Skip to main content

Macamana nak train baby tidur malam.

Aku belajar cara nie dari mama irfan.mama irfan ada komen diblog aku xlama dulu. :)

So aku try praktikkan apa yang diajar oleh mama irfan,dan aku ada ambik sikit info di babycenter.com pasal cara-cara nak tidurkan baby waktu malam.

Adelia aku xajaq naik doi..atau bahasa Keyel naik buaian.hihi..

Masa dalam pantang haritu ja,buh adelia dalam doi..balik ja sepang terus simpan doi adelia.

Cara-caranya.

1.Aku akan biasakan 10-15min sebelum tidur aku akan tukar pampers adelia.sambil cakap lepas tukar pampers kna tidoq..

2.Aku akan susu dia depan ruang tv..bagi dia lali..

3.Tutup semua lampu,bukak lampu oren(lampu tidoq),bawa adelia masuk bilik dan sambung susu.

4.Susu.

5.Dia akan tertidur dengan sendirinya.

6.Letak atas tilam dia.


Mula-mula memang payah.tutup lampu pun celik ja mata dia.. T_T

Tapi lama-lama bila dok ulang cakap,dok ulang perbuatan yang sama tiap kali nak bagi dia tidur,syukur alhamdulillah.adelia now dah tidoq..

Memang dia tau dah..waktu mana dia patut tidoq. :)

Macam tu juga kalau balik kg,aku akan buat benda yang sama.

Memang xjadi masalah kalau balik kg,dia tetap akan lena..tapi kena makesure suasana gelap dan suram. :)

Try la train anak anda.insyallah lena la dia.

waktu siang,adelia tidoq,tapi sat-sat ja..kadang aku main dengan dia gila-gila..so dia akan mengantuk awal..

Tapi pada ibu yang anak dia nak menginjak masuk usia 2bulan..banyakkan bersabar ya..baby baru nak tune waktu tidoq..

Tapi usia2 macam tu memang elok untuk start train dia waktu tidoq malam.

Aku pun try masa umur adelia 2bulan++..

Dulu masa mula-mula memang macam berperang..hehehe..sekarang syukur. :D

Sharing is caring.

Tata


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments

Anonymous said…
huhuhu..tengah duk berperang la ni..
malam pertama, lulus cemerlang!
malam kedua, 50%
malam ketiga (tadi) fail teruihhh..

huwaaaa..
sha said…
btul 2 piya...sis slalu ckp lps susu tdo ye...mmg kalo lps susu xyah tepuk or pe2...trus dia akan tdo sendri...siang mmg akn bg dia main smpai puas...smpai dia da pnt xyah kaco bia dia main...pas2 dia akn dtg sendri kt sis mintak susu n tdo....cm ank sis da 8 bln jd siang ssh skit dia nk tdo...ye la asik nk memnjat n meneroka kwasan umh...jd mlm mmg dia akn pegsan...hehehehe...sis mmg xajar tdo buai sbb pengasuh dia xbg...jd mmg xde tdo buai..tp ank sis mmg dr lahir dlu mlm xpnh ragam...dia akn tdo mlm2...just bgun nk susu je...dia tau kot mak dia kne kje kn...
Unknown said…
Sama la kita..i pun train benda yang sama.pujuk2 dia suruh tidur lepas tukar pampers..kasi susu..depan tv, pastu lalok dah dia..naik bilik pulak..bukak lampu tidu..then dgn sendiri dia tidur..

Tapi siang dia nak tidur dalam doi la..tp kejap2 ja..plaing lama pun 2 jam..kadang2 stgh jam..yg lain dia nak main n tgk tv..hehehe
mama irfan said…
hehe... bangga mak...^_^
(alhamdullillah berhasil)
Ros Anis Rusli said…
anak saya si airiell tu pun sama..xmo tido mlm...spnjg dlm pntg ni pukul 1 smpai 6 pg dia dok bjaga....

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi