Skip to main content

Nur Adelia dah 4bulan. yihhhhhhhhhhaaaaaa.

assalamualaikum.. hye peeps.

sat ja nur adelia dah umur 4bulan.rasa macam baru beranak ja dekat dia...hihhii..sehingga kehari ini nur adelia still bf..^_^.setiap hari,bila makan..niat biarlah makanan yang aku makan menjadi makanan yang berkhasiat untuk adelia.sehabis baik cuba untuk hindarkan rasa stress.

husband p outstation 4hari pun,aku cuba try tak mau stress sebab tau yang ada girl join..kahkahkah..aku nie cemburu boleh tahan ok. T__T. tapi demi nur adelia..aku cool ja..sebab aku tau..bila aku stress..nanti susu xda..kesian dekat adelia nanti susu xkenyang.

so tolong jangan buat aku stress..kena bagi aku happy ja..hihhihi.. ^_^

apa perkembangan nur adelia??..

1.dah boleh capai barang.bila aku baca kata MENGAPAI BARANG adalah perkembangan yang penting pada anak..memang aku selalu cuba-cuba sua mainan dekat nur adelia..nak tengok dia capai or tak...masa xmasuk 4bulan..kira masa awal 3bulan memang dia xmencapai..sua p la...tapi bila hujung-hujung umur 3bulan,dia dah mula mencapai...even slow motion ja...

aku sua-sua mainan,sua tangan tepi tangan dia..tapi tinggi sikit..so aku tunggu dia punya respon...n memang dia capai.. ^__^ gembira hati mak nak..

2.boleh menjerit...hshaahahahaha..dia dah keluarkan suara dia dengan nada kuat..kadang macam menjerit..itu pun satu perkembangan yang penting.

4.dah tau geli...aku dengan husband dok geletek tapak kaki dia...geletekg perut...hihihi...memang dia macam geli.tapi dia xtau nak respon macamana...hihih..

5.dah boleh control kepala.ini paling aku suka! :)..dah tak henjut-henjut dah kepala...hihihihidah boleh duduk sebab dah boleh control kepala.jangan sesekali dudukan baby yang belum kuat tulang belakang kepala dia...

cuma adelia still tergagau-gagau lagi nak meniarap.dia xpandai nak tune tangan yang dia tindih tue..bontot dah boleh angkat dah..hihihih..

tata.

Comments

aTy _faRed~ said…
besh kan tengok perkembangan anak..:)
cikbintang said…
yeay...ley tmbh gmba adelia 4bulan kt gmba sblh ni =)

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim