ayam,tunggu ayam masak masukkan telur.kacau,masukkan kicap masukkan bihun. gaul rata,masukaan sawi dan taugeh. perasakan dengan garam. gaul senbati.tutup api siap!!! hiasan daun bawang bawang goreng tauhu telor dadar nipis limau kasturi selamat mencuba! tata

mee soto,menu berbuka hari ke -5 ramadhan.

assalamualaikum.. hye peeps. soto nie feberet aku.masa anak dara memang suka tolong mak buat mee soto. ^___^. aku google resepi.sekali jumpa mee soto yang masyallah sedap sangat.xsempat nak snap gambar pun...sebab makan kalut-kalut. tapi serius sedap resepi yang aku ikut. ihsan google. resepi yang aku ikut dari blog ::  teratak chetam resepinya. A. Sup 1. Satu ekor ayam, direbus di dalam 1.5 liter air dan diangkat, siatkan dagingnya dan masukkan semula tulang ke dalam stok (Note: Ada yang suka goreng dulu ayamnya selepas rebus, sebelum disiat)   ** aku guna 6ketul ayam yang di potong 16. 2. Satu ekor ayam - rangkanya sahaja, direbus di dalam air yang sama, optional  ** tak letak. 3. 10 ulas bawang merah kecil, dikisar **aku letak 5ulas saja. 4. 10 ulas bawang putih, ditumbuk **aku letak 4ulas. 5. 2 inci halia muda, ditumbuk **letak 1inci ja. 6. 1 inci lengkuas, ditumbuk   **tak letak. 7. 2 batang serai, dikisar bersama bawang   **1batang serai ja aku letak. 8. Satu peket rempah sup A

mee soto,menu berbuka hari ke -5 ramadhan.

assalamualaikum.. hye peeps. soto nie feberet aku.masa anak dara memang suka tolong mak buat mee soto. ^___^. aku google resepi.sekali jumpa mee soto yang masyallah sedap sangat.xsempat nak snap gambar pun...sebab makan kalut-kalut. tapi serius sedap resepi yang aku ikut. ihsan google. resepi yang aku ikut dari blog ::  teratak chetam resepinya. A. Sup 1. Satu ekor ayam, direbus di dalam 1.5 liter air dan diangkat, siatkan dagingnya dan masukkan semula tulang ke dalam stok (Note: Ada yang suka goreng dulu ayamnya selepas rebus, sebelum disiat)   ** aku guna 6ketul ayam yang di potong 16. 2. Satu ekor ayam - rangkanya sahaja, direbus di dalam air yang sama, optional  ** tak letak. 3. 10 ulas bawang merah kecil, dikisar **aku letak 5ulas saja. 4. 10 ulas bawang putih, ditumbuk **aku letak 4ulas. 5. 2 inci halia muda, ditumbuk **letak 1inci ja. 6. 1 inci lengkuas, ditumbuk   **tak letak. 7. 2 batang serai, dikisar bersama bawang   **1batang serai ja aku letak. 8. Satu peke

Adelia's 5month milestone.

assalamualaikum.. hye peeps. adelia dah masuk 5bulan!!!!yeaayyyyy!rasa macam xcaya....selalu cakap dekat husband "nampak adelia besaq la..."..tilam kabu dia dah nampak kecik...seronnnnooooooooooooooookkkkkknya anak dah besaq... ^_____^ bulan depan dah boleh suap makan.double yeayyy!!! ^_^...sekarang akai adelia pun dah banyak.....dah pandai mengamuk untuk perhatian.hihihihi...dah selalu teman mak dia dekat dapur....behave ja....sengih-sengih...alahai.....lega hati.^_^ adelia sekarang dah cekap meniarap.tapi dia lagi feberet untuk duduk.jangan coba-coba bagi baring..nanti uweekkkkkk..nangis. T__T...atau pun dia akan usaha nak bangun duduk if dia baring atas badan. tapi adelia tune tangan xpandai sangat...dia akan tersepit tangan dia..hahaha...tapi kepala memang no problem dah...dah kuat sangat dah. ^___^ adelia punya habit tidur memang dah berubah sikit.tidur makin lewat dan bangun pun makin lewat...tapi dia still cergas ja....senyum sokmo kalau mood baik... dia dah cam siapa

Adelia's 5month milestone.

assalamualaikum.. hye peeps. adelia dah masuk 5bulan!!!!yeaayyyyy!rasa macam xcaya....selalu cakap dekat husband "nampak adelia besaq la..."..tilam kabu dia dah nampak kecik...seronnnnooooooooooooooookkkkkknya anak dah besaq... ^_____^ bulan depan dah boleh suap makan.double yeayyy!!! ^_^...sekarang akai adelia pun dah banyak.....dah pandai mengamuk untuk perhatian.hihihihi...dah selalu teman mak dia dekat dapur....behave ja....sengih-sengih...alahai.....lega hati.^_^ adelia sekarang dah cekap meniarap.tapi dia lagi feberet untuk duduk.jangan coba-coba bagi baring..nanti uweekkkkkk..nangis. T__T...atau pun dia akan usaha nak bangun duduk if dia baring atas badan. tapi adelia tune tangan xpandai sangat...dia akan tersepit tangan dia..hahaha...tapi kepala memang no problem dah...dah kuat sangat dah. ^___^ adelia punya habit tidur memang dah berubah sikit.tidur makin lewat dan bangun pun makin lewat...tapi dia still cergas ja....senyum sokmo kalau mood baik...

review :: minyak TYT. selama 5bulan adelia guna,tak pernah lagi adelia kembung.

assalamualaikum.. hye peeps. syukur alhamdulillah..sejak dari lahir memang nur adelia tak pernah kembung.even mak dia makan macam -macam.hikhikhik. baru lepas baca blog kak yanti a.k.a cheyan..baru aku tau tauge tue boleh buat angin...tapi suka tauge juga....suka makan rangup-rangup xmasak tue... ^____^.. semua makanan aku makan.kecuali laksa.mee pun baru-baru nie makan.masa pantang ais semua aku xmakan.pulut pun makan masa adelia dah 4bulan..ais jarang makan sebab husband xbagi.. ubat hemeopati nie kena pantang makan.so dengan rela hati aku follow gak..walaupun xla follow kaw-kaw.. air mineral memang setiap hari aku makan 2botol ke 3botol besar.aku memang suka minum.hihihi "kak yanti..dekat taman saya nie ada orang juai cendoi pulut...sedddddaaaappppp gila....hihihi" sekarang aku nak share pasal kenapa nur adelia xkembung. dulu masa sebelum beranak,aku memang standby minyak yuyi 2 3botol.sebab tengok iklan kan...dah la mahaiiiiiii...botol kecik molek...hahaha bila dah bersa

review :: minyak TYT. selama 5bulan adelia guna,tak pernah lagi adelia kembung.

assalamualaikum.. hye peeps. syukur alhamdulillah..sejak dari lahir memang nur adelia tak pernah kembung.even mak dia makan macam -macam.hikhikhik. baru lepas baca blog kak yanti a.k.a cheyan..baru aku tau tauge tue boleh buat angin...tapi suka tauge juga....suka makan rangup-rangup xmasak tue... ^____^.. semua makanan aku makan.kecuali laksa.mee pun baru-baru nie makan.masa pantang ais semua aku xmakan.pulut pun makan masa adelia dah 4bulan..ais jarang makan sebab husband xbagi.. ubat hemeopati nie kena pantang makan.so dengan rela hati aku follow gak..walaupun xla follow kaw-kaw.. air mineral memang setiap hari aku makan 2botol ke 3botol besar.aku memang suka minum.hihihi "kak yanti..dekat taman saya nie ada orang juai cendoi pulut...sedddddaaaappppp gila....hihihi" sekarang aku nak share pasal kenapa nur adelia xkembung. dulu masa sebelum beranak,aku memang standby minyak yuyi 2 3botol.sebab tengok iklan kan...dah la mahaiiiiiii...botol kecik molek...ha

1st time tetamu jauh datang rumah.

assalamualaikum.. hye peeps. dalam setiap gambar ada lagu. saya seronok!! orang nie dukung saya.. orang nu dukung saya... ^_^ dengan aunty linda.. 1st time aunty linda tengok adelia.. penat orang dukung.. letak atas seat dia.. ^__^ tetamu dah nak beransur pulang. smileeeeeeeeeeeeee ^____________________________^ linda nie sepupu paling rapat. 3anak dara.. sorang mak budak.. hahaha

