Skip to main content

Boleh ke bayi umur bawah 6bulan makan ubat batuk dan selesema??

assalamualaikum.. hye peeps.

aku pun baru tau benda nie bila ke klinik pakar kanak-kanak banting tue.nama klinik tue klinik pakar kanak-kanak S.M Selvakumar. no fon klinik tue 03-3187 0932.

doktor tue doktor india.doktor yang friendly,yang bagi aku bagus untuk ibu bapa macam aku yang 1st time ada baby nie..yang kadang bab pengetahuan sesuatu benda pasal baby memang zero.


adelia haritu aku bawa jumpa doktor nie sebab selesema.so masuk checkup..aku dalam kepala otak memang nak ubat la kan.sebab aku takut nanti selesema tue teruk adelia tak boleh menyusu.

tapi doktor tue advise lain dekat aku.dia cakap baby umur bawah 1tahun atau bawah 6bulan tidak boleh diberikan ubat batuk dan selesema.badan babyi dia xleh nak terima lagi..sebab even dos ciput pun kita bagi dia akan buat baby tue tidoq lena.so xelok untuk badan dan otak.

doktor tue cuma bagi aku ubat titik dalam hidung sahaja.tapi kalau demam xapa,ubat demam baby boleh terima.sebab tak kuat macam ubat batuk dan selesema.

disebabkan itu aku akan jumpa pakar kanak-kanai,sebab dia xmain harung..tapi ada juga main harung kan..so aku google serba sikit kenapa xboleh bagi ubat batuk dan selesema.meh la kita baca sama-sama.nanti kalau p mana-mana klinik kalau doktor tue bagi ubat selesema n batuk or antibiotik try bangkang tengok..HAHAHAHA..so dia tau kita xbodoh..dan dia pun xboleh nak bodohkan kita..ye dak..



nak tau lebih lanjut pasal ubat selesema dan batuk boleh klik dekat sini >>>klik saya


tata.

Comments

Mimy Hamid said…
Mmg pun xelok makan ubat..akak amalkan minyak jerslin je sapu dada dn belakang..lg pn minyak tu dari habatusauda..madu akak serik pasal madu tu la Fayel jaundice x baik
armouris said…
terjumpa info ni, pasal demam…. sharing is caring :) - Cara Redakan Panas Demam Dengan Mudah
Anonymous said…
Baru semalam g klinik pakar 2..ank da 1thn selsema n batuk dokte 2 bg jgak ubt batuk n selsema..xde plak bg ubt titik. .
Anonymous said…
Masa bb saye selsema pn klinik pakar kanak2 tu..doctor bg ubat titik,kalo xbk jugak kna stop xbole pakai byk2..tp still xbk saye bwk pegi sdmc,paed beri ubt spray,better dr ubat titikmtu sbb kandungan air grm je xde ubat.pki tiada had..sterimar xsilap saye botol warna pth ade gmbar dolphin..

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..