Skip to main content

cukup 44 hari berpantang dan peringatan PENTING pada yang akan berpantang.

assalamualaikum.. hye peeps.



7.4 hari tue aku dah cukup 44hari berpantang dengan selamat dan jayanya..cewaaah!.heee

aku pantang nak kata gila-gila tu dak la..tapi kalau diberi peluang aku teringin nak pantang gila-gila.teringin nak pakai stoking selama 44hari,mandi air suam 44hari,pakai barut..pakai pilis param semua..cukup 44hari terus kurus ...itu apa yang aku nak la..tapi..keadaan xmengizinkan.so redha jala.kena setting lepas pantang pulak la.

minggu pertama masa husband aku jaga,memang tiptop la pantang,mandi air suam,pakai stoking all da time..mandi air serai wangi,p mengurut,bertungku.

masuk minggu ke2,stoking dah xpakai,mandi pun dah mandi air sejuk biasa.sampai la habis pantang.

cuma aku still pantang bab makan.aku just makan ikan gelama,ikan seludu,ayam,daging,sayur sawi,carrot.tue jala.

minum aku banyakkan minum air masak dengan milo panas.

hat lain memang aku pantang.

jahitan aku hari ke 20 macam tue dah ok even tertetas sikit.aku tak p jahit balik pun sebab takut dan fobia wooo...makcik aku dia nurse dekat klinik private ibu mengandung. so dia bagi aku jelly untuk sapu dekat bahagian yang tertetas tue.

hari ke 35 baru aku start sapu dua kali sehari selepas mandi.dalam 3 4hari tue aku tengok bekas tue dah macam bercantum.hewhewhew.lega wooooh!cuma sampai sekarang,dekat bekas jahitan tue still rasa ngilu.aku memang kencing dengan buang air besar still kemut-kemut lagi . =.="

selamat la toilet duduk.bila kena air sejuk lagi rasa macam ngilu.T____T

OH.untuk romen2 aku nak puasa sampai hari ke 100.aku macam fobia la...aku jadi seriau..jadi takut.dah la aku kena jahit dua tempat.bila aku check sendiri,baru aku tau dekat mana tempat kedua yang mnurse tue jahit.aku mati-mati ingat dia jahit dekat tempat satu lagi..tapi SEBENANRNYA,dia jahit dekat tempat yang keluar air kencing tue.bahagian bawah..patut la masa hari mula-mula dua tiga hari tue aku sakit bila kencing.masa nurse tue jahit memang sakit ya amat sampai aku xmampu nak tahan...gila dah jahit isi mentah!mana tahan!

so nurse tue jahit 4jarum ja.even dia bius pun aku memang tak tahan.so dia stop.baru aku tau dekat mana yangdia jahit. T__T

sekarang,dekat situ dah ok la..tapi xnampak pun bila kita tengok dengan cermin sebab bahagian bawah kan..xkan nak masukkan cermin kot..=.=''

so now,berat aku dah turun 12KG.still aku nampak besaq!aset terhangat lagi la besaq!!!T___T tekanan.
perut pulak still gedebey..aku selama berpantang memang xminum air yang sejuk dan berais.tapi perut dok buncit lagu tu juga..now aku gigih dok pakai gede dengan sapu minyak. jamu apa aku xmakan takut effect dengan adelia..tunggu adelia 6bulan baru nak makan..

bab sembelit jangan dok tanya..memang terok sembelit aku..berdiri dalam toilet almost 2jam!terketar-ketar kaki weiii masa nak berak...taik macam batu.menangis-nangis aku .fuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.

adelia memang fully bf la.aku punya susu syukur alhamdulillah banyak disebabkan ambil suplment shaklee tue dan minum milo panas.

dan aku telan juga gamat punya jelly.untuk ok kan bekas jahit.ikan haruan pun aku sapu..aku ratah..tapi yang bergoreng saja aku lalu..yang sup or bakar memang aku xlalu..rasa macam ikan haruan dok dalam pinggan sekoq siap hidup la..ahahaha

minggu last,aku memang dah kuat.dah rasa cukup tenaga..cuma mengantuk sebab adelia tak boleh nak tidoq ikut waktu..T__T

nak kata aku enjoy masa pantang...dak kot..tekanan lagi ada la..sebulan aku dalam pantang,adelia langsung tak tidur malam...dia akan tutup mata bila azan subuh ja..bayangkan...selamat la mak tiri aku banyak bantu..tidur sekali dengan aku..bergilir jaga..padahal dia esok tue mengajar.

tq mak sarimah.

itu saja story aku sepanjang 44hari aku berpantang.


selamat berpantang pada orang yang berpantang..pada yang nak bersalin..aku cuma nak pesan :-

1.prepare siap-siap ubat sembelit.selalunya ubat sembelit xakan effect baby...kalau boleh beli pytonatal nona roguy..aku xbeli..so menyesal!sembelit sakit wooo...teqan sangat xboleh sebab takut benang tertetas..so prepare siap-siap ubat sembelit.pytonatal nona roguy tue paling terbaik la..siap boleh kurus lagi..berak pun lancar xsembelit.