1st time tetamu jauh datang rumah.

assalamualaikum.. hye peeps. dalam setiap gambar ada lagu. saya seronok!! orang nie dukung saya.. orang nu dukung saya... ^_^ dengan aunty linda.. 1st time aunty linda tengok adelia.. penat orang dukung.. letak atas seat dia.. ^__^ tetamu dah nak beransur pulang. smileeeeeeeeeeeeee ^____________________________^ linda nie sepupu paling rapat. 3anak dara.. sorang mak budak.. hahaha

Petua tak mau bagi baby kutip benda atas lantai dan makan.

assalamualaikum.. hye peeps. mesti ramai yang tak terpikirkan...yang dok pikiaq takut nanti baby dah pandai merangkak..mesti dok kutip benda atas lantai bawa masuk mulut. T___T nie petua yang nak aku share...aku pun tau sebab kak dalila mai rumah tengok adelia..so dia bagitau la petua nie..hhihhihi petua dia :- "potong halia panjang-panjang...tabur atas lantai..." tapi make sure la lantai dibersihkan dulu ok..petua nie memang menjadi..anak menakan kak ila memang dah takut nak kutip apa-apa kat lantai..HAHAHAHHHAHAA sebab dia dah terkena...hihihihi.... so try la ok..mana tau menjadi :) sharing is caring.

Petua tak mau bagi baby kutip benda atas lantai dan makan.

assalamualaikum.. hye peeps. mesti ramai yang tak terpikirkan...yang dok pikiaq takut nanti baby dah pandai merangkak..mesti dok kutip benda atas lantai bawa masuk mulut. T___T nie petua yang nak aku share...aku pun tau sebab kak dalila mai rumah tengok adelia..so dia bagitau la petua nie..hhihhihi petua dia :- "potong halia panjang-panjang...tabur atas lantai..." tapi make sure la lantai dibersihkan dulu ok..petua nie memang menjadi..anak menakan kak ila memang dah takut nak kutip apa-apa kat lantai..HAHAHAHHHAHAA sebab dia dah terkena...hihihihi.... so try la ok..mana tau menjadi :) sharing is caring.

gold coast morib.

assalamualaikum.. hye peeps. hari ahad haritue,husband bawa aku dengan nur adelia p morib..kebetulan kak jue(SIL) tidur sana dengan abg shahrul n anak-anak..kami p menyebok ja..HAHAHAHA..dah la p sehelai sepinggang =..=" sekali kak jue belanja tiket untuk mandi manda!aku memang teruja la...HAHA..kalah adelia.best gak la tempat mandi dia...kami gerak dalam pukul3.00 macam tue... sekarang susah juga nak snap gambar adelia.. bergerak merata. =..=' sejam kot sepang p morib nie.. ka 45min ntah.. adelia memang lena la kan.. yeeeaaaayyyy! dah sampai! besar gila parking dia. ramai orang pulak tue..... tak tunggu lama.. tukar baju ,buang pampers adelia.. terjun!!! 1st time adelia swimming. mula ingat dia nak menangis.. hihhi tapi muka mula-mula memang muka takut la.. -.-" lama-lama relllllllllllllllllllaaaaaaaaaaaaxxxxxxxxx ja dia.. siap dok isap jari ja kerja dia... tapi xmandi alma pun sebab dah petang sangat.. takut juga kalau-kalau dia selesema. dok lepak dalam air dalam 30mi

gold coast morib.

assalamualaikum.. hye peeps. hari ahad haritue,husband bawa aku dengan nur adelia p morib..kebetulan kak jue(SIL) tidur sana dengan abg shahrul n anak-anak..kami p menyebok ja..HAHAHAHA..dah la p sehelai sepinggang =..=" sekali kak jue belanja tiket untuk mandi manda!aku memang teruja la...HAHA..kalah adelia.best gak la tempat mandi dia...kami gerak dalam pukul3.00 macam tue... sekarang susah juga nak snap gambar adelia.. bergerak merata. =..=' sejam kot sepang p morib nie.. ka 45min ntah.. adelia memang lena la kan.. yeeeaaaayyyy! dah sampai! besar gila parking dia. ramai orang pulak tue..... tak tunggu lama.. tukar baju ,buang pampers adelia.. terjun!!! 1st time adelia swimming. mula ingat dia nak menangis.. hihhi tapi muka mula-mula memang muka takut la.. -.-" lama-lama relllllllllllllllllllaaaaaaaaaaaaxxxxxxxxx ja dia.. siap dok isap jari ja kerja dia... tapi xmandi alma pun sebab dah petang sangat.. takut juga kalau-kalau dia selesema. dok le

rutin tidur Nur Adelia sekarang.

assalamualaikum.. hye peeps rutin dah berubah.aku dah boleh relax sikit dan tidur pun lena. ^__^. adelia memang tidur lambat,maybe sebab mak dia pun lambat tidoq..tapi kalau dia mengantuk sangat memang dia akan lena awal. kalau keluar jalan-jalan,memang mata dia celik ja...bila sampai rumah confirm lena..hihihi... sekarang,nur adelia dah jarang bangun minum susu.kalau tidak dua jam sekali memang dia bangun.sekarang 2 ke 3kali gitu ja dia bangun.memang jarang la.dapat la mak dia lena. bangun tidoq dalam pukul9 gitu..dia akan main-main sorang-sorang dia.kadang tue main sampai terlena balik.kalau boring,dia merengek.. senang bela la adelia nie. ^_^ sekarangkan dah pandai isap jari,aku susu-susu letak dia atas tilam dia,terus nanti terlelap sambil isap jari. habit isap jari nie, xboleh nak larang..memang semulajadi. aku biarkan aja.. tapi if tengok dia asyik isap lama sangat. aku angkat bagi isap susu. kenyang pun kenyang. ahaha sekarang,waktu siang pun boleh dikatakan adelia tidur lama j

rutin tidur Nur Adelia sekarang.

assalamualaikum.. hye peeps rutin dah berubah.aku dah boleh relax sikit dan tidur pun lena. ^__^. adelia memang tidur lambat,maybe sebab mak dia pun lambat tidoq..tapi kalau dia mengantuk sangat memang dia akan lena awal. kalau keluar jalan-jalan,memang mata dia celik ja...bila sampai rumah confirm lena..hihihi... sekarang,nur adelia dah jarang bangun minum susu.kalau tidak dua jam sekali memang dia bangun.sekarang 2 ke 3kali gitu ja dia bangun.memang jarang la.dapat la mak dia lena. bangun tidoq dalam pukul9 gitu..dia akan main-main sorang-sorang dia.kadang tue main sampai terlena balik.kalau boring,dia merengek.. senang bela la adelia nie. ^_^ sekarangkan dah pandai isap jari,aku susu-susu letak dia atas tilam dia,terus nanti terlelap sambil isap jari. habit isap jari nie, xboleh nak larang..memang semulajadi. aku biarkan aja.. tapi if tengok dia asyik isap lama sangat. aku angkat bagi isap susu. kenyang pun kenyang. ahaha sekarang,waktu siang pun boleh dikatakan adel

Dasar jantan melayu tak cermin diri.

assalamualaikum.. hye peeps. gambar dari facebook. ~ ~ ~ ~ kenapa yer jantan-jantan meleise yang baget bagus suka nak kata dekat orang perempuan. kadang macam bodoh. pongpangpongpang kalut perempuan nie xtutup aurat la.. perempuan macam nie macam tue... kenapa?xada ke perempuan melayu yang kerja sebab nak sara family?nak tolong ringankan suami?? WTF...otak serupan moron sangat? nak kena angkat tong gas baru tanda dia tolong suami? kahkahkahkahkahkah dasar bodoh. tak payah sembang kemaih kalau orang kata rokok tue HARAM,tapi still hisap. Tak payah lagak baik kalau solat jumaat pun 3kali p,10kali xp.. tak payah lagak bagus kalau bila suruh jadi imam pun bertolak hang aku..kahkahkah boooooooooooooooooo! xyah nak tunjuk alim kalau main bola pun pakai seluar atas pada lutut. Mulut nganga bila tengok perempuan seksi.. xyah sembang kencang kalau duit dating dengan awek pun minta dekat mak apak.. Xyah tunjuk bagus,kalau anak dara orang ampa dok bagi jahanam! boooooooooooooooooooooo!! nak mena