Skip to main content

Adelia batuk-batuk..ya allah susahnya hati..HELP ME..

Masuk hari nie dah hari ke empat nur adelia batuk. Susah hati xtau nak cakap macamana.

Hari ke2 nur adelia batuk,aku dengan husband bawa p klinik biasa sebab dah lewat.dekat sepang nie xada klinik pakar kanak-kanak.

Bawa p klinik biasa ni tau saja la..macam harom!dr tu check simple gila..sedih la aku. :( .dia check tekap-tekap dada dengan benda yang tgantung dkt leher tue ja..tekap xsampai seminit..

Pastu dia bagi ubat titik dekat hidung dengan multivitamin..aku xtau apa motif dia bagi multivitamin.


Cas RM50 buta-buta kare ja..


Masuk hari ke3,malam tu dalam pukul9 bawa nur adelia ke wad kecemasan,masuk dulu check dekat bilik 'triage'..


Dr tu check dada nur adelia,check heartbeat nur adelia (98-94),dr tu cakap heartbeat dia bagus sebab dekat dengan seratus.

Dr cakap xada bunyi nafas..nur adelia pun aktif..dr tue cakap batuk biasa..sebab lagi pun xkerap.

Aku pun cakap la,aku takut nur adelia batuk kokol..risau. :(

Tapi nur adelia xada demam,selesema pun..cuma batuk ja..nur adelia batuk xkerap.waktu malam batuk ada la 2kali..siang dalam 3 4kali..dia batuk banyak kali dalam sekali batuk..paham x?..xtau nk cerita macamana..tiap kali batuk,dia akan ambik nafas pastu batuk..ambik nafas. Pastu batuk..


Bila dia tidoq waktu siang dengan malam,aku memang p dekat dia untuk dengar dia nafas..tpi xada bunyi pun..


Susah hati pikiaq...google segala mak nenek dah..boleh x sapa-sapa ajaq macamana nak tau baby ada kahak dalam badan?..


Aku sangat risau.... :(
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments

mama irfan said…
selalu kalu irfan nak start batuk, anis akan sapu bam kat dada dia... pastikan bam tu jangan terlalu panas... sedang2 ja... sapu nipis ja... anis akan sapu tiap kali dia batuk, malam pon camtu... lama2 batuk dia hilang sendiri...try la...
Unknown said…
risaukan?
sbb ade abg kat opis ekin nie
anak die batuk2...
bawak gi klinik, doktor kate batuk biase
tp lame x baik2
rupenye ade paru2 kuman
kesian kat anak abg tue
Mimy Hamid said…
Fayel pun kekadang batuk...check macam adelia jugak..doc cakp normal..check pakar kanak kanak dia suh kurang kan kipas..takut sejuk...tiap kali mandi akak sapu vicks blossom kanak kanak dan minyak jerslin..Alhamdulillah ok..kurang la bunyi berdengih tu
salam perkenalan..

saya terbaca blog awak dan kebetulan terbaca kisah ni.. just nak share experience je.. baby saya pernah kena batuk kokol semuda 3 bulan umurnya. Masa tu mmg kami berdua demam+selsema+batuk.. tapi saya xde jangkitan kokol tu cuma my baby girl je yg ada.. wallahualam dari mana dia dpt. Batuk kokol tu cuma bole confirm diagnosed dgn hasil ujian dr hingus dia, lagi satu tiap kali batuk bunyi dia sgt teruk.. mcm x lepas.. mmg masa tu ALLAH je tahu perasaan saya.. tp alhamdulillah bb girl saya mmg exclusive breastfeeding.. saya continue breastfeeding as doctor advise at the same time ubat n antibiotics saya habiskan dan alhamdulillah my bb sihat n sembuh sepenuhnye.. even paed & klinik kesihatan siap monitor diaorg nak standby perimeter katanye.. any info just email me.. putralady03@yahoo.com.. dont worry.. continue je breastfeeding.. at the same time u mkn byk makanan vit c such as apple, kiwi, strawberry..
armouris said…
terjumpa info ni, juga pasal batuk… sharing is caring :) - Peranan dan Komplikasi Batuk

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di