2.make sure dalam pantang nanti,minumn air kosong banyak-banyak..jangan dgr cakap orang tua kata xelok minum air masak banyak2..kalau kurang air..kurang la air susu...paksa diri minum 3litier or lebih sehari.

3.tiap kali kencing,make sure tukar pad.even darah nifas macam sikit-sikit ja ada..still kena tukar kalau xmau jahitan tue jadi berair dan belengaih!.nak sayang apa tukar pad kerap pun..habis beli len..kalau nak lagi best,beli pad kotex hat malam tue..xyah beli pad maternity...TAK SELESA!xcaya try la..hehe..beli pad herba lagi bagus.aku pakai pad maternity tue sat ja.pastu tukar pakai kotex hat overnight tue..yang siap ada wings tue..selesa.

4.lap kering tempat yangberjahit.tapi aku rasa seriau,aku just pakai pad baru bila tiap kali kencing..sebab pad tue akan serap air kan...so xyah nak susah lap..lagi pun kalau baru-baru jahit memang kita akan rasa seriau nak sentuh tempat berjahit tue...nak kangkang pun takut.

5.jangan sesekali kangkang!tapi aku seminggu lepas bersalin dah duduk bersila..hehe..tu yang tertetas kot..berak kencing sila BERDIRI.or kepit-kepit.

6.jangan sesekali sabun miss V sampai ke tempat jahit tue...jangan cuci tempat jahit tue dengan dettol..jangan letak minyak gamat ...aku ada terpikir nak letak minyak gamat..so aku msg ROS tanya..selamat la ros larang jangan letak sebab takut jadi lembab dan berair.

7.jangan terlalu berharap yang suami akan jaga kita.sebab sakgi frust!hahhaa..aku suami jaga seminggu..lepas tue dia dah bz keja..T___T


TATA.

good luck pada yang nak bersalin tak lama lagi. ^___^

Comments

ZYASH said…
~fu...~..berderau2 bace entry kali ne...hehehe....chayok.... sesungguhnya ibu yang mengandung, melahirkan, banyak pahala tak terhingga... Tahniah... =)
YanaHime said…
Alhamdulillah, dah selamat pun kan? apapun teruskan pantang makan sbb itu yg paling penting pun...even akak masih pantang dr makan benda2 tertentu...errr, tahan daulat tak kalau tak makan laksa??
yuri said…
as salam,bleh share x ubt ap yg dgunakn utk jhtn yg di klinik private tu?..takut..saya bersalin bulan 6 coming soon
Husna Hadzarami said…
Safiyyah, dulu Mama akak pesan setiap kali lepas buang air kan, anginkan bawah tu dgn hair dryer or kipas pendek tu. Anginkan sampai kering, jangan lap guna kain, ngilu kot! Heee. Luka tu kalau sentiasa kering memang cepat sgt sembuh.

Yup betul pakai Kotex overnight wing je, selesa! :)
PUAN SUE said…
ni no tel klinik maria.satu bangunan dengan alamanda putrajaya je.
03-88613444

doktor tu sunat baby tak nangis mase dia poong tu.bgus doktor tu
safiyyah osman said…
kak yana: hehe sayabkn hntu laksa..hihi


puan sue: tq sue:)
armouris said…
terjumpa e-book percuma ni, tentang menyusu dalam bahasa Melayu … sharing is caring :) - Buku Menyusu Dengan Yakin
AyuE SurihanyOt said…
hang tau dak aku baca entry pasal hang bersalin ni aku dah seriau nak kawin..xmau kawin boleh dak??huwaaaa takot gila kot..
Anonymous said…
Pergh, seram bace kisah nie....trus rase nyilu kat jahitan sendri..sy pun tgh berpntang n ader tertetas cket jahitan, kalu xkeberatan blh x nak tau name jelly yang makcik aok gtau tu...ingt nk cri jugklah nk pakai sebb tkut kne jahit smla..sy sembelit teruk jugak, mmng nngis tiap kali membuang...mkn buah oren n minum jus prune pun xjlan..nk teran tkut jahitn terbukak..n kebetulan, name ank kiter same, adelia.. ;-)

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di