Skip to main content

Tips untuk kurus dan kecikkan paha dan lengan selepas bersalin.

Apa yang kita takut bila tengah pregnant?..kita takut berat badan naik gila-gila kan..tapi rela demi baby dalam perut.


Sama macam aku.aku dari berat 53.5kg naik jadi 71.6kg(last timbang sebelum bersalin).adelia berat 3kg masa lahir.pastu nurse cakap air ketumban aku banyak..maybe sebab tu aku badan aku gemuk+berat.


Sebulan pantang last timbang 60kg.la aku rasa dah dapat balik berat aku 53kg..


Husband aku cerewet bab badan.dia nak badan aku kurus gitu.bila dlu pikiaq ish dapat ka aku kurus..memang semak gak la kepala.


Tapi sekarang lega gila la juga..hihihi..cuma part perut la..buncit..tapi xsebuncit dulu.


Now aku tengah nak cari krim untuk bagi hilang strechmark tue..krim apa yang ok?bio oil ok ka?ingat nak try bio oil.kakak aku cakap,nanti hilang sendiri..ni dah 3blan xhilang pun.


Aku ada google juga..dan bertanya ramai cakap susah hilang,tapi sepanjang pregnant,aku xpernah garu pun..


So sapa yang pregnant sila sapu krim start dari perut 3bulan macam tue,kalau x..jadi macam aku. Sob sob sob..

Aku dah bagitaukan aku makan jamu yang tok bff aku buat,jamu nie dia xeffect susu badan kita..n berak pun ok..xdan lagi nak share..lagi pun bff aku tengah bz nk kenduri.

Now masalah aku perut ja..lengan,paha,badan semua dah back to normal.paha dah kecik balik..lengan pun kecik sedang-sedang..macamana boleh kecik?..sebab aku sapu minyak urut.dia panas suam-suam sedap gitu.


Nak lagi best,sapu minyak tue dekat paha,lengan..pastu wrap guna plastik wrapping makanan tue..dekat giant ada..


Xkisah la nak pakai minyak brand apa pun..tapi makesure panas..pastu dah wrap kan..p buat keja umah tanpa bukak kipas..kalau wrap dekat perut sure peluh macam air terjun..hehehe


Try la. :)..insyallah..boleh kecik part-part tue..kot yang berkerja,boleh juga buat..wrap lengan dengan paha..bawa p keja..balik nanti or kot dah pakai 4 5jam boleh bukak..


Tapi jangan la wrap sampai biru kulit-kulit.wrap agak2 selesa la.


Aku guna minyak yang tok bff aku juga buat..bagus gila kot..sebab herba..dah buat nk masuk 90thun dah..sebab turun kemurun..


Itu jala nak share.. :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments

Lyena Vee said…
piya, nnt pm akk kt fb detail pasal jamu n minyak tu. nk kecikkan paha ni. n, skang sush nk berak. amek julap, bru leh berak.takmo la asyik mkn pil ja kan..
Unknown said…
weeee tips lain ade??? even xmengandung ngeeee
Nurul Ayu said…
salam piya...


dh lama tak mai jenguk sini dah bersalin rupanya..comel sgt anak piya..hehe hopefully tak trlambat kot nk wish congratz dpt baby girl..comel mcm ibu dia jgk..=D

*ok komen mmg sgt lari topik dr entry..=P
YanaHime said…
*baca nentry ni sambil tengok lengan kiri n kanan*

errr...
ana liyana said…
ana pakai lotion dan cream stretch mark brand cocoabutter.. bau x best.. tpi result die best.. ana pakai sbb dlu pregnant 2bulan dh ade selulit..
amal said…
saya pakai cocoa butter dr palmer tu masa baru tau mengandung lagi. sampaila dah nak besalin. memang takde stretchmark. bio oil pun ok gak kot. org kata leh hilangkan parut n stretchmark. tryla
mama irfan said…
wawawa... bestnya... thanks 4 da info...
mama irfan said…
wawawa... bestnya... thanks 4 da info...
mama irfan said…
tolong pm saya sal minyak tuh.... minyak len da x berkesan ngan ini badan... x rasa panas pon....huhu.... nurulhanis87@gmail.com

*please* ^_^
rentunglizard said…
assalamualaikum... kalau org xkawen lg nk mkn jamu nie boleh x? tolong email details dekat rentunglizard@gmail.com boleh? thanx!
Qastalani® said…
Nak tahu mana nk beli myk tuhh. Br bersalin 24 hari. Beli felinna tohok je sbb ada paraben tuh. Katanya Methyl paraben tu bole msk susu bdn. Psl stretch mark tu, ada goggle. Dia terjd sbb jaringan kolagen pd kulit tu terkoyak semasa perut membesar. Jd klo kita counterback semula, gantikan kolagen kt perut semula kot? Menda kolagen rumpai laut sapu perut kot
Qastalani® said…
Oh ye. Email to karipapsayur@gmail.com. tq
Unknown said…
saya ada penyelesaian untuk anda kurus selepas bersalin. cepat mudah dan tidak menggunakan sebarang produk.siap blh mkn kfc tau!
http://weighttrainer.blogspot.com
tq
Unknown said…
same goes to me..part lain dah mengecut suma tang pert tu je..tapi taklah sebuncit masa baru bersalin tu..my husband pun alergik sgt pasal berat badan ni..utk strech mark dekat perut i amalkan ESP soy protein dear..memang berkesan..hilang bersih..alhamdulullah..tip yg sapu minyak panas n wrap tu tak pernah buat nanti nak cuba..great sharing.. :)
Unknown said…

Perkongsian yang sangat menarik. Sebenarnya, untuk kurus yang lebih berkesan, kena ikut tiga langkah yang sangat penting di samping pengamalan senaman yang sesuai. Tiga langkah yang penting itu adalah: Singkir toksin dari badan, Bakar lemak yang tak perlu & Keperluan otot untuk percepatkan proses metabolisme.

Nak tahu lebih lanjut & banyak lagi tips kurus, boleh hubungi saya. 😊

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi