Skip to main content

Wajarkah beri kemewahan pada anak?

Wajarkah?..bagi aku..wajar.anak kita memang memerlukan kemewahan dari kita,sekadar yang kita mampu.

Bagi aku xsalah.xtau la orang lain.

Kalau anak dah besar sikit,dia minta sesuatu yang luar kemampuan kita,itu kita kena cakap baik-baik..explain kenapa kita xboleh bagi..

Aku kalau boleh xmau anak jadi teringin..tapi takut nak abaq..so pendam sampai ke besaq...

Aku xmau anak aku set dekat minded dia yang aku nie mak yang selalu mengecewakan dia.

Macam aku.aku memang dah set dekat kepala,yang aku malas nak minta apa-apa or teringin apa-apa..sebab nanti jadi kecewa.

So apa aku rasa bawa ke besar.teringin apa-apa pendam..pastu struggle cari duit nak beli benda yang aku teringin tu.

Masa aku form3,aku ada bekenan baju warna hijau lumut ada gambar skull..baju tu dalam the store cs,tiap kali aku p cs,aku akan p tengok baju tu..sebab aku takut baju tu sold out.

Kumpui duit belanja sekolah sehari 2ringgit,p beli..bila dapat beli syooookkkk ya amat.p mana aku keja dok pakai baju tu ja..ahhaha..

Sebab tau..kalau minta duit xkan dapat,ikut nasib..banyak xdapat dari dapat.hihi..dekat ayah memang xminta,sebab ayah orang susah.kesian nak minta.

Habis spm,keluar result spm,sementara nak tunggu sambung stdy,aku p cari keja..sebab tau..kalau dok kangkang dekat rumah xda dit.

Keja,memang lagi 100% xminta dekat mak ayah dah..bleh bayaq moto sendiri,beli almari..beli keperluan diri tanpa minta sesen pun pada mak ayah masa aku kerja..bagi duit lagi ada la dekat mak ayah..

Benti keja,masuk poli,Masa poli sem1,dok asrama,mak ayah xbagi duit belanja..ptptn xminta masa tu..buat kerja partime jaga kedai kosmetik..khamis,jumaat..

Pastu aku suruh mak buat laksa,buat mee kari,aku bawa balik asrama tiap petang sabtu..aku juai..mak or ayah mmg xbagi duit belanja dah.kira duit belanja dapat kalau orang beli mee kari tu dgn laksa.

Ketuk setiap pintu bilik asrama perempuan..lepas 1blok,ke 1blok.aku xmalu..janji aku ada duit nak makan..nak print assigment.

"Kak..saya ada juai mee kari..laksa..sebungkus RM2.00"

Aku sedih dalam hati..kenapa aku perlu buat sampai macam tu?..sebab mak mampu nk sara..huhuhuh..tapi aku positive..maybe dengan cara tu aku boleh berdikari.

Sampai kela aku boleh terbayang,macamana aku dgn kiah and tiyah angkat bekas yang ada mee kari naik tingkat by tingkat.

So aku memang berazam,aku xakan bagi nur adelia rasa susah dan payah.

Selagi aku mampu nak sediakan,nak bagi apa yang dia perlu,memang aku akan bagi.

Anak,xsepatutnya rasa susah tahap melampau.kalau anak rasa susah tahap melampau tu tandanya mak ayah dah gagal.

Lainla kalau xmampu.itu cerita lain.kalau mampu,tapi buat anak hidup susah melampau dari sepatutnya..memang anak akan dendam la.

Tipu la xdendam.aku tau la aku rasa.

So aku xmau adelia rasa apa aku rasa.

Xmau anak aku rasa "eh mak ayah aku mampu..tapi kenapa aku perlu hidup macamni.."..

Aku xmau dia rasa macam tu.siapa manusia dalam dunia ni yang nak hidup payah..hidup susah.orang gila pun nak hidup senang.

Aku nak bagi yang terbaik untuk nur adelia.aku akan cuba buat dan cuba jadi yang terbaik.insyallah.

Tata.


P/s: part cerita dkt asrama semua,aku dh pernah story..tapi aku memang manusia yang suka bercerita benda yang sama byk kali.sebab benda tu bawa maksud y gila babas punya touching dlm hidup aku.



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments

Honey_dear said…
sedihnya..
Sebab tu kalau sebolehnya, kita nak provide yang terbaik untuk anak kita.
Hope adelia dilimpahi dengan kemewahan kasih sayang dari mak ayah dia =)
~zuera~ said…
to me,being a mom,bukan nak jadi supermak,hot mama or the best mom in the world.i just want provide the best for our anak yang terbaik setakat termampu.
Cheyan said…
Mmg toucingggg..sedih sampai bole mengalir air mata..tak
Cheyan said…
Haha, dah tersubmit plak comment tak siap..mm toucing cerita tu. kalau kita mampu dan bole beri apa yang anak nak tak salah..tp jgn berlebih pulak..bila besar kena ajar sikit..tp jgn melampau sgt..hehehe
hayati hashim said…
Wakar n sgt wajar jika kta mmpu..
Based on ur experience.. InsyaAllah adelia akn mmbesar sprti yg u harapkn...
Tabah sungguh!!!
aku eyfaa said…
samalah kte saffiyah..saya pun kes ibu bpk bercerai ne.. hmm..
Anonymous said…
Sekadar pandangan.Puan, mewahkan anak berpada2. Mereka juga perlu tahu apa yang dimaksudkan "yang pipih tak dtg melayang, dan yang bulat tak datang bergolek'. Win win situation. anak boleh dpt apa yg mereka mahukan selepas mereka beri apa yg kita mahukan. Contohnya dpt hadiah selepas cemerlang dlm peperiksaan. Set target berdasarkan kemampuan anak. Jika range tahap nya setakat no 15 jangan la minta top 5. Kita yang mencorakkan minds mereka. Let them think..think n think...

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..